Mobilbruk og stråling

Det har lenge vært ett omdiskutert om mobilbruk skader hjernen. Vi har ikke brukt mobiltelefoner i så mange år derfor er det litt vanskelig å si noe om langtidseffektene.

Ett nytt studie er nå avsluttet i India på Apeejay College of Engineering. Studen konkluderer med at mikrobølgene fra mobiltelefoner ikke er trygge ved lang tids bruk. Artikkelen er publisert i «Journal of Computer assisted Tomography»  i desember 2010.

Studein viser til forskning som sier at mobilstrålene når 5 cm inn i hjernen på voksne mennesker. Barns hjerner er mye mykere og atskillig mer sårbare jfr forskerne.

Mobilbruken blandt barn er stadig økende. For foreldre kan det være praktisk at barne har mobiltelefon slik at vi lettere kan få tak i de. På den andre side er det ikke helt problemfritt å ha en mobil. Som kjent er feks mobbing per telefon blitt ett voksende problem. Når det gjelder strålefaren er det mange som anbefaler at barna ikke bør få mobil før de er fylt 13 år. Se link om dette her.

Følgende er tatt fra nettsiden til Statens strålevern De sier at den samlede forskningen på området ikke viser at det ikke er økt kreftfare ved bruk av mobiltelefon. Det trengs imidlertid videre forskning på dette. De forholder seg til en studie kalt Interphone. Dette finner jeg på Interphone sin nettside:

Det skal sies at dette kun er ett utdrag fra høringen. Det kan derfor diskuteres om dette er en rettferdig fremstilling av mobilbruk og antatte skadeeffekter.  Under kan du se hva professor Olle Johansson ved Karolinska institutt sier om data og senere mobilbruk. Det er tydelig at det er vanskelig å forske på emnet mobilbruk og stråling da det er vanskelig å få penger til å støtte slike prosjekter…

En svensk gruppe har funnet at det er størst risiko for hjernesvulster hos de som begynte å bruke mobiltelefon før de fylte 20 år. Barn er trolig enda mer utsatt enn voksne for skader forårsaket av trådløse telefoner. Bruk av mobiltelefon endrer også aktiviteten i hjernen. Siden hjernene våre er under utvikling til sent i tenårene, vil forandringene i hjerneaktivitet også kunne virke inn på hjernens utvikling.»

Studien nevnt tidligere i artikkelen konkluderer med at at det er dobbelt så stor risiko for å utvikle hjernesvulst i de områder av hjernen hvor strålingen er sterkest – altså rundt øret der hvor telefonene brukes.

I Frankriket har senatet gått inn for forbud mot bruk av mobiltelefoner på barne og ungdomssskoler. Er dette noe som også bær vurderes i Norge?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar