Godterier i alle regnbuens farger. Vedlig fristende for våre barn!

Vår familie har i dag vært innom Tusenfryd. Dette var første gang for våre barn. Selv har jeg ikke vært her siden den første sommeren Tusenfryd åpnet. Jeg hadde da sommerjobb i parken. Jeg tror det må ha vært sånn rundt 1988. Maaange år siden nå! Parken hadde vokst betraktelig siden den gang.

Ungene syntes selvfølgelig det var supergøy å kjøre så mange karuseller de bare orket. Værre var det for mor å observere alle de spiselige fristelsene som fantes rundt omkring i parken. Påfallende mye syntes nå jeg! Ungene har selvfølgelig lyst på dette, men jeg har ikke lyst til å gi dem det. Godteriene finnes i alle regnbuens farger og fasonger. Kjempekjærligheter, gummidingser og sukkerspinn i mange ulike farger etc etc. Kanskje aller mest fristende -«brains coolers eller slush».

Problemet for oss er at vår sønn reagerer kraftig på godterier med e-stoffer. Etter bare noen få minutter slår det ut i kraftig eksem/utslett. Når han ikke kan få dette godteriet kan heller ikke storesøster få det. Vi har heller ikke lyst til å få barn som springer grinete rundt i turbofart. Løsningen er altså å frastå fra dette. Heldigvis gikk det ganske bra i dag da vi kunne lokke med en nye karuseller.

Vi har nylig hatt en liten ferie i forbindelse med salg av vår leilighet. Vi var da i Danmark. Legoland er jo da obligatorisk. Jeg syntes det var påfallende hvor lite godterie som var på utstilling der i motsetning til Tusenfryd. Er det bare tilfeldig….?

Våre svenske naboer er kanskje ekstra godtesugne-eller er det vi nordmenn som er det? Vi valfarter iallefall til Sverige for å kjøpe billig godteri. I VG sto nettopp følgende:

Norske barn valfarter over grensa til Sverige for å kjøpe billig smågodt. Med på kjøpet får de tilsetningsstoffer som er forbudt selv i hundemat. Se VG.

På vei hjem fra Danmark så stoppet vi som mange Nordmenn på Nordby kjøpesenter ved Strømstad. Der er det en godtebutikk på størrelse med en matvareforretning.  Der strømmer altså vi nordmenn inn for å spare penger på godteri. At fargestoffene kan være med på å påvirke arvestoffene er jo helt uvesentlig. Det er jo så rasende billig! Alt som er billig må jo vi nordmenn ha! Vi har jo som kjent så dårlig råd at vi ikke har penger til å kjøpe mat av god kvalitet….!

Jeg blir oppgitt!!

Ps! Det er lov å ta seg en is i ny og ne i sommervarmen mener nå jeg, men man kan jo forsøke å velge de sunneste :) Velg de med minst sukker. Her kan du lese en test om dette.

Da vi kom hjem i kveld var vi litt sultne. Jeg lagde derfor en omelett med litt godsaker til. Nam sier nå jeg-og så mye bedre for helsa på sikt! Hadde vært på Øverland andelslag dagen i forveien og plukket litt urter. Måtte strø på litt rosenrot sånn for sikkerhets skyld…:) Planter med adaptogen effekt skal jo være så bra! Må kanskje litt mer til enn dette dog! :)

Sommeromelett

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

8 Responses to “Godterier i alle regnbuens farger. Vedlig fristende for våre barn!”

 1. Heidi sier:

  Hei!

  Jeg er så veldig enig med deg! Har fulgt med litt på debatten omkring Happy Meal og Kinderegg nå (lovforslag om at det skal bli forbudt å markedsføre denne type godteri/mat for barn når de samtidig markedsfører en leke), og ser at mange kaller dette overformynderi og mener det får være opp til de enkelte foreldre å velge eller velge vekk. Greit nok det, men prøv den som vil å forklare til en 3-åring at alt dette som ser så fristende ut i butikkhyllene ikke er bra for kroppene våre! Jeg er så ufattelig dritt lei av den aggressive markedsføringen av søppel som bedrives mot barna våre, og det er faktisk ikke så lett for foreldrene å velge det vekk på vegne av barna, når all dritten står der i all sin glorete prakt strategisk plassert i 3-åring høyde rett ved kassaapparatene i butikken. Jeg ønsker ikke at sønnen min skal spise disse tingene, og forklarer for han omigjen og omigjen at det ikke er godt for magen hans, at bæsjen stopper opp og ikke vil komme (sorry for småbarnsmorpraten her, men i og med han innimellom har hatt både magevondt og forstoppelse er dette noe jeg er nødt til å bruke når jeg skal forklare for han), men i og med han ikke opplever noen umiddelbar negativ reaksjon (som f.eks ummiddelbart oppkast, utslett osv.) så er det veldig vanskelig for en 3-åring å forstå at disse tingene ikke er bra!

  Jeg tør forresten også å påstå at svært mange er mer opptatt av hva de forer bikkjene sine med enn hva de stapper i barna sine. For barn i dag er det en evig kosestund med boller, brus, pølser, pølsebrød, kjeks, saft, is, godteri meg her og godteri meg der, kaker og dritt. I bursdager, i barnehagen (ja, faktisk), i tillegg til at mange får servert disse tingene hjemme. Det handler stadig om å gi barna en liten «treat» for å belønne, trøste, være snille osv. At det vi gir dem er en eneste suppe av kjemikalier og tilsetningsstoffer som ødelegger og bryter ned kroppene til de små er det ingen som ser ut til å bry seg med. Når jeg tenker over det er det helt utrolig at det i det hele tatt er lov til å selge alt dette!

  Når det gjelder nordmenn og mat var det en som sa det veldig fint: «I Frankrike sykler de til delikatesseforretningene, mens i Norge kjører vi Mercedes til Rema for å kjøpe Toro, Knorr og Grandis». Det er søren meg sånn det er!

  Dette var et lite hjertesukk fra meg… Har tenkt veldig mye på disse tingene i det siste da vi er i ferd med å legge om kostholdet totalt her i huset, og jeg har begynt å introdusere lillemann for hjemmelaget godteri. Desverre har ikke mine første forsøk vært helt vellykket, og maset etter det konvensjonelle godteriet har til tider vært litt massivt…

  Men jeg er overlykkelig over å ha funnet mange gode blogger som tar opp disse tingene, skriver om sunn og næringsrik mat, deler villig sine kunnskaper og oppskrifter osv. Det ER håp for fremtiden ser jeg :-)

  Vennlig hilsen Heidi

  • yskjellu sier:

   Takk for engasjert innlegg! Er så hjertens enig med deg! Tror jeg må svare litt mer på dette i morgen. Nå er det sent og jeg skal veldig tidlig opp i morgen…:(Jeg må svare litt mer på dette i morgen tror jeg.

  • yskjellu sier:

   Heisann Heidi!

   Bra at du er så engasjert i dette temaet!

   Det er ikke lett nei å være forsiktig med godteri inntaket til småttisene. Lekre farger og former frister på alle kanter. For de fleste foreldre er det ofte relativt utfrodrende å gå i matbutikken med barna…Mange tyr til fristelsen å gi barna litt godis for å få en slutt på masingen i butikken. Da har vi det gående.. Det hadde vært supert om alt godteriet hadde blitt gjemt bort innerst i butikken! Jeg har personlig ingen ting imot at myndighetene går inn og styrer tilgjengeligheten og markedsføringen. Det er jo tydelig at det er mange som ikke klarer å holde seg unna godtehyllene.

   Mange sliter med barn som er sensitive overfor mange ulike matvarer. Min erfaring er at flere foreldre er livredde for at barna skal få i seg gluten, melk, etc uansett i hvilken form det kommer i, men når derimot gjelder godteri er det fritt frem! Litt godteri er det nesten umulig å unngå at barna får. Vi har ingen total boikott her i huset, men det gjelder å holde seg til spesielle anledninger. Nå til dags er det dessverre blitt så mange spesielle anledninger. Etter min mening har godteriposer i bursdager tatt helt av, men det ville bli veldig upopulært om jeg droppet disse posene ved våre barns bursdag. Får heller redusere litt på mengden, putte i litt tørket frukt etc…

   Jeg har heller ikke hatt så veldig stor sukse med hjemmelaget godteri. Mørk sjokolade faller ikke helt i smak. Må prøve andre varianter etter hvert… :)

   Hilsen Yngvild

 2. Heidi sier:

  Hei igjen!

  Heldigvis bor jeg i et område av landet hvor barna ikke vet hva godteripose i bursdag er (jeg vet det heldigvis ikke selv heller :-) ). Og godteri, kaker, brus osv. er det jo mer enn nok av i bursdager uansett… Jeg har ikke dehydrator (enda), men prøvde meg på bringebærremser i stekeovnen. 3-åringen var i fyr og flamme og syntes det var kjempegodt (selvom det ikke ble 100% tørket, men vi orket ikke å vente lenger). Hele brettet forsvant på et blunk! Ellers lagde jeg en sjokoladesmoothie som jeg håpet han ville like, men den gang ei… Faktisk var det ingen av oss som likte den, men det kan være fordi avokadoen jeg brukte var steinhard (dårlig kvalitet på frukt og grønt her til tider), og jeg brukte dessuten lynghonning som søtning i steden for yacon sirup. Ikke hadde jeg lechitin heller – jeg har skjønt at det gir fin konsistens, og bananen var heller ikke frossen som den skulle være. Men nok om det… 😉

  Jeg er ganske ny i dette matgreiene (supersunt, kjernesunt, raw, hjemmelaget, surdeig, kefir osv.), men jeg har et sterkt ønske om at min sønns neste bursdag skal være supersunn, og at opplevelsen for alle (både barna og de voksne) skal bli at supersunt = supergodt. Flere av foreldrene til 3-åringens kompiser er faktisk kjempeinteressert i «dette matgreiene til Heidi». I barnehagen hvor han går er det også sånn at hver gang noen har bursdag så skal foreldrene sende med bursdagsbarnet noe godt som han/hun kan dele med de andre – f.eks is, kake, pizza (som regel grandis), boller osv. Jeg vil sende med sønnen min noe supersunt og supergodt, og samtidig legge ved en ingrendiensliste som viser at kaken/muffinsene eller hva det nå blir faktisk inneholder sunne ingrendienser! Likeledes når turnforeningen skal ha sin årlige avslutning og ber foreldrene bake enten sjokoladekake eller bløtekake, vil jeg insistere på å bake noe som er sunt. Og slik kommer jeg til å holde på helt til folk fatter poenget, og når folk fatter poenget vil jeg fremdeles holde på. Det er forresten fantastisk å se at det er mange som tenker sånn som meg, og som i tillegg deler villig vekk av alle sine kunnskaper om emnet!(med henvisning til alle de flotte bloggene jeg har oppdaget i det siste, din inkludert).

  Vennlig hilsen Heidi

  • yskjellu sier:

   Utrolig! Finnes det virkelig områder av landet hvor godteriposer i bursdager ikke er standard? Fantastisk!
   Kjempebra at det finnes så mange mødre som som jobber litt motstrøms. Du står virkelig på!
   Hørtes veldig godt ut med bringebær remser! Har du en god oppskrift? Skulle gjerne hatt en dehyrator selv, men det er liksom måte på hva man skal finne plass til i budsjettet. Jeg syntes de er veldig dyre. Da må man jo bruke den også, men det er mye snacks man kan lage hva angår feks tørket frukt. For min del tror juicpresse strå høyere opp på lista. Spørsmålet er bare- får man plass på kjøkkenbenken? :=
   Vi lagde forresten vannmelon slush til dessert i går. Helt uten sukker og super populært!

 3. Heidi sier:

  Hei igjen!

  Oppskriften fant jeg på bloggen til Gry: http://www.frajordtilbord.no/p/oppskrifter.html

  (Håper lenken virker, hun har skiftet navn på bloggen sin i dag så det er litt frem og til bake der ser jeg).

  Jeg syntes faktisk dehydratorene er overraskende billige. Men så hadde jeg trodd at de kostet opp i mot 10.000, da. Kjekt å bli positivt overraska :-)

  Jeg hørte første gang om godteposer i bursdag da vi skulle arrangere 3 års dag for min sønn. Pappaen til en av gjestene ringte oss på forhånd og spurte hva som var «normen» her oppe (han er fra Oslo), og han nevnte noe om godtepose, og lurte på om dette var noe han skulle ha med. Svaret mitt til han var noe a la «Godtepose!? Nei, det har jeg aldri hørt om så det dropper vi». Og det var faktisk sant. Jeg hadde aldri hørt om det. Min sønn har vært i noen bursdager etterhvert, og temaet har aldri dukket opp. Heldigvis er foreldrene til et par av de nærmeste kompisene hans veldig bevisste og også opptatt av kosthold, så jeg tror faktisk vi skal klare å la være å innføre det her hos oss :-)

  Vennlig hilsen Heidi

  • yskjellu sier:

   Damen bak http://www.frajordtilbord.no har skriver om mye artige og spennende ting. Bringebærremser må jeg forsøke! Her på Østlandet har godteriposer tatt av helt. Spørs om det er så lett å kvitte seg med den uvanen….!?

   • Marita sier:

    Så og si alle serverer godteposer her også! Synes egentlig det er en uting. Ungene får i seg nok godsaker mens de er i selskapet om de ikke skal ha med seg godteri på veien hjem i tillegg! Vi skal ha jentebursdag for 8-åringer her i morgen og innholdet i «godteposen» er byttet ut med fine blyanter med viskelær på toppen, noen søte armbånd og èn kjærlighet. Tror egentlig ingen hadde reagert hvis kjærligheten også var borte :)

    Når det gjelder sunt godteri til barn har jeg god erfaring med sjokoladekuler med mandler, dadler, kokos og kakao ala kjernesunn familie. Mine to på 8 og ni mumser villig i seg disse, og hjemmelaget bounty, dyppet i et tynt lag mørk sjokolade.

Legg igjen en kommentar