Bake, kake søte…

I de senere år har  matvarehyllene flommet over av  ferdigblandinger til selvbakst. Du skal kun tilsette litt vann. Utenpå posen er det klistret en liten pakke med tørrgjær. Fantastisk ! Så lettvint da! Nå er det bare å hive seg rundt å bake selv! Det går jo nesten av seg selv! For et salgs triks! Det selger sikkert  kjempebra! Det er jo en grunn til at utvalget stadig øker….

Har du noen gang lest på innholdsfortegnelsen? Jeg bare spør? Tror du at brødet og bollene du baker blir så mye sunnere? Jeg må dessverre skuffe deg. Du kan like gjerne kjøpe et ferdigbrød. Da sparer du deg tid! Begge valgene er i utgangspunktet dårlige! Jeg vet at det kan bli vel slitsomt å bake sitt eget brød hele tiden. Jeg lykkes ikke bestandig med det. Når jeg ikke har hjemmebakt brød kutter jeg kraftig ned på brødinntaket. Jeg har da ikke lyst til å utløse all verdens av prosesser i magen min. Litt vanskeligere er det med barna.

Ja,  for det er en kjennsgjerning at flere og flere tåler gluten dårlig. Anslaget ligger på mellom 10 og 30 prosent av den totale befolkningen. Hvis du plages med en del magesmerter og generell litt uopplagthet er det godt mulig at problemet kan ligge i  brødet du spiser. Et av problemet med butikkbakte brød samt  ferdigblandinger er at de er tilsatt ekstra med hvetegluten. Hvorfor gjør produsentene det? Jo for  da hever brødet så godt. Det ser delikat og innbydende ut. Ekstra gluten betyr dessverre  trøbbel for de aller fleste vestlige mager som allerede er nokså ødelagte av fabrikkprodusert mat.

Når du lager brød til hverdags bør det i utgangspunktet inneholde 75 % grovmel eller mer jfr overlege Berit Nordstrand. Her har jeg tatt bilde av varedeklarasjonen på et rugbrød til hjemmebakst. Rugbrød skal jo være grove ikke sant?! De ser jo så mørke ut!

 

Ingredienser i en ferdigblanding til rugbrød

Ingredienser i en ferdigblanding til rugbrød

 

Grovhetsprosenten er på 56%. Kan  det være at brødet ser så grovt ut fordi det er tilsatt maltpulver? Kanskje det ja!?

Hvorfor må man tilsette sukker i brød? Tja, er det for å få ekstra fart på gjæret mon tro ..? Vi trenger ikke sukker i brød. Vi spiser nok sukker som det er !

Har jeg understreket dette nok!? Kjøp ikke ferdigblandinger og unngå i størst mulig grad butikkbakte brød. Da er i alle fall sannsynligheten litt mindre for at du utvikler glutenintoleranse og/eller lekk tarm. Ja for du er som alle andre utsatt hvis du spiser tradisjonell vestlig kost. Et kosthold hvor vi stadig tar lettvinte løsninger og hvor halvfabrikata er dominerende i mange hjem.

Bak ditt brød selv?! JA, og ja og ja, men lag det helt fra bunnen av! Bruk fortrinnsvis økologisk mel. Spelt tolereres av de fleste bedre enn for eksempel hvetemel. Ellers så anbefaler jeg gamle melsorter hvor glutenet ikke har blitt så ødelagt vha industrien. Emmer, svedjerug  og enkorn er eksempler på dette.  Langtidshev gjerne brødet i over 7 timer. Da trenger du mindre gjær og bryter samtidig ned noe av glutenet. Det aller beste er imidlertid å lage surdeig av en ordentlig surdeigsstarter. De fleste med glutenintoleranse kan spise et slikt brød. Her i huset bakes det primært surdeigsbrød. Da trenger du kun 3 ingredienser!  Dette brødet smaker så mye bedre og holder seg mye lengre.   Husk at de aller fleste surdeigsbrødene i butikken ikke er laget etter gamle metoden. Stikk innom et ordentlig bakeri så får du et ekte surdeigsbrød. Her i Oslo kan du feks prøve Baker Rigal eller Handwerksbakeriet.

Orker du ikke å lage brødet ditt selv eller har du ikke tilgang på en ordentlig god baker så må jeg dessverre skuffe deg. Du bør tenke litt annerledes når du smører matpakka.  I alle fall hvis du plages med  magesmerter, oppblåsthet og generell litt uopplagthet. Prøv da vel så ser du om du føler deg bedre!  :)

 

Her noen generelle tips fra B Nordstrand; http://tv.nrk.no/serie/kunnskapskanalen/mdfp17003212/22-12-2012

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar