En stor undersøkelse ad karbohydrater og fett er nettopp offentliggjort

Det er nå nettopp publisert en stor forskningsartikkel i Nutritional Journal. Forskningen er gjennomført i nord Sverige over en periode på 25 år. Du kan lese hele artikkelen her.

Årsaken til at man ønsket å gjennomføre denne undersøkelsen var at svenske kvinner og menn, med bosted i nord Sverige, hadde en økt hyppighet av hjerte og kar sykdom. De ønsket derfor å kartlegge, matvaner, BMI og kolesterolnivåer. Hele 140 000 kvinner og menn har vært med på undersøkelsen. Det er altså en stor undersøkelse!

Matvaner

Man så at inntaket av karbohydrater steg betrakelig fra 1986 til 1992 samtidig som fettinntaket gikk ned. Vin inntaket steg for begge skjønn (aller mest for kvinner), mens menn også økte forbruket av eksport øl. BMI steg for begge skjønn i perioden 1996-2004, mens kolesterolet fallt. Etter 2004 steg fettintaket for begge grupper. Dette samsvarte med inntoget av lav karbo trenden (LCHF). Etter 2007 begynte imidlertid kolesterolet å stige. Man så at dette hadde sammenheng med økt inntak av mettet fett. Det mettede fettet ble spist på brødskiva og i matlagingen.

Samtidig som kolesterolet  steg  fra 2004 fortsatte vekten å gå opp. Dette bekymrer svenske myndigheter.

Det sies at det er en klar årsakssammenheng mellom forekomsten av hjerte og karsykdom og kolesterolnivå. Fisk, grønnsaker og nøtter er sammen med Middelhavsdietten den beste maten for å forebygge CVD (cardiovascular disease) Det typiske vestlige kostholdet samsvarer ikke med dette.

Undertegnede har registrert at det er noen som mener at et for lavt kolesterolnivå ikke er gunstig. Vi trenger kolesterol for å frakte fett rundt i kroppen. Kolesterolet er dessuten viktig for flere av kroppens funksjoner.  Har vi for lavt kolesterol lager kroppen sitt eget. Det er allikevel sterke bevis for at et høyt LDL (det dårlige koelsterolet) fører til åreforkalking. Et høyt HDL (det gode kolesterolet)  er viktig for å frakte kolesterolet fra cellene og tilbake til leveren hvor det brytes ned. LDL skal altså være lav, HDL høy.

Dette var forvirrende!

Nå har jo mer og mer forskning konkludert med at naturlig mettet fett ikke øker risikoen for hjerte og karsykdom. Denne store undersøkelsen kommer imidlertid med en helt annen konklusjon.

Jeg har ingen forutsening til å kunne si hva som er riktig eller galt. Jeg har sett igjennom noen av diagrammene. Jeg ser at de viser ett økt inntak av smør og fløte. Samtidig økte inntaket av planteoljer. Karbohydrattinntaket har gått ned, men diagrammene spesifiserer ikke type karbohydrater. Det er jo ingen tvil om at det har vært ett økt inntaket av raske karbohydrater i befolkningen. Dette har en klar negativ virkning på vekt og LDL . Jeg syntes derfor det er litt merkelig at de ikke har spesifisert karbohydratene nærmere.

Konklusjon?!

Min personlige konklusjon er allikevel fortsatt at det er helt ok å spise noe naturlig mettet fett, men man skal ikke overdrive. Mettet fett som transfett og palmeolje (begge finnes i ferdigmat) er allikevel bannlyst! Inntak av raske karbohyrater bør ligge på ett minimum. Grove karboydrater er helt ok!

Lag maten selv. Bruk naturlige og helst økologiske matvarer. Spis masse fisk, grønnsaker og nøtter. Litt frukt og bær er heller ikke å forakte.

Er det noen som kan hjelpe meg med å tolke denne undersøkelsen er jeg takknemmelig for dette! Verden er forvirrende!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar