Forsøk på å lage sunne cake pops!

I dag kom jeg forbi en butikk som solge diverse kakeformer etc. Nyskjerrig som jeg er måtte jeg bare stikke innom. Det endte selvfølgelig med at jeg fikk brukt litt penger.

Det finnes utrolig mye lekkert å pynte kaker med. Problemet er bare at det inneholder masse sukker og diverse e-stoffer. Mange steker også kaker i silikonformer. Hva de egentlig inneholder står ikke på pakningene jeg så i dag. Hun som jobbet i butikken ringte derfor leverandøren for å få høre om de inneholdt bisfhenol A. Det visste de ikke. Jeg vil personlig frastå å steke kaker i plastformer som jeg ikke vet hva inneholder! Kall meg gjerne nevrotisk!

Det er en kjennsgjerning at e-stoffer skal være godkjent før de kommer ut på markedet. Myndighetene mener derfor at e-stoffene ikke erfarlige. De er imidlertid ikke testet for allergier….!. Vi har en sønn som blandt annet reagerer kraftig på flere e stoffer -deriblandt kunstige farger Det slår ut i eksem bare i løpet av minutter. Det er derfor ikke et alternativ i vår familie. Jeg ser heller ingen grunn til å fore barne med slike kaker annet enn ved helt spesielle anledninger. De ser utrolig lekre ut., men du verden for en helsebombe i negativ forstand!

Dessverre er disse kakene som er pyntet med all slags kunstig stash ikk et alternativ for mange barn. Barn blir bare mer og mer sensitive overfor hva de spiser. Det har nok en sammenheng med at de eksponeres for svært mange kunstige stoffer.

Vi forsøkte derfor i dag å lage noen litt sunnere kaker. Jeg må innrømme at resultatet ikke ble helt optimalt. Vi må derfor pønske ut noen oppskrifter som blir litt mer vellykkede.

VI kan iallefall konstatere at sukrin som erstatning for melis ikke er fulltreffer på glasurfronten. Iallefall ikke hvis du kun bruker sukrin og vann/eggehvite. Lag heller feks en ostekrem. Jeg er personlig litt skeptisk til sukrin. Det er kunstig fremstilt. Jeg vet ikke om et bedre alternativ til melis enn sukrin melis.Det er ikke en optimal ertatning. Jeg ville uansett ikke gitt det til barn under 3 år.

I butikken jeg var innom solgte de farger laget av natirlige stoffer som feks rødbeter. Disse selges på nett av urtegaarden.dk

Jeg går herved i tenkeboksen og kommer sterkere tilbake med oppskrifter.

For ungene  var imidlertid dette en veldig morsom aktivitet!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

4 Responses to “Forsøk på å lage sunne cake pops!”

 1. Kristine sier:

  Jeg vil nok ikke kalle deg nevrotisk nei. Hvertfall ikke i forhold til kombinasjonen mykt plastmateriale og sterk varme. Selv har jeg fundert på silikonformer til sjokolade som man lager selv. Man putter formene i frysen, men jeg lurer på om noen av stoffene lekker ut i sjokoladen. Hadde vært interessant å vite! Jeg vet hvertfalll at Coop selger svanemerket bake- og matpapir. Så et aternativ er jo å bruke det ved sjokolade og annen matlaging. Glass er selvfølgelig best!

  Ellers lurer jeg på hva du vet ang. sukkerfrie søtningsmidler og barn. Har lest i «Sukker-en snikende fare» at sukkeralkoholer generelt ikke anbefales til barn under 3 år. Deriblant Xylitol. De skriver ingen ting om sukrin, men det er kanskje for nytt for markedet til å ha blitt vurdert i boken. Selv bruker jeg xylitol i så små mangder at det ikke er noe problem. Men hva er det beste søtningsmidlet til barn mon tro? Jeg vet Monica Holand – ernæringsterapeut – skriver i sine bøker Naturlig og Næringsrik at rissirup er det mest balanserende. Hun har også med både lønnesirup, agave, xylitol og honning i sine oppskrifter. Hadde vært spennende å visst hva hun mener med «mest balanserende». Rissirup har ikke den laveste GI hvertfall… Men alle oppskrifftene har fett i seg, så hvis man koser seg en gang i blandt, vil ikke GI på søtningsmiddelet ha så mye å si – tenker jeg.

  • yskjellu sier:

   Jeg syntes det er vanskelig å vite hva som er den mest optimale sukkererstningen for barn. Jeg er litt skeptisk til å gi små barn stoffer som er kunstig fremstillt. Jeg har i dag sendt mail til leverandører av tagatose, sukrin og xylitol. Håper jeg får fornuftige svar av disse. Rissirup har jeg personlig ingen erfaring med. Monica Holand sine kommentarer er nok veldig fornuftige! Personlig bruker jeg allikevel ikke agavesirup da denne sukkererstatningen har en del negative effekter på blandt annet kroppens indre organer. Tørket frukt er imidlertid et svært godt alternativ. Dadler kan fint brukes i kaker som søtning. Bananer gir også mye sødme-spesielt hvis du steker dem…

 2. Merete sier:

  Hvor har du det fra at Sukrin er kunstig fremstilt? Jeg har bare hørt at det er naturlig og fremstilles ved gjæring. Jeg er veldig fornøyd med Sukrin. Det har jo ingen kalorier og 0 i GI.

  • yskjellu sier:

   Du har helt rett. Sukrin fremstilles vha en gjæringsprosess. Det er 100 % naturlig jfr Monika Danielsen i Funksjonell mat.

Legg igjen en kommentar