Hva er akrylamid?

Dette blir kun ett kort innlegg i lys av TV 2′ s hjelper deg idag 14/2. Det ble her satt fokus på akrylamid.

Ifølge Mattilsynet er akrylamid er et kjemisk stoff som blir dannet i mange stivelsesholdige matvarer under steking og annen produksjon og tilbereding ved høy temperatur. Det finnes i mange matvarer som inneholder stivelse.  Igjen er det primært ferdigmaten det er snakk om! Eksempelvis kan nevnes potetgull, chips, knekkebrød og kaffe.

Folkeheleinstituttet sier følgende:

Akrylamid regnes for å være giftig på nervevev og er et mulig kreftfremkallende stoff for mennesker. Akrylamid blir tatt opp i kroppen i tarmsystemet og blir delvis omsatt til et mer giftig kjemisk stoff som heter glycidamid. Denne forbindelsen er et såkalt epoksid som kan reagere med arvestoffet og har vist å forårsake kreft hos dyr. Dette er grunnen til at akrylamid er klassifisert som mulig kreftfremkallende, også for mennesker.

Folkehelseinstituttet sier samtidig at man vet at stoffet kan føre til lammelser og påvirke reproduksjonen, men man er usikre på hvor store mengder det er snakk om.

På Matforsk på Ås har man utviklet en metode som kan fjerne 90 % av akrylamiden i matvarer, men per i dag har industrien valgt å ikke bruke dette da de er usikkre på om dette virker tilstrekkelig. De mener de har gode resultater på pommes frites, men har allikevel valgt å ikke ta i bruk denne teknikken. Pussig at det fungerer så bra i forskningslaboratoriene, men ikke i industrien. Hvordan i all verden har dette seg…..?

Det er snakk om å innføre maksverdier i ferdigmatsprodukter, men dette er ett inngripende tiltak da det dreisr seg om svært mange matvarer. Ett alternativ er å gi kostholdsanbefalinger jr Wold i Matvaretilsynet. Det spør om dette vil nå frem til alle konsumentene…?

Ps! Husk at  akrylamid dannes også hjemme i ditt eget kjøkken når du steker  på over 120 grader. Spesielt lite gunstig er det med brent grillmat. Det er ikke farlig om du spiser det en sjelden gang, men blir det ofte kan det altså øke blandt annet  kreftfaren. Årlig dør ca 30 personer pga kreft forårsaket av akrylamid.

Chips er uansett ikke sunt! Her er det mange «substanser» som bidrar til å bryte ned din helse!

Her er en artikkel fra TV 2 som vil gi deg god informasjon om emnet! Her finner du også en link til dagens innslag fra TV 2 hjelper deg!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar