Nyt av sesongens grønnsaker!

Jeg er litt sent ute , men siden jeg ikke har hatt ordentlig nett tilgang de siste månedene kommer jeg med ett lite forsinket innlegg her. :)

Er det en ting de fleste forskere og eksperter ser ut til å være enige om er det følgende:

Grønnsaker er sunt!

Dette kan vi spise så mye vi bare vil av. Grønnsaker inneholder blant annet masse gode vitamer, antioksidanter og fiber.

Personlig er jeg av den oppfattning at økologisk er best. Selv om dette er ett spørsmål det er mye uenighet om…

Jeg liker iallefall tanken på  spise grønnsaker som ikke er sprayet med diverse giftstoffer etc. Det skal være så naturlig som mulig!

Dessverre er det slik i Norge at økologiske grønnsaker som en hovedregel er mye dyrere enn konvensjonelt fremstillte grønnsaker. Hurra for Kiwi som har kuttet momsen på økologisk frukt og grønt!

Her i Norge er vi svært rike, allikevel skal vi betale minst mulig for maten. Ofte er det nok slik at lav pris gir dårligere kvalitet. Det er heller ikke uvanlig å betale arbeidere svært dårlig for at vi skal få lave priser…

Det er ikke lenge siden media satte søkelyset på de billige «tomatene» fra Italia. Her arbeider papirløse afrikanere  samt noen østeuropeere for luselønn. For oss blir tomat på boks billig.  Bakmenn tjener stort på denne handelen i Italia. De store matvarekjedene i Norge styrer hva vi skal kjøpe og vi følger villig med.

Faktisk vurderer regjeringen nå å tvinge gjennom tollkutt for flere utviklingsland for å skape arbeidsplasser i fattige land. Det syntes jeg personlig høres fornuftig ut. Se en artikkel fra Nationen her.

Sesongen for norske grønnsaker nærmer seg nå slutten.

Kortreist mat er en av mine kjepphester. Grønnsakene blir mer næringsrike jo kortere tid det er siden de ble tatt opp av jorda.

I vår familie har vi benyttet oss mye av Øverland andelsbruk denne høsten. For ungene har de vært ekstra gøy å gå på skattejakt etter blandt annet poteter og gulrøtter. Når grønnsakene tas rett opp av jorda smaker de dessuten supergodt! Det finnes ikke så mange andelslag av denne sorten så langt i Norge. Har dere en liten hage så oppfordrer jeg alle til å ta denne i bruk til neste sommer. Det er dessuten mer og mer populært å dyrke diverse godaker på små verandaer, takterasser etc. På nettsiden UrbanGardens kan du kanskje finne noen tips!

Uansett, mottoet er i allefall:

Spis grønnsaker av hjertens lyst!

Under ser dere noen av Øverlands grønnkåltyper. Jeg visste ikke at det fantes så mange ulike typer. Har jo kun sett ett eksemplar i butikken. 😆 Grønnkål er kanskje vår mest sunne grønnsak. Den kan i tillegg stå langt utover høsten. Den tåler faktisk litt frost.

Sommeren i år var ikke spesielt god. Mye regn og lite sol. Dette førte til ganske dårlige avlinger. Tomaten ble heller ikke modne i år, men i vinduskarmen sammen med ett eple  ble de til slutt røde. La oss håpe på en bedre sommer i 2013!

Bruk gjerne sesongns grønnsaker til fermentering så har du masse god næring stappfull med naturlig «probiotika» utover vinteren. En genistrek for å opprettholde ett godt immunforsvar i vinter!

Jeg vil etter hvert legge ut flere oppskrifter ad. fermentering. Har bare ikke fått eksperimentert tilstrekkelig på kjøkkenet i det siste…..

Hilsen Yngvild

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar