Aspartam

Aspartam også kalt Nutrasweet er ett kunstig søtningsmiddel som kom på markedet i begynnelsen i  80 tallet. Det er svært utbredt og brukes i mange typer matvarer, drikke og for eksempel tyggegummi uten sukker.

 Bruken av asparatm er svært omdiskutert. Noen mener at det har en betydelig helserisiko, mens andre mener at det er helt ufarlig. Hva skal vi tro på?

Ett ekspertteam fra EU  friksmeldte i 2010 aspartam. De sier at det er ingen nye bevis for at EFSA (den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet – European Food Safety Authority) må revudere sin nåværende anbefaling om aspartam. Dette ifølge nettsiden Foodnavigator.com, som publiserer nyheter om kosthold. EFSA mener aspartam er et trygt stoff.

I en avstemning på www.dinside.no sier 56 % at de tror at aspartam er farlig.

Hva kommer dette av?

Det ligger mye informasjon ute på nettet om aspartam.  Mange artikler er svært negativet til søtningsmiddelet. De mener at det kan ha en kreftrisiko. I denne sammenheng er det spesielt kreft i hjernen som er fremhevet. Symptomer som det også hevdes kan oppstå er hodepine, kvalme, nevroligiske lidelser, irritabilitet, depresjon og vektøkning. Dette er kun noen av de symptomene som nevnes.

Det er også gjort forskning på dette feltet i Norge.  Fedmeforsker Grethe Støa Birketvedt sier at forskning viser at lettprodukter med aspartam kan føre til at du legger på deg. Hun kan forklare dette ut fra at insulinet i kroppen vår ikke greier å skille mellom sukker og kunstig søtningsstoff.  Kroppen tolker aspartam som sukker og du får ett forhøyet insulinnivå. Du får ett sterkt søtbehov og behov for mat du blir fet av.  Når du har høye insulinnivå i kroppen lagres også en større del av maten du spiser som fett.  Se Helsepuls NRK.

Støa Birketvedt har hatt flere forskeropphold i USA. Der la hun merke til at mange med overvektsproblemer også drakk mye lettbrus, og at også barn som drakk mye lettbrus hadde mye fett rundt magen. Forskeren begynte å mistenke at det hadde en sammenheng med aspartam i lettbrusen. Hun har selv hatt pasienter som har gått betraktelig ned i vekt ved å kutte inntaket av lettbrus.

Mattilsynet i Norge advarer ikke mot aspartam, til tross for at flere forskningsrapporter har sådd tvil om stoffet er trygt. Mattilsynet baserer seg på konklusjonene til De europeiske matmyndighetene (EFSA).

Fra Helse Puls/Scrødingers  katt  på NRK er det igjen ett innlegg om aspartam. (08.09.2008)

”Eva var sliten og trøtt, hadde hodepine og konsentrasjonsproblemer. Selv enkle ting ble vanskelige å gjennomføre.

– Det var de grusomste hodesmerter. Kjentes ut som hodet skulle eksplodere. Smertene kom og gikk. Så ble synet dårligere og jeg mistet synet på det ene øyet mitt.

På sykehuset ble det oppdaget at Eva hadde hvite flekker på nervetrådene i hjernen. Dette ble tolket som MS.

Eva bestemte seg for å kutte absolutte alle mat- og drikkevarer med aspartam. Etter fem uker var hun mye bedre. Etter noen måneder var flekkene på nervetrådene borte og synet tilbake. I dag er hun helt frisk.”

Skal vi tro på forskerne eller på menneskers erfaringer? Kanskje var dette baren en tilfeldighet…?!

EFSA (den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet – European Food Safety Authority) er en organisasjon som bør vite hva den snakker om. Skal vi tvile på deres konklusjon?

Personlig stusser jeg litt over påstanden til Professor Ralph Walton (Department of Psychiatry, Northe eastern Ohio University College og Medicine). Han har studert 164 forsningsrapporter om aspartam. 74 av disse var sponset av Nutra Sweet eller lett brus industrien. De resterende 90 var uavhengige rapporter. 83 av disse identifiserte minst ett helsemessig problem forbundet med bruken av aspartam.

Under ligger noen linker som kanskje kan hjelpe deg til å vurdere om aspartam er greit for deg.

 

Her er en litt kortere versjon:

Dette mener EU’s mattrygghetsorganisasjon. Se også her.

Kommentar på Fritt helsevalg sin side.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

2 Responses to “Aspartam”

  1. Hege sier:

    Jeg har spiser/drikker ikke aspartam. Jeg har lest nok mange forskningsrapporter til at jeg er overbevist om at det er kreftfremkallende i høyeste grad! skjønner ikke de som drikker lettbrus og tror det er et sunnere alternativ.. :-/

    • yskjellu sier:

      Det er nok fortsatt mange som tror det er sunnere…Må innrømme at jeg skeier ut en sjelden gang, men det tror jeg ikke er spesielt farlig.

Legg igjen en kommentar