Trening er svært viktig for helsa

Enten du er 9 år eller 90 viser det seg at fysisk aktivitet bedrer helsen din betraktelig. Slik dagens samfunn er blitt i dag er vi mer og mer inaktive. Vi tilbringer tiden foran tv, data, pc spill etc. Dette er alvorlig for folkehelsen.

Det er ett minimum at hver person forbrenner 700 til 1000 kcal per uke gkennom fysisk aktivitet. Hver dag bør man legge inn iallefall 30 minutter med fysisk aktivitet. Dette redusere sannsynligheten for å utvikle hjerte og karsykdom, diabetes, depresjon, flere former for kreft- spesielt bryst og tykktarmskreft. Regelmessig fysisk aktivitet kan også hjelpe deg til å sove bedre, redusere stress, kontrollere vekten, bedre humøret samt sekslivet. Mentalt vil man også kunne merke en økt kapasitet.

Ett vell fungerende treningsprogram bør være sammensatt av følgende deler:

 • kondisjonstrening
 • styrketrening
 • fleksibilitetstrening/tøyning
 • balansetrening

Motvirk sykdom med kondisjonstrening

Dette er kjernen i ett hvert treningsprogram.  Årsaken til dette at det er den treningsformen som er mest effektiv til å motvirke sykdom. Eksempler på dette er sykling, løping, skigåing, rask gange etc. Alle aktivitetene er med på å bedre hjertefunskjonen din. Er du i dårlig form er det bra å starte med rask gange til pusten øker. Dette er  en trygg treningsform for alle uansett utgangspunkt. Etter som formen blir bedre kan man øke intensiteten med lett jogging/gange osv.

Styrk skjelettet med styrketrening

Styrketrening er viktig for å styrke musklene og benmassen. En sterk kjernemuskulatur er dessuten med på å motvirke belastningsskader. Etter som man blir eldre blir benmassen skjørere. Trening kan faktisk begrense og i visse tilfeller helt reversere prosessen. En god muskelstyrke bidrar også til bedre mobilitet og balanse. Det reduserer derfor sjansen for å falle . Styrketrening bidrar også til vektkontroll.

Reduser ryggsmerter med økt fleksibilitet gjennom tøynings øvelser

Etter som vi blir eldre stivner kroppen til. Musklene har  også en tendens til å bli kortere. Dette øker faren for belastningsskader, rygg og stressplager. Er man veldig stiv i kroppen faller man gjerne også lettere. Hvis man gjennom live er flink til å tøye kan man holde kroppen smidig. Yoga kan også være en god treningsform.

Reduser faren for å falle ved hjelp av balansetrening

Etter som vi blir eldre blir balansen dårligere. Dette fører igjen til økt fare for å falle. Man kan fint legge inn noen balanseøvelser når man varmer opp. Mange styrkeøvelser fungerer også som balansetrening. Gode treningsformer for å opparbeide balanse er thai-chi, yoga og pilates. 

 

Kort om trening

 • reduserer sjansen for å få hjerteproblemer. Hvis du allerede har fått hjerteproblemer er det ingen grunn til å stoppe å trene. Husk bare å varme opp godt først. Systematisk trening kan føre til at hjerteproblemene ikke til slutt  «tar livet av ditt».
 • reduserer sjansen for å få diabetes II og høyt blodtrykk
 • reduserer risikoen for å utvikle tykktarmskreft og noen andre kreftformer
 • bedrer humøret ditt samt dine mentale funksjoner
 • bevarer dine sener samt benstruktur
 • vektkontroll
 • gjør at du som gammel etter all sannsynlighet vil være uavhengig av andres hjelp mye lengre

Kort og godt: vær fysisk aktiv! Det er aldri for sent å starte og trene!

Kilde; Harvard Health Publication

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar