Den store kraftkokedagen!

Å koke kraft har nærmest blitt en glemt kunnskap i dagens samfunn. Vi har ikke tid. Istedet kjøper vi buljong og masse ferdige sauser fulle av e-stoffer og konserveringsmilder.

Tenk på alle de gode sausene du går glipp av  for ikke og nevne de mange helsefordelene som ligger i kraft kokt på tradisjonellt vis.

Å det tar så langt tid! Det kan iallefall ikke jeg priortere…!

Det bør du gjøre! Jo det tar litt tid å koke denne kraften, men tenk på all den tiden du sparer i matveien. Har du god kraft i kjøleskapet eller i fryseren  har du baser for allverens supper, sauser og gryteretter. Det er bare å tilsette litt grønnsaker og vips så har du en god middag!

Her i huset må vi innse at etter vel overstått julefeiring og litt ute i januar som vi nå er så har det oppstått ett lite problem. Det er ikke så alt for mye penger igjen i lommeboka. Jeg rushet derfor til den lokame Menybutikken i dag for å kjøpe litt kraftbein. Kom tilbake med 3 kg torskenakker til 70 kr samt 2 kg storfebein til 60 kr. I dette ligger det mange middager. Helst ville jeg ha alt økologisk og helst burde det vært mange fiskehoder, men det lar seg ikke alltid så lett gjøre på sparket.  Men de er så greie på Meny Røa at de gjerne undersøker. Det er ikke lenge siden jeg fikk bestillt 2 kg hønseføtter fra Holte gård til kr 60. De ordnet også med svinebein til den nette sum av kr 0. Det var allikevel bein som de ville kaste så da kunne jeg jo bare få dem. God service! Nå til dags er det ikke mange som ivrer etter denne tradisjonelle måten  lage mat på. Alt skal være ferdig tilberedt så og si….

Kraft har vært brukt i tradisjonell folkemedisin siden tidenes morgen. At kraft gir livskraft har vi mennesker visst lenge., men nå til dags ser det ut til at vi har glemt dette. Den superoverbevisende matvareindustreien har fått oss til å tro at helse ligger i en pose med tørrstoff!

Det er mange før meg som har skrevet kjempeflotte artikler om dette emnet se blandt annet. Gladerebarn ,Frajordtilbord, Mat&Helse.

Kraft som tilberedes på den riktige måten er proppfull av næring .Næringen kommer fra ben, brusk, benmarg og ev. grønnsaker hvis du ønsker å tilsette dette. Det gir ekstra med mineraler til kraften! Hvis du tilsetter ordentlig eddik under kokingen vil dette være med på å få mineralene fra bena over i kraften. Viktige mineraler er kalsium, magnesium og kalium. Mange får for lite av disse mineralene gjennom maten de spiser.

Hvorfor er kraft så bra for oss?

Gelatinet i kraftbena bidrar til å gjøre maten lettere fordøyelig. I tillegg kan gelatinen bidra til å redusere mageproblemer/sykdommer som kolitt, Mb Chron og irritert tykktarm. Har du ett problem med feks diare eller magesyre bør du så absolutt prøve tradisjonell kraft!

Mange lovpriser også gelatinet for dets smørende egenskaper på ledd og hud. Det bygger opp bindevevet. Gelating er det samme som delvis nedbrutt kollagen. Kollagen tilsettes i rådyre kremer og skal være ditt middel mot en evig ung hud. Hvorfor ikke spise det til middag. 😉 Det er mye mer effektivt når det virker «innefra og ut». Dessuten, hvor mye billigere er det ikke å koke kraft? Nei til dyre kremer med all verdens av foryngelsestrylleprodukter!

Kraft øker toleransen for flere typer mattvarer. I tillegg til at maten altså blir lettere fordøyelig kan kraften være med på å gjøre at man tåler melkeprodukter bedre ved å blandt annet å  stabilisere melkeproteinet kasein.

Kraftreduserer også behovet for proteiner. Hvis man ønsker å være forsiktig med inntak av kjøttprodukter er det en god ide å få i seg mye kraft.

Vi nordmenn spiser som kjent mye kornprodukter. Mange lider av glutenintoleranse uten å vite det. Ved å spise mye kraft i kosten fremmes fordøylsen og toleransen for korn.

I vårt veslige kjøkken inntas mye melk og kornprodukter. Dette er matvarer som mange har intolerasner for. Som beskrevet er det altså en fordel å få i seg mye kraft for å øke toleransen for disse matvarene. I boken «Gut and Psycology Syndrome» beskriver legen N Cambell hvordan kraft kan være en god vei  gå for å få orden på tarmsystemet. Ett tarmsystem i «uorden » kan i tillegg til fysisk sykdom være med på å gi problemer som blandt annet ADHD og depresjoner.

Det er dessuten interressant å notere at spedbarn som får tilført kraft i morsmelkerstatningen vil utvikle mindre diare, oppkast og allergiske reaksjoner enn de som kun får kumelk.

Jeg refererer her fra den meget gode artikkelen fra Mat&Helse:

Gelatin og brusk er virksomme mot sykdommer i muskel- og skjelettsystemet. Stoffene kan bidra til å gi høyere beintetthet, hemme nedbryting av kollagen i beinvevet og redusere smerte hos pasienter med slitasjegikt i kne eller hofte. Forsøk har vist at tarmen tar opp nedbrutt gelatin og akkumulerer det særlig i bindevevet.
 Det ser også ut til at gelatin og brusk kan hjelpe mot kroniske lidelser som anemi og andre blodsykdommer, diabetes, muskelsvinn og til og med kreft. For å kontrollere agressive sykdommer som kreft må kroppen være i best mulig stand til å danne kollagene fibre. Til dette trenger cellene rikelig med blant annet vitamin C samt de to aminosyrene lysin og prolin som finnes i gelatinrik kraft.

 Det er i det hele tatt så utrolig mange helsefordeler ved bruk av kraft i matlagingen. Her er en oppsummering av noen av disse helsefordelene:

 • forebygger infeksjoner
 • hindrer smerter i muskler og ledd hos pasienter med slitasjeproblematikk og revmatiske sykdommer
 • smører leddene
 • gjenoppbygger huden
 • motvirker diare og kroniske tarmproblemer
 • gjør mat lettere fordøyelig
 • gjør at korn og melkeprodukter tolereres bedre
 • reparer tarmskader
 • styrker hjertet
 • kan ha en positiv effekt på pasienter med kreft
 • virker søvnfremkallende

Hvordan lage kraft?

Det vil jeg komme tilbake til. I dag vil jeg henvise til denne gode videoen tatt fra TheWesternAPrice.

 

 

Nå står iallefall  både kjøtt og fiskekraften og putrer på komfyren. Der skal den stå i mange timer til for at den skal gi den optimale helsegevinst.

Ønsker du mer informasjon om kraft er nevnte WesternAPrice en svært god side.

Boken  «Nourishing Traditions» , skrevet av Sally Fallon er også en god kilde. Her er også flere oppskrifter beskrevet.

Titt også innom bloggen til» Kraftmammene», Kraftkoking-ABC

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Den store kraftkokedagen!, 10.0 out of 10 based on 1 rating

5 Responses to “Den store kraftkokedagen!”

 1. Lisa sier:

  Står fiskekraften også i flere timer. Jeg trodde det ble skikkelig limsmak da?

  • yskjellu sier:

   Jeg har registrert at noen mener at kraften blit «limete» i konsistensen hvis den koker lenge. Så langt har jeg ikke selv hatt denne erfaringen. Grunnen til at jeg valgt å skrive at fiskrester gjerne kan koke lenge var med Nourishing traditions av Sally Fallon som referanse. Hun anbefaler at fiskekraften koker mellom 4-24 timer. Hun sier at hun ikke bruker fisk som er «oljete» i konsistensen. Så kanskje det har noe å si hva slagt fisk du velger. Jeg har primært brukt laks og torsk. Du vil ikke oppnå de samme gode helsegevinstene hvis du kun koker fiskerestene over kort tid. Opplever du at fiskekraften din blir som lim får du velge kort koketid. Noen anbefaler maks 20 minutter. Den enkelt får nesten erfare hva de syntes er best! Hilsen Yngvild

 2. Skal si du kommer med friske påstander om hva dette skal virke for/mot. Har du virkelig belegg for å si alt dette? Belegg som kommer fra noe annet sted enn hallelujanettsider?

  Fiskekraft får limsmak hvis du koker den lenge ja. 30 minutter er nok. Ifølge f eks Ingrid Espelid og boka «Et på kjøkkenet i Rogaland», og en haug med andre solide kokebøker. Eller er de også en del av den superoverbevisende matvareindustrien?

  Hvor har du det forresten fra at gelatin er lettfordøyelig? Det består av reint protein, som heller er kjent for å være tungt fordøyelig. Ikke at det gjør den mindre sunn, men rett skal være rett.

  Hilsen Pernille Nylehn
  (fiskekraftkoker gjennom 30 år)

  • Yngvild Skjellum sier:

   Det finnes mye dokumentasjon på dette emnet. Mange vil nok allikevel mene at den forskningen som er gjort på emnet ikke er god nok. Imidlertid er det mange som opplever store helsegevinster av å spise/drikke slik mat. Personlig mener jeg at forskere må ha respekt for menneskers erfaring, men jeg vet at mange foretrekker å holde seg til sine «korrekte» forskningsartikler. Det er helt sikkert en del «halleluja nettsider» og for mange kan det være lett å begi seg inn på mange «rare veier».

   Vi mennesker er forskjellig og kraft passer for eksempel ikke for de med histamin intoleranse.

   Personer som Ingrid Espelid Hovig er fantastiske eksempler på at god gammeldags mat er mat vi alle gjerne skulle ha spist mer av.

   Personlig lager jeg ikke fiskekraft så ofte. Hvis man ønsker å koke fiskekraft lenge er det å anbefale å tilsette for eksempel urter og grønsaker for å oppnå en bedre smak. Fet fisk er ikke anbefalt å koke på denne måten.

   Jeg arbeider selv med intensivpasienter. Jeg vasker/spriter hendene mine opp mot 50 ganger i løpet av en vakt. Mine kollegaer plages med tørre hender. Det er vanskelig å finne en krem som løser problemet nå i vinterhalvåret. Siden jeg selv begynte å spise mye kraft kombinert med melkesyrnet mat og drikke er dette ikke lenger et problem for meg. Håndkremer er ikke nødvendig. Ingen forskning bak dette altså. Kun menneskelig erfaring…

   Se ev. under for eksempler på kilder.
   Mvh Yngvild S

   http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/12/16/bone-broth-benefits.aspx
   http://www.westonaprice.org/food-features/broth-is-beautiful
   http://www.gapsdiet.com/

 3. Benedicte sier:

  Jeg er også en ivrig kraftkoker, og har ikke noen problemer med at fiskekraften blir «limete» ved for lang koking. Har noen ganger brukt å la den stå og trekke over natta. Lager for det meste av torsk. Jeg jobber også som sykepleier, og har tidligere vært plaget av kontakteksem på fingrene av all spriting og vasking av hendene. Dette er så o si borte nå som vi har lagt om kosten!:) hurra for kraftkoking og alle flinke husmødre- og fedre der ute.

Legg igjen en kommentar