Bæretøy

Da vi fikk vårt første barn arvet jeg en Baby bjørn fra en venninne. Vi brukte denne en del, men syntes etter hvert det ble tungt å bære datteren vår på magen. Tyngden kom spesielt på skuldre og rygg. Selen har ikke ett magebelte som fordeler noe av vekten på hofter. Det anbefales dessuten ikke at barna bærer sin egen kroppsvekt på hoftene de første 3 levemånedene.Det ble derfor til at vi la bort selen relativt fort.

Da vi fikk vårt andre barn i 2008 hadde jeg sett en del mødre som bar barna sine på rygg og mage. Rett før minsten ble født leste jeg artikkelen «Trøste og bære» i Dagbadet. Der fremkom det blant annet litt kritikk av Babygjørnen.

Se artikkelen her: Trøste og bære

I Babybjørnen henger bena rett ned. Det er ikke en særlig god stilling for hoftene. Det er mye mer naturlig at bena får ligge i ”fosterposisjon”. Da unngås også belastning på barnets rygg.

Det finnes nå utrolig mye forskjellig bæreutstyr.

Hva er forskjellen?

 

Sjal er et langt tøystykke som kan knytespå en rekke forskjellige måter, både på mage, hofte og rygg. Det finnes to hovedtyper sjal: elastisk og vevd. Mens elastisk sjal knytes på før du plasserer barnet, må du knyte på nytt hver gang du tar barnet ut og inn av et vevd sjal. Elastisk sjal er vanligst å bruke på barn opptil seks måneder, mens vevd sjal kan brukes opptil fire år.

Mei tai er en asiatisk bæresele som kan brukes på mage og rygg. Den består av et stor firkantet tøystykke med to kortere stropper som knytes rundt livet og to lange stropper som knytes over skuldrene. Mei taien må knytes på hver gang du tar babyen ut og inn, men den er rask og enkel å ta på og har ingen klips eller spenner som må tilpasses på forhånd. Samme sele kan brukes av folk med vidt forskjellig kroppsfasong. Kan brukes fra nyfødt til fire år.

Ringslynge er et langt stykke stoff med en ring i den ene enden. Kan brukes både på mage, hofte og rygg. Slyngen bæres som et bånd på skrått over brystet, og justeres enkelt ved å løsne eller stramme stoffet i ringene. Samme slynge kan brukes av folk med ulik kroppsfasong, og barnet kan bæres i ringslynge fra det er nyfødt til det er fire år. Til større barn passer den best til kortere turer fordi du belaster skjevt.

Lommeslynge er et langt stykke stoff sydd sammen til et bånd og bæres på skrått over brystet. Kan brukes både på mage, hofte og rygg. Den er ikke justerbar og du må derfor velge en som passer din størrelse. Svært enkel i bruk, lommeslyngen trenger ikke justeres når du tar barnet ut og inn. Kan brukes fra nyfødt og så lenge du ønsker å bære, til større barn passer den best til kortere turer fordi du bare belaster skjevt.

Formsydd bæresele er en samlebetegnelse for seler der barna sitter ergonomisk korrekt med bena ut til siden. Stroppene er kortere og festes med klips, som strammes til og justeres avhengig av størrelsen på barn og bærer. Det finnes flere varianter, de mest populære er Beco, Ergo og Patapum. Kan brukes på mage og rygg, fra fire måneder til fire år. Enkelte varianter har også spedbarnsinnlegg som gjør at de kan brukes fra barnet er nyfødt.

Kilder: tettinntil.no, krusedull.net

Jeg gikk till innkjøp av ett elastisk sjal. Jeg syntes i begynnelsen det var vanskelig å knyte på seg dette. Det skal en del øvelsetil  for å bli god. Det ble derfor til at jeg kun bar gutten på magen. Dette fungerte veldig bra. Det var praktisk å ha han der mens jeg gjorde husarbeid osv. Jeg kjøpte også en Ergo baby sele med spedbarnsinnlegg. Jeg har vært veldig fornøyd med denne. Med selen følger ett spedbarnsinnlegg. Jeg brukte dette noe, men syntes dette var den eneste svakheten med bæreselen. Jeg syntes ikke barnet lå spesielt godt i spedbarnsinnlegget. Derimot var jeg veldig lettet da jeg kunne fjerne dette. Da fungerte selen utmerket. Jeg syntes den var mye lettere å ta på enn sjalet og det ble derfor til at jeg la bort dette.

Ett par ankepunktet har jeg personlig til å bære barnet mye. Det er at barnet kan bli  avhengig av å bli båret for og sovne. Jeg syntes derfor det kan være greit å venne barnet til også å kunne sovne i en vogn.

Når barnet blir større kan det dessuten bli litt kronglete å hjelpe større søsken med påkledning etc. Jeg syntes dette var noe komplisert da jeg kom for å hente storesøster i barnehage. Da  var  det ofte best å ta barnet ut av selen med den følgen at barnet ofte våknet.

Våre barn er nå snart 4 og 2. Ergo baby selen kan brukes frem til barnet er 4 år. Vi har også en bæremeis, men ulempen med denne er at den kun kan brukes til barnet har nådd 15 kg. Jeg brukte derfor nylig ergo baby selen på den eldste datteren vår da vi gikk en tur som var i lengste laget for henne. Hun hadde det veldig bra på ryggen min og sovnet faktisk også.

Det er mange måter å bære på. Litt forvirrende kan det jo være å velge. Jeg anbefaler derfor å ta en titt på www.tettinntin.no. Kanskje kan du bli litt klokere.

Hvis noen har noen erfaringer med valg av bæreutstyr er dere velkomne til å skrive en kommentar på bloggen.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar