«Food matters»-du er hva du spiser!

Noe av ideen bak denne siden er å ta vare på sitt eget liv og helse for å unngå livsstilssykdommer. Alikevel er det ikke slik at dette gir noen som helst garantier for et godt og langt liv, men statistisk sett øker sjansene for å holde seg frisk og få et langt og godt liv dramatisk.

Jeg har per i dag det største fokuset på kostholdet. Fysisk aktivitet, søvn, indre ro, sosialt nettverk etc etc  er også faktorer som er med på å påvirke en persons helse.

Naturlig mat er viktig. Helst skal den inneholde mest mulig grønnsaker, olivenolje,frukt, bær, nøtter og belgfrukter, fisk mm.

Jeg mener det er viktigere å forebygge enn å behandle. Selvfølgelig skal de som er blitt syke  få den behandlingen som er påkrevd. Noen ganger kommer man alikel opp i vanskelige etiske situasjoner. Er det alltid slik at ethvert menneske skal få kostbar behandling selv om vedkommende har levd svært uansvarlig. Hvor stort ansvar skal egentlig det offentlige ta..? Dette er en egen diskusjon som jeg ikke vil gå nærmere inn på her.

Hippokrates la ned grunnestenen for den moderne medisin. Han mente at menneskekroppen hadde en innebygd evne til å hele seg selv.

Han har kommet med følgende grunnsetning;

» Do not harm, let thy food be thy medicine and thy medicine be the food»      (Hippocrates 460-370 B.C)

Siden Hippokrates sin tid har vår tilnærming til sykdom forandret seg dramatisk. Vår tilnærming til «helse» går idag gjennom piller….

Vi har et større fokus på behandling enn forebygging.

Livsstilssykdommer og overvekt øker betraktelig. Dette er selvfølgelig ikke bare på grunn av maten vi spiser, men maten har definitiv sin effekt. Vi skal stadig spise mer lettvint. Vi har ikke tid til å lage naturlig mat. Vi spiser  og drikker penger inn i ferdigmatindustrien, fast food restauranter, mineralvare og snacks produsenter. Raffinerte vegetabilske oljer er i bruk i stor utstrekning. Disse omdannes av og til til transfett (spesielt ved fritering).Raffinert palmeolje er også en stor synder. Raske karbohydrater som hvitt hvetemel sukker etc. går ned på høykant. Salt er også brukt i stor utstrekning. Sprøytemidler brukes på maten vi spiser for å øke avlingene. Jorda blir utarmet, men da tilfører vi bare litt kunstgjødsel så er den saken løst. 

Mange mener at økologisk mat ikke har noe for seg. Personlig er jeg av en annen mening. Mye forskning viser blandt annet at økologiske grønnsaker inneholder ca 40 % mer antioksidanter enn konvensjonell mat, Quality Low Input Food. I 2008 ble det gjort en større studie i UK angående effekten av gress som for til kuene. Det ble påvist en stor helsegevinst ved å innta økologiske melkeprodukter. Den største helsegevinsten oppnådde man om sommeren da kuene gikk og gresset på engene.  

«Food matters-you are what you eat» er en svært interressant film som er laget om matens betydning for vår helse. Du kan se de første 40 minuttene av denne filmen ved å trykke her. Hvis du ikke ønsker å logge deg inn her kan du se de første 8 minuttene under. Filmen er litt preget av «raw food trenden». 

 Forøvrig vil jeg igjen henvise til Food Inc. Den er en beskrivelse av matindustrien i USA. Riktig så ille er det nok ikke i Norge. Iallefall ikke enda…!

Her er den offisielle traileren:

Du finner igrunnen det meste av filmen på nettet…

Food inc sin offisielle nettside kan du se her.   Kjøp gjerne filmen her!! Den er ikke dyr!

Se ev. på nettsiden til Kjernesunn Nordkvinne.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

One Response to “«Food matters»-du er hva du spiser!”

Legg igjen en kommentar