Svak puls!

Jeg har i dag vært på et kurs i regi av NSFLIS Oslo (Norsk Sykepleierforbunds landsgruppe av Intensivsykepleiere). Dette var et svært interessant kurs med fokus på pasienter som er så akutt kritisk syke at hjertet svikter.

Jeg arbeider som intensivsykepleier ved en hjerteovervåkning. Av den grunn ser jeg  ofte pasienter med alvorlige hjerteproblemer. De kommer da til oss og får i mange tilfeller livreddende behandling.

Det kan være mange årsaker til at hjertet at hjertet svikter/får seg en skikkelig knekk. Noen intensivpasienter utvikler feks alvorlig sepsis. Akutt hjerteinfarkt og hjertestans er selvfølgelig også vanlig. Andre kan feks  ha alvorlige betennelsestilstander i hjertet, mens andre har klaffefeil. Noen har uhensiktsmessige store hjerter, mens andre har svært tykk hjertemuskulatur. I noen tilfeller kan feks følelsesmessige stressituasjoner utløse alvorlig hjertesvikt. Dette oppstår vanligvis hos middelaldrene kvinner. Sykdommen kalles for takotsubo. Noen idrettsutøvere får plutselig hjertestans. Disse har ofte en tilstand kallt ARVC/ARVD eller en fortykket hjertevegg (hypertrofisk kardiomyopati). Det finnes dessuten et hav av andre årsaker hvor det i utgangspunktet ikke er hjertet som først svikter, men jeg velger å avslutte her.

I en intensivsituasjon må behandlingapparatet nøye overvåke pasientens vitale funksjoner for å opprettholde en tilfredsstillende sirkulasjon til kroppens organer. Pasienten er ofte under massiv medikamentell og høyteknologisk behandling. Medikamentene er potensielt farlige for menneskekroppen. Dette er også en av grunnene til at pasienten må overvåkes så nøye. Allikevel, medikamenter er i en slik situasjon helt nødvendige.

Det er ofte viktig i en akuttfase for feks hjertestanspasienter å holde temperaturen nede. Dette for å motvirke hjerneskader. Aktiv kjøling er derfor aktult hvoretter pasienten «dopes» ned  for å forhindre stressreaksjoner som ytteligere vil forværre situasjonen. Frostanfall er også svært lite gunstig i en slik siutasjon.

Noen ganger skyter kroppen reaksjoner over mål og selv en paracet kan bli svært viktig i behandlingen.

Mange er imot medisner brukt på mennesker. I noen situasjoner er det allikevel livsnødvendig, men det er ikke til å komme fra at noen menensker står på for mye medisiner eller tyr til «pilleskapet» litt for enkelt…

Uansett, det beste er selvfølgelig å forsøke og unngå og havne i en situasjone hvor man blir alvorlig syk, men dessverre så er ikke dette alltid mulig.

Mye kan selvfølgelig oppnås gjennom levesett, men dette gir ingen garanti. Allikevel er det viktig å forsøke å leve sunt, være fysisk aktiv, unngå røyk og store mengder stress. Tilstrekkelig søvn er dessuten en forutsetning. Uansett hvor sunt du lever, hvis du ikke får nok søvn er du lettere disponert for å bli syk!

Det er stor diskusjon i media om fett/ikke fett, karbohydrater eller ikke. Kardiologen på seminaret i dag understreket at det anbefales å spise minst mulig av mat som kommer  fra «fjøset» og mest mulig mat som kommer ifra sjøen og fra korn. Jeg vil ikke gå inn på en diskusjon om dette her…

Jeg vil kun konstatere at på denne bloggen har jeg valgt en «gylden middelvei! Jeg mener at Fedon Linberg ligger sånn «midt imellom» i denne kostholdsdebatten. Han har svært mye fornuftig å komme med. Han er dessuten ydmyk i forhold til viten.Det har jeg veldig sansen for.  Det er ikke bestandig slik at «all forskning viser…»! Forskerne er ofte sterkt uenige! Faktum er vel at det finnes svært få virkelige sannheter i denne verden. Verden er under konstant utvikling. Litt skummelt er det, men spennende også! :)

Spis sunt og vær fysisk aktiv. Kos deg masse og vær glad! :)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Svak puls!, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Legg igjen en kommentar