Er det lurt å dekke til barnevognen med ett teppe?

Å dekke til barnevognen med ett helseteppe eller andre også mer tette tepper har vært en trend i flere år nå. Hva som har skapt denne trengen er usikkert. Eksperter har ingen forklaring på det. Retssmedisiner  og spesialist på spedbarndsdødelighet mener det er uheldig å dekke til barnevognen på denne måten. Det stenger for luft og det kan oppstå en økt mengde CO2 i barnevognen. Sammen med varme og forkjølelse kan dette være med på å trigge krybbedød.

Jeg tenker at mange mødre har trodd at det er best for barnet å ligge litt beskyttet bak teppet spesielt hvis det er kaldt. Kanskje er barnet forkjølet og man ønsker å beskytte barnet mot kulden. Dette kan faktisk være med på å øke faren for krybbedød ifølge ekspertene.

Barn tåler frisk luft selv om de er litt forkjølet. Selv fikk jeg vite på helsestasjonen at barn godt kunne være ute i frisk luft selv om det skulle ha feber. Det er først når feberen passerer over 39 grader at barnet bør holdes inne. Imidlertid er det viktig at barnet er»passe kledd». Sjekk barnets nakkefold.

Om somemren kan bruk av teppe føre til at barnet blir overopphetet. Bruk heller ett myggnett og pakk det godt rundt vogna.  Da unngår man at feks katter kommer opp i vogna.

Marianne Nordhov, nestleder i Barneelegeforeningen anbefaler foreldre å bruke sunn fornuft.

Når barnet ligger godt nede i en barnevogn skal det mye til for at kald vind skader barnet.

Kilde:Aftenposten , 13 februar 2011

Følgende er tatt direkte fra Foreningenfor krybbedød sin hjemmeside:

«Å dekke helt til barnevogna med (helse)tepper vil føre til at det kan bli for varmt og tett i vogna, og faren for overoppheting er da til stede. Det er viktig med god utlufting rundt barnets munn og nese når det sover. Dersom man velger å ha et teppe eller lignende foran kalesjen mens barnet sover i vogna, anbefaler vi at man lar det være gode/store åpninger slik at det kommer til frisk luft.  Det er sunt og helt ufarlig for barnet å få både frisk luft og dagslys mens de sover. Pass på at åpningen er dekket med insektsnett/kattenett dersom barnet sover i ubevoktet vogn slik at insekter og andre dyr ikke kommer inn. Vi har ikke forskning som direkte har sett på dette med tildekking av vogner og krybbedød. På bakgrunn av det vi vet idag om overoppheting og sovemiljøets betydning for forebygging av krybbedød, kan det å dekke vogna helt til med tepper mens barnet sover øke faren for overoppheting og dermed sannsynligvis øke risikoen for krybbedød.»

Se forøvrig på klikk.no sin side.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

2 Responses to “Er det lurt å dekke til barnevognen med ett teppe?”

  1. […] er hentet fra denne artikkelen fra Familie og Helse. Som alle andre så er jo også disse naturlig nok i mot å gjøre […]

    • yskjellu sier:

      Undertegnede må innrømme at bildet som jeg tidligere brukte på denne artikkelen ikke er tatt av undertegnede. En liten glipp som jeg nå har rettet opp. Jeg vet ikke hvor det opprinnelige bildet kom ifra. Jeg googler i dag ingen bilder! :)

Legg igjen en kommentar