Nå er det tid for skrei folkens!

Hver vinter kommer det masse deilig torsk i butikken. Dette er skreien som har funnet det for godt å dra til Norskekysten for å gyte. Toppdestinasjon for skreien er Lofoten, selv om den finnes helt fra Mørekysten til Finnmark. Skreien har en svært god kvalitet. Den er også full av lever og rogn.

Selv har jeg en mor fra Nord-Norge. Jeg er vandt med å spise fisk og mølje. Vildfisk som torsk er jo prima vare! Full av sundt fett! Uten antibiotika og andre ymse stoffer er den også.

Skreimølje er så sunt at tranen kan gå å hjemme seg! Mange på østlandet vet kanskje ikke engang hva mølje er?! Det er heller ikke alle som ville puttet det i munnen frivillig. Men tro meg-får du ordentlig lever så er det en delikatesse!

Jeg er vant med å koke leveren i vann med eddik, lauberblad salt og pepper. Etterpå dypper du flatbrød i gryta. Hvis du ikke får fersk god lever så er ikke dette måltidet å anbefale! Det kan smake harskt. I så måte er nordlendingene i en helt annen posisjon enn oss østlendinger. De har tilgang på fersk torsk av en helt annen kvalitet enn vi her sørpå.

Hvis du ikke liker torskelever kan du jo holde deg til selve fisken. Bruk gjerne alt på fisken. Gjør som min morfar-slurp det i deg hvis du tørr! :) Han er nå 96 år og i full aktivitet med svømming, løfting av vekter etc etc….Glem ikke å koke kraft på hode og bein!

Bildt over er fra Eide handel utenfor Tromsø. Makan til ferskvaredisk skal du lete lenge etter! Jeg har iallefall ikke sett noe lignende her i Norge. Her bugner det av fersk fisk direkte levert på kaia nedenfor butikken.  Torsk til 40 kr kiloen skal man lete lenge etter her på Østlandet! Mye av varene som selges i ferskvaredisken er så absolutt kortreist mat. Både når deg gjelder fisk,kjøtt og ost. Heldige er de som kan handle på Eidehandel i lille Eidkjosen.

Jeg var i butikken  her i Oslo og handlet skrei i dag. Skal finne på noe godt å lage av denne i dag eller i morgen!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar