Hvordan finne ut om man lider av glutenintoleranse?

Glutenintoleranse er ikke det samme som cøliaki. Mens cøliaki kan diagnostiseres ved hjelp  av en tarm biopsi er diagnostiseringen av gluten intoleranse litt mer uklar. Gluten intoleranse er en relativt  «ny» sykdom. Mange leger benekter at den finnes da det ikke foreligger et positivt funn ved biopsi. Det er således en del uenighet  i de medisinske miljøer om hvorvidt gluten intoleranse er en sykdom. I alternative medisinske miljøer er dette en velkjent diagnose.

Mange leger vet lite om sykdommen og hvilke komplikasjoner den kan skape. Kanskje fordi det ikke finnes mange nok medisinske artikler som bygger opp under denne diagnosen?  det kan også spille en rolle at det per i dag ikke finnes et spesielt godt diagnoseverktøy.

I denne artikkelen forutsetter jeg at dette er en sykdom uavhengig av den uenighet som råder i medisinske miljøer.

Det er en påstand at glutenintoleranse er en svært under diagnostiert sykdom. Kanskje er det mellom 5-30 prosent av befolkningen som lider av sykdommen. De fleste lever altså med sykdommen uten å ha noen som helst ide om at glutenintoleranse  faktisk er årsaken til de diffuse symptomene de lider under. Det er dessuten ikke uvanlig at gluten intoleranse kan være en  årsak til autoimmune sykdommer. Sistnevnte er sykdommer hvor kroppen angriper seg selv og gir sykdommer som revmatisme, lupus,eksem, stoffskifte problemer  og MS for å nevne noen. Gluten kan også  være en årsak til psykisk sykdom. Det er funnet en årsakssammenheng mellom for eksempel angst og depressjon hos pasienter som lider av glutenintoleranse . Hos noen kan urin peptider påvises i urinen. Mange som lider av ADHD, autisme og aspergers kan ha glutenintoleranse. Mange kan derfor bli bedre av sin grunnsykdom ved å kutte ut gluten 100 % fra kosten.  Det er dermed ikke sagt at alle som lider av nevnte sykdommer vi bli friske av sin grunnsykdom ved å kutte ut gluten. Det kan selvfølgelig være andre triggere til selve grunn sykdommen. Det er allikevel viktig å utelukke glutenintoleranse hvis man lider av en autoimmun sykdom. Melkeproteinet kasein er også en vanlig trigger til disse sykdommene, men glutenintoleranse er allikevel den hyppigste årsaken.

Hvordan tester man for glutenintoleranse? 

Mange velge å kutte ut gluten i noen uker for å se om de blir bedre av sine symptomer. Det er imidlertid viktig at gluten kuttes ut 100 %. Gluten er i svært mange matvarer som selvfølgelig bake varer, men også mye ferdigmat som for eksempel posesupper, gryteretter, pølser, kjøttboller, øl, frokostblandinger, ferdige frossen retter, mat med maltekstrakt, spelt, couscos etc etc. Det vil primært si at man må kutte ut det meste av ferdigmat produkter og lage mesteparten av  maten selv. Du må også lese alle innholdsfortegnelser. Husk at mange glutenfrie brød inneholder hvetestivelse. Mange med glutenintoleranse reagerer på dette.

Jeg vil allikevel ikke anbefale en slik fremgangsmåte til for  eksempel barn. Det er en ganske komplisert eliminasjonsdiett og det er lett å ikke være 100 % konsekvent.  Det beste er å ta en  blodprøve selv om sensiviteten på en slik blodprøve kun er ca 50 %. Jeg kommer tilbake til dette senere i artikkelen.

Selv om du merker at du blir bedre  av dine symptomer ved å kutte ut gluten vil nok svært få leger dermed konkludere med at du lider av gluten intoleranse. Diagnosen er for usikker. Hvis du derimot føler deg bedre så er det en stor sannsynlighet for at du lider av denne sykdommen. Det er du som kjenner din egen kropp best!

Hvilken blodprøve skal man ta?

For å gå videre i dette temet er det litt oppklarende å forstå hvordan man kan skille mellom cøliaki og gluten intoleranse ved prøvetaking. Dette kan virke litt komplisert.

Gluten er en blanding av 2 proteiner: gliadin og glutenin. Gliadin er det toksiske stoffet som påvises ved cøliaki.  Denne blodprøven er imidlertid ikke spesielt følsom/sensitiv. Derimot har  antistoffer mot endomysieum og transglutaminase en bedre sensitvitet  og gliadin måles derfor sjeldnere i blodet.  Det sies at måling av endomysieum  IgA er den beste blodprøven for å måle cøliaki.

Det er vanlig å utelukke cøliaki når man forsøker å finne ut om en person har glutenintoleranse.  Ved Haukeland sykehus måles deaminert – gliadin IgG og  transglutaminase – IgA antistoff.  For å få en sikker diagnose anbefales imidlertid en biopsi fra tarmen.

Antistoffer er proteiner laget av immunsystemet for  å ødelegge fremmede inntrengere. Det er fem hovedtyper av antistoffer: immunoglobulin A (IgA), immunoglobulin G (IgG), IgM, IgE og IgD.

Det er mye som tyder på at måling av AGA IgA og AGG-IgG er en test som kan anslå om en pasient lider av glutenintoleranse. AGA IgA står for antigliadin antistoffer. Kroppen produserer antistoffer/immunglobuliner når den kommer i kontakt med gliadin. IgA er et av kroppen mest vanlige  immunglobuliner. IgG er et annet immunglobulin. Antistoffer produserer  kroppen  for å bekjempe virus, bakterier og toksiner.

Det er utviklet en såkalt ELISA  metode for påvising av spesifikke IgA antistoffer. Dannelse av IgA antistoffer  (her antigliadin) overfor matantigener kan tyde på en pågående reaksjon relatert til slimhinner. En slik blodprøve kan tas ved for eksempel Lab 1 på Skøyen.  Den enkelte må selv betale denne blodprøven. Den kan koste opp mot kr 2000.

Det er omdisuktert om dette er en pålitelig testmetode. Ved Unviersitetet i Maryland -«Center for Celiac Disease» publiserte de i 2011 en artikkel som konkludere med at over halvparten av de som hadde glutenintoleranse testet positivt for AGA IgA og AGA IgG. Imidlertid mener de at dette er en for lav sensitivitet til å bruke analysemetoden som en sikker indikator på om en person lider av glutenintoleranse. Det arbeides videre med å finne metoder som er mer spesifikke enn denne testen.

Hvis man tester positivt på ELISA er det imidlertid vært å forsøke å utelukke gluten 100 % over noen uker for å anslå om symptomene blir bedre. Blir de det kan man definitivt konkludere med at man lider av gluten intoleranse.

Gluten intoleranse er som nevnt en «ny» sykdom. Mange har benektet dens eksistens. Det er derfor spennende å se hvilke analysemetoder som vil bli utviklet i fremtiden. Det er i alle fall et faktum at flere og flere lider av denne sykdommen.  Det vil jo være fantastisk om en 100 % sikker testmetode i fremtiden vil kunne være med på å fastslå en sikker diagnose! En slik testmetode burde alle kunne ta gratis hos sin fastlege!

 

 •  Referanser
 • http://www.bmlab.no/ANALYSEMENY/Mage-tarm/Matoverfolsomhetsanalyser/IgG-Matpanel-44—IgA-IgG4-gliadin-og-casein/
 • http://nevro.legehandboka.no/prover-og-svar/immunologi/gliadin-antistoffer-3046.html 
 •  http://celiacdisease.about.com/od/glutenintolerance/a/Gluten-Sensitivity-Testing.htm
 • http://celiacdisease.about.com/od/CeliacNeuroSymptoms/a/Gluten-And-Anxiety.htm
 • http://tidsskriftet.no/article/2222883
 • http://tidsskriftet.no/legacy/199913/leder2.html
 • http://www.mdpi.com/2072-6643/5/3/771
 • http://celiacdisease.about.com/od/glutenintolerance/a/Gluten-Intolerance-Research.htm
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.5/10 (2 votes cast)
Hvordan finne ut om man lider av glutenintoleranse?, 1.5 out of 10 based on 2 ratings

6 Responses to “Hvordan finne ut om man lider av glutenintoleranse?”

 1. Så Bra!!! Veldig godt skrevet. Dette er et kjempeviktig tema som skaper masse forvirring og som mange leger kan absolutt ingenting om. Jeg er helt enig i at en eliminasjonsdiett er den aller beste «diagnose». Det finnes nå en ny testmetode i USA som er mye mer pålitelig og sensitiv ift gluten og andre matintoleranser (Laben heter Cyrex). Spennende i alle fall å følge med forskning på denne fronten. Jeg ser mennesker hver eneste dag som får en helt annen hverdag uten gluten selv om legen har sagt at dette er ikke et problem. Takk for innlegget – dette skal deles!

  • Yngvild Skjellum sier:

   Tusen takk for tilbakemeldingen!! Satte spesielt pris på at den kom fra deg da jeg vet at du er ernæringsfysiolog og har dette som ditt spesialfelt. :) Når både du og minstemann i tillegg har denne «diagnosen» så vet du så absolutt hva du snakker om! Så folkens, hvis du har eller mistenker at du eller noen i familien lider av gluten intoleranse. Stikk innom bloggen til Sally; http://helhetligliv.blogspot.no/. Her finner du masse god informasjon og kun glutenfrie oppskrifter! Hilsen Yngvild

 2. Annitha sier:

  Hei. Takk for artikkelen. Levde med smerter i magen i flere år. Utmattet, smerter, vektøkning, tidvis langvarig blodig diare og tarmvridning. Vevsprøvene fra tarmen var normale så det var ikke gluten. Gikk over på glutenfri kost og er nå på 6 mnd uten gluten. Null smerter, har energi, vekttap på 18kg og er helt frisk. Er vel ikke noen tvil da? Godt å lese at det er en sykdom!

  • Yngvild Skjellum sier:

   Når du har vært symptomfri så lenge etter å ha levd glutenfritt har du helt sikkert glutenintoleranse selv om noen forskere måtte mene at det kan være feks kun hvete som kan være årsaken. Så bra at du endelig har funnet årsaken til dine plager! Jeg syntes personlig det er pussig at du fikk beskjed om at det ikke var gluten som var årsaken til dine plager. Det er kun ved cøliaki at tarmtottene er skadet. En total eliminasjon over en lengre periode er den beste måten å finne ut av om man lider av glutenintoleranse. Det er min oppfaning at det eksisterer en kunnskapsmangel blandt mange «profesjonelle»

   Mange kaster seg på den glutenfrie bølgen. Blir man ikke bedre av sine symptomer etter p ha levd glutenfritt i minst 1 måned så har man sannsynligvis ikke glutenintoleranse. Jeg anbefaler personlig ikke å velge glutenfrie industrielt fremstilte produktet. De er fulle sv stivelse og ikke spesielt sunne. Det viser seg også at mange reagerer på feks ris, potet og mais. Kutt helt ut brødprodukter for en periode. Blir du bedre av dette ville jeg personlig forsøkt ordentlig surdeigsbrød fot å se om det fungerte.

   • Annitha sier:

    Hei. Har nok en lege som ikke helt tror at man kan ha en gluten intoleranse uten at det er synlig på biopsi av tarmen. Da jeg begynte å «eksperimentere» med mat så kuttet jeg først ut gjær og prøvde surdeig. Det hjalp noe men ikke helt. Spiser ikke noe slags brød nå, bare glutenfrie knekkebrød. All mat lages fra bunnen av og et smertefritt liv er verdt arbeidet

 3. rannheid sier:

  Heihttp:. vil bare legge ved en link: http://www.ncf.no/contentpg.aspx?zone=343&MenuNode=635162444859451407. Noen begreper brukes ulikt. Det kan skape forvirring.

Legg igjen en kommentar