Sommer på kjøkkenet!

Vi er i begynnelsen av juli. Sommeren bare løper avgårde. Det gjelder å nyte hver eneste solstråle skal man bygge opp lagrene til vinteren. Her i huset har vi i det siste hatt en del fokus på mat vi kan spise i naturen . Rita Amundsen har vært en kjempefin inspirasjonskilde! Det er spennende å lære litt om vekster i naturen. Kanskje er det ikke nødvendig å kjøpe supermat og all verdens dyre ingredienser for å oppretthold en god helse? Mye billigere er det i alle fall å ta seg en tur i skogen.
 
Det finnes dessuten  mange bortgjemte matskatter i Norge. Det gjelder bare å oppdage de. Du finner de definitivt ikke i  de billigste kjedebutikkene. Ta deg en tur på Bondens marked neste gang de gjester ditt nærområde. Her kan du finne litt inspirasjon. Ellers så reklamerer jeg for gårdsbutikken Duggurd som ligger i Bærum. Her kan du finne noen gode spesialiteter fra vårt land med fokus på kvalitet. I sommer er denne butikken  imidlertid stengt.
 
I går fikk jeg forresten høre om en venninne som hadde kjøpt lama. Dette hørtes veldig  spennende ut syntes jeg. Det må prøves om ikke så altfor lenge. Litt problematisk blir det nok å få en helt «lamaskrott» på kjøkkenbenken. Har ikke ingen ide om hvordan den skal angripes.
 
Husker fra barndommen da det var vanlig å kjøpe en halv gris eller 1/4 okse. Det er visst ingen som gjør det lenger.
Nå kjøper vi en vakumpakket biff på supern. Enkelt og greit er det jo.
 
Som så mange andre strekker ikke dagene helt til.  Jeg skulle gjerne ha lagt ut flere oppskrifter  etc, men dagene flyr. I denne omgang blir det bare noen bilder så får vi se hva fremtiden bringer.  

 

 

Blåskjell med skogens urter

 

Blåskjell er kjempegodt nå om sommeren . Her har  jeg blant annet krydret med ramsløk og granskudd.

 

Elte fritt bød med brennesle

Elte fritt brød er enkelt å lage. Tilsetter du litt brennesle så blir det ekstra næringsrikt. Brennesle kan du også fryse ned og bruke til brødbaking utover høsten.

 

Ramsløk konsentrat

Det ble ett par turer i skogen for å høste ramsløk i slutten av mai. Ramsløk har jeg kjørt i blenderen sammen med litt olivenolje. Du kan gjerne ha en slump eddik oppi også. Nå har vi fryseren full av ramsløkkonsentrat. Utover vinteren kommer jeg til å ta opp ett og ett glass og lage for eksempel ramsløk pesto.

 

Brenneslesuppe

Brenneslesuppe ble en skikkelig slager hos oss på forsommeren. Barna våre er i grunnen ganske kresne. Til min store overraskelse elsket de denne suppen. Jeg hadde selvfølgelig godt med ekte hønsekraft i. Neste vår skal jeg definitivt være en ordentlig brennesle samler. Kom litt sent i gang i år.

 

Salat med sommerens blomster

 

Blomster i salaten og på kaker kan være veldig dekorativt. Visste du for eksempel at alle roser er spiselige? Rødkløver, prestekrage, geiterams og storkenebb er eksempler på andre blomster som kan spises.

 

Potetsalat med urter og honning sennep

Potetsalat trenger ikke å være den klassiske med majones og rømme. Du kan gjerne bruke en blanding av for eksempel olivenolje, sennep og honning til å lage en god dressing. Ha gjerne i løk og epler. Mye friske urter gjør seg også veldig godt.

 

Sommerbuffe

Her en sommerbufe med blant annet grillet dåhjort og hval. Hval er kjemepegodt på grillen og smaker overhode ikke tran!

Ha en god sommer på kjøkkenet! Eksperimenter av hjertens lyst! 😎

Hilsen Yngvild S

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar