Halloween i morgen!

Snart er Haloween over oss. Allerede til lørdag . Jeg er ikke helt inne i disse skikkene, men det skal visst tradisjons tro feires den 31 oktober.

Halloween er kommet for å bli, enten vi liker det eller ei.  Skal vi stille oss på sidelinjen og sukke oppgitt eller skal vi være med?  Eller rettere sagt, skal vi la barna være med? Vi kan selvfølgelig velge å nekte og la barna gå  «knask eller knep» av den grunn at vi ikke ønsker at de skal  spise så mye sukker. Da får du sikkert status som den «teite» mora i nabolaget. Ikke så farlig det kanskje, men du blir uansett satt i et dilemma. Ja for det er ikke så lett å nekta barna å gå halloween når alle andre barn gjør det.

Jeg måtte i alle fall bite i det sure eple for flere år siden og la våre barn gå utkledd fra dør til dør. Når man setter disse gresskarene utenfor døra er det dessuten et tydelig signal på at at her er det bare å komme og ringe på. Jeg er ikke den som ivrer for godterier med masser av  e-stoffer og sukker. Det nytter bare ikke å stå å dele ut rosiner. Da får man virkelig på «pukkelen» av barna.  I fjor tror jeg det kom nærmere 100 barn innom vårt hus. Jeg gikk tom for godteri og det var ikke særlig populært.

På tross av dette godteri maset syntes jeg faktisk  at det er litt artig at ungene kler seg ut. Gresskarene syntes jeg er dekorative. Dessuten inneholder gresskarene jo så mye godsaker som jeg i noen dager fremover er nødt til å bruke.

Imens får vi huske på hvorfor vi feirer halloween. Haloween er angivelig det engelsek navnet på «allehelgens aften». Den er en katolsk minnefest for helgener og martyrer.

 «Jack-o’-lantern», et uthult gresskar med «ansikt» og lys, er det vanligste symbolet og dekorasjonen for halloween-feiringen i USA. En slik lykt er første gang omtalt i 1837 og ble knyttet til halloween allerede fra 1866.

Ifølge tradisjonen er skillet mellom den logiske, daglige verden og den spøkelsesaktige nattverdenen nærmest usynlig på halloween. I feiringen er det derfor vanlig å pynte med gjenstander som symboliserer døden, de levende døde, svart magi og mytiske monstre. (Kilde Wikipedia)

Her i Norge har det siden 1991 vært en tradisjon å  gå på gravene allehelgens søndag  for å tenne  et lys til minne om de døde. Skikken oppsto etter Kong Olav V død 17 januar samme år. Allehelgens søndag er den første søndagen etter allehelgens aften.

Nå er det bare å stålsette seg for morgendagen uansett hvor irriterende du kanskje syntes at denne dagen er!

Lykke til med kvelden!

Hilsen Yngvild

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar