"/>

Hjertedietten/DASH

Amerikanske myndigheter har utarbeidet en hjertediett i samarbeid med leger og forskere.

 National Heart, Lung and Blood Institute anbefaler  den såkalte DASH-dietten.

 De mener å kunne påstå at kolesterolnivået  reduseres med 8 % samt at blodtrykket går betraktelig ned. Risikoen for å rammes av hjerteinfarkt  reduseres med 18 % i løpet av en 10 års periode.

Marianne E. Mathiassen, klinisk ernæringsfysiolog ved Opplysningskontoret for Meierprodukter, mener at dietten i mange tilfeller vil kunne erstatte medisiner. De med lett forhøyet blodtrykk vil ha samme effekt av å følge denne dietten som ved medikamentbruk.

 Dietten innebærer ett høyere kalsiuminntak sammenlignet med norske anbefalinger.  Kostomleggingen vil også føre til ett høyt kalium og magnesium inntak samt ett redusert saltinntak. De anbefaler også ett høyt inntak av frukt og grønnsaker. Snarere 10 om dagen enn 5. I tillegg til frukt og grønt anbefaler de magre meieriprodukter, redusert inntak av mettet fett og mer bruk av rene råvarer i matlagingen. Råvarene skal være ferske.

 M Mathiassen mener at dietten ikke bare er gunstig for hjertet, kolesterol og blodtrykk, men også for å holde en lav vekt, for benskjørhet og for å forebygge en rekke kreftformer.

Kanskje vil noen synes at å spise opp mot 1,5 kg frukt og grønt om dagen kan bli vel vanskelig. Ved å legge om kosten og være bevisst på hva man putter i seg mellom måltidene bør det være oppnåelig.

 Kilde; Dagbladet onsdag 8 september  2010

Her kan du lese mer om DASH dietten.

I Dagbladet den 12 oktober 2010 ble hjertespesialister bedt om å oppgi deres beste hjertetips. De nevner der blant annet:

  • Spis mindre fett og mye grønnsaker. Fysisk aktivitet og litt rødvin. Thor Edvartsen, Oslo Universitetssykehus.
  • Trening, styr unna karbohydrater. Ikke røyk. Jevnlig kontroll av helsa hos fastlegen.  Fredric Kontny, Volvat.
  • Røyking, dårlig kosthold, fysisk inaktivitet og en sterk økning i antall med sukkersyke er alle faktorer som kan øke risikoen for hjerte og karsykdom. Jostein Grimsmo, Feiringklinikken.
  • Hjertesykdom er noe vi er disponert for. Livsstil. Diett og mangel på mosjon teller også inn. Per Mølstad, Feiringklinikken.
  • Livsstil kan forklare 90 % av tilfellene av hjerteinfarkt. Sjekk risikofaktorer som blodtrykk, kolesterol og diabetes. Sigrun Halvorsen, Oslo Universitetssykehus
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar