Hvor er vi på vei…?

Er vi på vei til å dilte etter amerikanerne, igjen….? Livsstilssykdommer florerer  i Norge. Vi blir tykkere og tykkere. Vi spiser dårligere og dårligere mat og sitter mer og mer stille. Ja du må ikke tro at vi nordmenn er så utrolig sporty. I forhold til resten av Europa ligger vi langt nede på lista jfr Statistisk sentralbyrå. Det ser ut til at rikdommen og bilismen har påvirket vår fysiske aktivitet…

USA er ett  foregangsland på godt og ondt. Nå er det vår helse det er snakk om. Dilter vi igjen etter?

Hvorfor står det ikke så bra til i USA?

Jo, nå skal du få høre….:)

  • I dag har 1 av 2 amerikanere enten ett forstadie til diabetes eller diabetes. På under 10 år har diabetes  eller pre diabetes blandt amerikanske tenåringer steget fra 9-23 %. Et skremmende høyt tall!
  • 37 % av amerikanske barn med normal vekt har iallefall en risikofaktor for å utvikle hjerte og karsykdom. Eksempelvis høyt kolesterol, blodtrykk eller blodsukker.
  • 70 % av amerikanerne er overvektige. Blandt disse faller 42 % under definisjonen fedme.
  • de fleste barn i USA vet ikke hvor maten kommer fra og kan ikke identifisere den mest elementære grønnsak.
  • amerikanerne bruker ca 9 % av sin inntekt på mat, mens tilsvarende tall for Europa er 20 %
  • en gjennomsnittlig amerikaner bruker minst 8 timer foran TV’en daglig
  • mat lages i kjemiske fabrikker. Til og med dyr fostres nå opp i «fabrikker» hvor sykdommer florerer. Antibiotikabruken er enorm. Hva gjør ikke dette for kjøttkvaliteten og for dyrenes livssvilkår?

Her er forresten en trailer fra filmen Foodinc som gikk på NRK for noen uker siden:

 

Hvorfor er amerikanernes helse blitt så elendig? De gasser seg i fet mat! Chips og burgere er daglig kost for mange.  Sukker inntas i store mengder. De blir dessuten lurt til å tro at å spise lettprodukter er slankende. Faktisk er det ting som tyder på at feks «diet coke» etc er mer fetende enn vanlig cola jfr Dr Mark Hyman.  Også var det denne sofaen da. Jo fetere man blir dess vanskeligere blir det å være i aktivitet.

Ferdigmatindustreien har overtatt  amerikanernes kjøkken. I den grad de i det hele tatt spiser hjemme. Over 50 % av måltidene inntas utenfor hjemmet.

Reklamen sier at det tar for lang tid å lage ordentlig mat. Det har man rett og slett ikke tid til.  Industrien får amerikanerne til droppe egen matlaging til fordel for  «matlignende susbtanser» . Ja det er jo spiselig og smaker greit nok, men maten er blottet  for næring. Mat «vokser» i bokser, plastikk og hermetikk. Når mat lages innebærer dette å putte en ferdigrett i mikroen. Barn og unge har ikke ett naturlig forhold til hva mat egentlig er.

Hvordan lages ferdimaten?

Når ferdigmaten produseres tapes mange av næringsstoffene og fibrene under prosessen.  Den naturlige konsistens og smak forsvinner under prosessen. Produsenten sitter da igjen med ett produkt som overhode ikke ville hatt salgspotensiale. Hva gjør de da? For å få maten “spiselig” tilsetter de ulike stoffer som smakstilsettere, (eksempel på dette er MSG), kunstig farge samt stoffer som gjør konsistensen mer fristende. Under prosesseringen av ett ferdigmatprodukt ødelegges også næringsstoffer som feks vitaminer. Istedet tilsettes kunstige vitaminer.

Dr Mark Hyman sier at matvareindustreien får amerikanerne til å tro at det er mer bekvemmelig med ferdigmat, men hvor bekvemmelig er det egenlig når medisinregningene bare vokser?Når helsa blir så dårlig at man ikke orker å jobbe og når vi ikke lenger kan glede oss over livet….?

Det er ikke bestandig at ferdigmat gjør oss fete, men vi blir definitivt syke på sikt.

Matvareindustrien stjeler amerikanernes helse og barnas fremtid. Barn med fedme har vanskeligere  for å lære. De lider under egen overvekt og vil dø tidligere enn normalvektige barn.

Den amerikanske matvareindustreien har fått gjøre akkurat som den vil for egen profitt og amerikanerne har «latt seg lure». Er vi like «dumme»…?

Det virker nesten slik!  Vi er på god vei til å løpe etter amerikanerne igjen, men enn så lenge er det heldigvis ikke fullt så galt fatt her til lands….

Folkens!  Rydd plass på kjøkkenet. Kast ut mikroen. Mat skal ikke lages i mikro. Punktum,finale! Det er tid for å lete  frem de gode råvarene. Kanske tar det litt mer tid i hverdagen, men hva får du ikke tilbake? Livet er for kort til å tilbringe foran TV  skjermen. Er du så sliten når kvelden kommer at du ikke orker annet? Da er det kanskje på tide å gjøre noe med eget liv? Kom deg opp av sofaen! Spis sunn og næringsrik mat. Jeg garanterer at dette vil gi deg energi. Du vil dessuten ikke bli syk så ofte. Ta barna med på kjøkkenet og la de få være med på å lære hvordan ordenlig mat lages. Hvis de selv får ta noen små avgjørelser så blir det hele straks mere gøy. Når barna lærer seg fra de er små til å lage mat vil dette være med på å legge ett godt grunnlag for hvilken mat de vil velge å lage videre i livet. Dropp derfor alle ferdigmat produkter! Mat skal lages fra grunnen av i det daglige. Selvfølgelig er det lov å gjøre unntak, men dete skal ikke bli en regel,

Tenk på familiens helse og la det ikke gå så langt som det vi ser i USA! Hva familiesn spiser påvirker uten tvil helsa til alle! Livstilssykdommer er ikke værdt å samle på. Det er familiens liv og livskvalitet det er snakk om!! Løp til kjøkkenbenken og skap deilig sunn mat! Ja for det er faktisk godt!!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/10 (2 votes cast)
Hvor er vi på vei...?, 5.0 out of 10 based on 2 ratings

Legg igjen en kommentar