Er det mulig å leve med en kreftdiagnose?

Alle mennesker har kreftceller inni seg. Hos noen er de mer latente enn hos andre. Krefsykdom er ifølge Richard Beliveau ved «University of Montreaul» en følge av livsstil på samme måte som hjertesykdom og diabetes II. Allikevel er noen altså mer disponert enn andre for å få ulike sykdommer.

En kreftdiagnose er ofte svært alvorlig. Mange må igjennom kirurgi, cellgift og/eller stråleterapi. Dette er en tøff behandling i selg selv. Noen ganger er behandligen i beste fall kun livsforlengende. Behandlingen kan medføre store bivirkninger for pasienten.

Alle ønsker jo å overleve en kreftdiagnose. Noen ganger kan det tradisjonelle helsevesenet ikke tilby ytterligere behandling. Mange blir naturligvis da svært søkende. De forsøker det de kan komme over. Mange ganger har disse behandlingsmetodene dårlig dokumentert effekt. I håp om at det skal ha en effekt betaler mennesker i dyre dommer. Om det virker eller ikke er nok ofte ganske uvisst…

Flere og flere stiller seg nå det spørsmålet? Er det noe du selv kan gjøre for å motvirke at nettopp du eller en i familien kan få kreft -og hva om det faktisk er slik at du eller andre familiemedlemmer har fått denne fryktede sykdommen? Er det mulig å endre sitt levesett slik at sykdommen kan holdes i sjakk?

Flere anerkjente leger sier nå at det faktisk er mulig. Norske helsemyndigheter er enda ikke så bastante i sine påstander, men flere og flere har en tro på at det om bare noen få år vil foreligge  kostholds anbefalinger fra helsemyndighetene. Per i dag er det kun de vanlige reglene om å leve sundt som gjelder. Disse er langt fra gode nok. Den enkelte kreftpasient bør informeres dyptgående om kreftfremmende og kreftdempende mat. Lisbeth Pettersen  og Fedon Linberg kastet i går  en brannfakkel inni i det norske helsevesen (25/9-2013.). Mer om dette kan du lese på NRK Ytring.

Chris Mc Donald er en «helseguru» som bor og arbeider i Danmark.  Nylig ble hans far syk av en prinsipielt uhelbredelig kreft sykdom. Han satte seg da grundig inn i kosthold og livsstil og «påla» sin far og følge denne.  Hvordan dette gikk kan du  se på Helsepuls. Kort fortalt kontaktet har Mc Donald Richard Beliveau ved  University of Montreal. Han anbefalte følgende «kreftdrepende kost»

 • gurkemeie,ingefær, karri og svart pepper
 • hvitløk og alle andre former for løk
 • kål som feks blomkål, brokkolo og rosenkål
 • spinat
 • østerssopp
 • grønn te
 • bær

Her får du en fullstendig oversikt over mat som bekjemeper kreft (anbefalt dagsinntak). Felles for  denne maten er at den inneholder mye antioksidanter.

Det er værdt å merke seg at det er ikke bare en total kostomlegging som er påkrevd. Fysisk aktivitet og en positiv livssholdning har også en stor betydning.

David Servan-Schreiber var selv doktor og oppdaget ved en tilfeldighet at han hadde hjernesvulst. Han begynte med cellegift, mens samtidig ble han mer og mer interrresert i hva han selv kunne gjøre for å motvirke sin egen kreftsykdom. Han satte seg inn i kosthold og livsstil. Han fikk ny innsikt i hvordan han kunne skape en «balanse» i seg selv både psykisk og fysisk.  Dette resulterte i en bok-  The anticancerbook. Den har blitt en internasjonal bestselger og har også kommet på norsk: «Kreft og terrenget ditt. Hva kan du selv gjøre»?

Servan-Schreiber  døde i 2011 etter å ha levd med sin kreftdiagnose i 20 år. I filminnslaget under kan du se deler av  hans historie.

Hva går hans anbefalinger ut på?

Det primære er å finne ett levesett som fremmer ett godt immunforsvar. Dette innebærer blandt annet kosthold. Fysisk aktivitet, meditasjon og yoga er også viktige grunnpilarer i hans filosofi.

Sukker er ifølge Schreiber det «deiligste kreftcellene vet». Raske karbohydrater er med på å fremme veksten av kreftceller i en mennneskekropp.

Regel nr 1: kutt ned på sukkerinntaket og raske karbohydrater!

Regel nr 2: kutt ned på inntak av transfett (finnes i fritert mat og en del ferdigmat) Spis dessuten fettprodukter som inneholder mest omega 3 fremfor omega 6. Ferdimat inneholder mye omega 6.

Regel nr 3: spis økoloigsk mat. Spesielt egg,  melk, kjøtt og  fjærkre produkter.

Mat som fremmer immunsforsvaret er ifølge  Servan-Schreiber:

Middelhavs, asiatisk og indisk kosthold. Dette er primært mat med lav glykemisk indisk. Mer spesifikt vil dette si:

 • Bær, spesielt blåbær, kirsebær/moreller og bringebær.
 • grønn te, hvitløk og 1 glass rødvin om dagen til ett måltid
 • grove kornsorter, surdeig,bokhvete, quinoa, havre, pasta-kokt al dente ( fiberpasta), grov ris, thai eller basmatiris’
 • linser, erter, bønner
 • naturlige søtninsstoffer som xylitol(bjørkesøt), stevia eller agave nektar (rå type)
 • sjokolade med > 70 % kakao
 • oliven eller rapsolje
 • grønnsaker, spesielt brokkoli, kål, tomater, oliven, gulrøtter
 • fet fisk som makrell, laks, sardiner
 • organisk kjøtt,(foret på sprøytefritt gress) fjærkre og egg
 • han anbefaler også soyaprodukter. Dette stiller jeg personlig spørsmålsstegn ved da soya er svært omdiskutert. Bruk i tilfelle økologisk soya.

Uansett, boka er helt genial og bør leses av alle som lever med en kreftdiagnose. Kjenner du noen som har kreft anbefaler jeg den på det sterkeste.

 Jeg vet selv om mennesker som lever med kreft som har hatt svært god nytte av boka.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

6 Responses to “Er det mulig å leve med en kreftdiagnose?”

 1. Kristine sier:

  Jeg er enig i at dette er en fabelaktig bra bok. Fordi kreft kan rammme alle, og det er utrolig interesant å lese hva man kan gjøre for å forebygge – helst FØR man får en slik diagnose. Jeg kjøpte den vel hovedsaklig for å lese mer om hva slags mat som er gunstig for å holde seg frisk, men hele boken er flott å lese. Den er lagt opp som en spennende roman. Så, løp og kjøp! Etter å ha lest hele boken, måtte jeg begynne på nytt så og si med det samme. Og spesielt fordype meg i det som handlet om kosthold, for her er det virkelig mye lærerikt!

  • yskjellu sier:

   Boka gir svært mange gode innspill på hvordan man kan motvirke sykdomsprosesser i kroppen. Kreft eller ikke… Mange mennesker ønsker å forandre livet sitt og ta bedre hensyn til seg selv. Denne boka er definitivt et godt sted å starte! Kreft er i stor grad en livsstilssykdom som kan motvirkes gjennom måten man velger å leve sitt liv! Kreft er bare en av mange mulige livsstilssykdommer. Samtlige kan motvirkes gjennom å leve slik som denne boken anbefaler! En helt utrolig bok som i et forebyggende perspektiv gir enorme helsegevinster og reduserte kostnader for helsevesenet….! Jeg syntes personlig det er rart at helsevesenet er så tuftet på behandlig fremfor forebygging…!

 2. Annelise sier:

  En naturlig oppfølger til denne boken, som er den viktigste boken jeg noengang har lest, er «Mat mot kreft» av Dr. Richard Béliveau (Kagge forlag). Béliveau er omtalt i boken til Servan-Schreiber og er en av vår tids fremste kreftforskere. Og Chris Mc Donald sin kamp mot farens kreft førte ham også til Béliveau for kostholdsråd.
  Nå måtte jo dessverre Davis Servan-Schreiber til slutt gi tapt for kreften i fjor sommer, men da hadde han holdt det gående i 19 år med en svært alvorlig kreftdiagnose, bl.a. takket være riktig kosthold.
  Vi får bare håpe at det norske helsevesentet også begynner å ta hensynet til kostholdet alvorlig og slutter å anbefale sukker og kaker til kreftpasienter!

  • yskjellu sier:

   Det er nok dessverre enda litt kontroversielt å bekjempe kreft med «mat» blandt norske helsearbeidere. Jeg har selv møtt på leger som blir rimelig provoserte når jeg nevner at sukker kan trigge kreftceller… Jeg var ikke klar over at Servan-Schreiber til slutt måtte gi opp sin kamp mot kreft. Han har sannelig satt spor etter seg med sitt arbeid! Flere og flere vil nok få øynene opp for bøkene til Schreiber og Beliveau. I den siste utgaven til VOF er det forøvrig noen gode artikler som omhandler kreft (april 2012).

 3. Randi sier:

  FIKK KREFT TROSS ET SUNT FOREBYGGENDE KOSTHOLD.
  Jeg har i hele mitt liv levd svært sunt, med et godt variert kosthold, basert på de beste råvarer av grønt, fisk og kjøtt, med tanke på forebyggelse av sykdommer, styrking av immunapparatet og for om mulig å holde vekten nede.
  På grunn av et problem med mine tær, som ble hudløse etter 50 m gange, har jeg bedt helesevesenet om hjelp til å få trening på «blå resept». Siden blodtrykket alltid har vært lavt og jeg ellers har vært svært sunn, har de ikke brydd seg om min overvekt og eget behov for trening. «ja, du er riktignok overvektig, men du har jo ben til å bære det», har vært deres svar.
  Forbyggelse er ikke noe helsevesenet beskjeftiger seg med.
  Etter fylte 60, fikk jeg endelig bukt med mine tær, via orthoped. Jeg prøvde også å finne en løsning for problemet med mine altfor lange sener og hypermobile ledd, som etterhvert ble en større og større plage etterhvert som «ting begynner å henge ned». Orthopeden fant også en løsning, som hadde vært ideell om det bare hadde vært det ene benet. Å gå nedover en «bakke» eller en trapp, er som ekstremsport å regne. Det å gå, er som å prøve å gå på stylter, noe jeg aldri har behersket. Det å være tvunget til å holde seg så mye i ro, har vært svært irriterende og også en grunn til bekymring. Man trenger jo å bevege seg. Bonusen er at jeg blir «tynnere» fordi all hevelse går ned – 1 liter vann = 1kg på vekten. Men det har jo og en grense!
  Nå har jeg fått påvist en tumor. Mitt venstre bryst er en sten som må vekk, men den må «krympes» betraktelig før den kan opereres. Heldivis er det ingen spredning. OBS, OBS: brystkreft handler ikke nødvendigvis om en kul eller flere. Min oppstod som et helt firkantet skall, og kreft var det siste jeg tenkte på… Hvorfor finner man ikke bilder av alle de forskjellige formene for kreft når man går inn og søker på temaet?
  Den er altså ikke et resultat av kosthold. Men kanskje mitt fokus på helsbringende mat og sunnhet er årsaken til at den er innekapslet? Ingen slipper vel helt unna sykdom, uansett. Men jeg er positivt innstilt, tar ingen bekymringer på forskudd og er 100% sikker på at det skal gå bra med naturlig cellegift. (Redox)

  • yskjellu sier:

   Heisann Randi! Det høres ikke greit ut å ha så mange helseplager! Dessverre er det slik per i dag i Norge at behandling er viktigere enn forebygging. Mange sliter med alvorlige helseproblemer nettopp pga feil valg av livsstil. Problemet er så stort at alle penger går direkte inn i behandlingssytemet….Derfor er det lite penger igjen til å forbygge. Det blir igrunnen helt opp til den enkelte.
   Det er helt ikke uvanlig å ha lavt blodtrykk selv om man ellers skulle ha flere andre riskofaktorer. Det er de samlede riskofaktorene som avgjør om den enkelte er i faresonen for å bli syk. Overvekt er dessverre en av disse riskofaktorene og kan medføre andre helseproblemer som jeg forstår du sliter med. En av tiltakene mot dette er fysisk aktivitet. Dette har blitt vanskelig for deg nettopp pga din sykdom…
   Kjempebra at du har en positiv innstilling til livet! Det er veldig viktig!! Jeg kjenner ikke til redox, men ser at det blandt annet har vist postive resultater ved brystcancer. Håper virkelig det har god effekt! Det naturlige er alltid det beste! Hvis det mot formodning ikke skulle virke vil jeg allikvel anbefale deg å ty til tradisjonell behandling selv om dette er ett omdiskutert emne. Det viktigte du kan gjøre er å fortsette og forebygge ved og spise sunt. For all del hold deg unna sukker, selv om det er lov å skeie ut ved spesielle anledninger som julen. :)
   Noen mener at man ikke vil få kreft hvis man tar de riktige valg. Det tror jeg ikke nødvendigvis. Kreft kan ramme hvem som hels, men man kommer langt ved å ta sine forholdsregler. Det høres jo veldig bra ut at kreftsvulsten er så innkapslet. Det virker lovende. Masse lykke til! Hilsen Yngvild

Legg igjen en kommentar