Hvordan oppstår glutenintoleranse? Hva med autoimmune sykdommer?

Glutenintoleranse er en relativt ny «sykdom/diagnose». Mange vet lite om denne sykdommen. Det er heller ikke uvanlig at helsepersonell benekter dens eksistens. Det er mange som tester negativt på cøliaki. Allikevel oppgir de at de har symptomer som kan relateres til gluten Det finnes ingen fullverdig måte å teste for gluten intoleranse. Den billigste og mest sikre metoden er en eliminasjonsdiett for opptil 6  uker. Føler man seg da bedre kan man vurdere å gjeninnføre gluten. Hvis symptomene kommer tilbake kan man bare konkludere at man er sensitiv overfor gluten. For noen vil imidlertid 6 uker være for lite. Hos noen kan det ta tid for kroppen å «kvitte» seg med glutenproteinet.  Er du usikker så bør du holde ut i 3 måneder før du konkluderer endelig.

Det er stor uenighet i medisinske miljøer i hvorvidt glutenintoleranse er en sykdom og om en slik sensitivitet kan fører til autoimmune sykdommer. Noen mener at det har oppstått en form for «glutenhysteri».Gluten har plutselig blitt den «store stygge ulven». Helt ufortjent! Det er nærmest blitt mote å leve glutenfritt.

Det er ingen grunn til å leve glutenfritt hvis man føler seg helt frisk, men det kan definitivt være lurt å bytte ut noe av det hvite brødet med for eksempel mer grønnsaker. I vårt hverdagsbrød  bør det dessuten være minst 70 % grovmel jfr overlegen Berit Nordstrand. Jeg understreker altså at å begynne med glutenfri kost ikke er noe poeng i seg selv om du er helt frisk.  Glutenfrie erstatningsprodukter er ofte høy glykemiske og ingen god erstatning for eksempempelvis et godt grov brød.  For øvrig er jeg av den oppfatning at det tradisjonelle norske butikkbrødet ikke er noen helsebombe. Aller best er surdeigsbrød. Det bryter for eksempel ned fytinsyren samt det meste  av glutenet. Litt gratis reklame for Norges første økologiske surdeigsbakerie finner  du her.

Det er en kjennsgjerning at forskning på glutenintoleranse kun er i startgropen og det vil nok komme mye forskning i årene fremover  som  sannsynligvis vil kunne underbygge og utvide vår viten om denne sykdommen.

Det vi med sikkerhet kan konstatere i dag  er  at mange blir mye bedre av sine plager ved å kutte ut gluten. Mange av disse er blitt avvist av det tradisjonelle helsevesenet

Jeg forutsetter videre at dette er en reel sykdom. Jeg vil også påstå at den er i sterk fremmarsj. De fleste som har sykdommen vet ikke at de ikke tåler gluten. De er vandt med å føle seg uopplagte. Dette har blitt en normaltilstand. Hodepine, muskel og magesmerter , oppblåsthet,  slapphet, søvnproblemer   etc etc.  er alle diffuse symptomer på en glutenintoleranse.  Sykdommen er sterkt underdiagnostisert. Anslagsvis kan så mange som 5-30% av befolkningen være sensitive overfor gluten.

I følge » The New England Journal of Medicine»  kan gluten være årsaken til mange  sekundære sykdommer. Det er snakk om autoimmune sykdommer. Dette kan være sykdommer som osteoperose, anemi, MS, lupus, revmatiske sykdommer, kreft,  irritert tarm, diabetes, stoffskiftproblemer ,Mb Chron,  eksem osv osv.

En autoimmun sykdom er en sykdom hvor kroppen angriper seg selv i respons på et antigen/fremmed stoff.  I dette tilfellet altså gluten.  Kroppen danner antistoffer for å håndtere glutenet. Det oppstår en uhensikstmessig betennelsesreaksjon som kan oppstå hvor som helst i kroppen. Betennelsen kan sette seg i hjernen, i ledd, hjerte, fordøyelsessystemet osv osv.

Det er også en påstand at glutenintoleranse kan være en årsak til eller en medvirkende årsak til for eksempel nevrologiske sykdommer som ADHD, autisme, demens, schizofreni, depresjon, angst og epilepsi.

Det er også slik at i kjølevannet av glutenintoleranse kan andre matintoleranser som for eksempel reaksjoner på melkeproteinet (kasein) oppstå.

I følge en studie i Journal of The American Medical Association vil en udiagnostisert gluten intoleranse føre til en økt dødelighet. I følge studien øker dødeligheten med 35-70 %. Hovedsakelig ved å forårsake hjertesykdom og kreft.

 

Hva er så årsaken til glutenintoleranse?

Siden sykdommen er såpass «ny» eksisterer det en del uenighet omkring hvorfor sykdommen oppstår. Hos mange er det kanskje ikke kun en årsak, men flere. I det følgende vil jeg primært forholde meg til dr Mark Hyman. Han er lege og spesialist i funksjonell medisin. I denne medisinske tilnærmingen  forsøker man å finne årsaken til at en sykdom har oppstått for deretter å eliminere sykdomsfremkallende faktorer.

 • En årsak kan være at vi mennesker gjennom historien ikke er så veldig godt tilpasset til å spise korn. Hvete ble introdusert til Europa i middelalderen.  30 % av Europas befolkning bærer på et gen  til cøliaki som kan føre til at vi får problemer med å fordøye gluten (HLA DQ2 eller HLA DQ8).
 • Kultiveringen av hvete har ført til at hveteproteinet har forandret seg de siste 50 år. Pga dette er gluteninnholdet i hvete høyere enn tidligere.
 • I de fleste former for bakverk tilsettes ekstra hvetegluten for å få baksten mer luftig og fristende. Dette glutenet irriterer tarmen.
 • Gluten trigger inflammasjonsprosesser i tarmen. Dette fører til at det oppstår små hull i tarmen. Mat som ikke er fullt fordøyd samt ugunstige bakterier kan lekke gjennom disse ørsmå hullene og skape betennelser i resten av kroppen. I tarmen er det et hav av bakterier. De fleste er fordelaktige. Men spiser du for eksempel mye sukker og stivelse trives også bakterier som ikke gjør oss godt. Når mat ikke blir fullstendig nedbrutt vil også potensielt skadelige bakterier trive.
 • Cøliakieksperten, Alessio Fasano ved universitetet; «Marilyn School of Medicine» har oppdaget et protein    som lages i tarmene. Dette proteinet heter zonulin. Det er dette proteinet som fører til skadene i tarmveggen og dermed lekkasje av bakterier og ufordøyd mat.
 • Økende bruk av antibiotika tar knekken på mye. Også de guntige bakteriene i tarmen vår som vi er så avhengige av.
 • I tillegg til økt antibiotika bruk er medisiner som demper betennelser i kroppen  (NSAIDS som ibuprofen og naproxen) og syre blokkerende medikamenter (for eksempel nexium og somac) en potensiell årsak til at glutenintoleranse kan oppstå.  Jeg understreker at nevnte påstander om medikamentpåvirkning ikke vil kunne støttes av  de fleste konvensjonelle leger.

Hvete har altså forandret seg mye i de siste 50 år. I tillegg er kostholdet under sterk forandring. Innholdet av raske karbohydrater som stivelse og sukker akselererer. Dette er favorittmat for de ugunstige bakteriene som tar bolig i en tarm ute av balanse.

Gluten kan altså være opphav til mange autoimmune sykdommer. Det imidlertid ikke bare selve kroppen som kan være skadelidende. Problemene kan også oppstå i hjernen.

Glutenpeptider kan binde seg til opiode reseptorer i nerveystemet. Disse peptidene er så små at de kan passere blod og hjernebarrieren. Der binder de seg til opiode resptorer og utøver effekter der. Det oppstår endorfinlignende prosesser som blant annet kan være opphav til ADHD og  andre psykiske sykdommer som nevnt tidligere.

Hvete kan også føre til overspising. Det skaper en form for avhengighet.

Det er interessant å konstatere at det er mulig å redusere overspisingen med ca 30% ved å gi en motgift som vanligvis brukes ved overdosering av morfin- naloxone jfr Mark Hyman.

Konklusjon

Det er altså stor uenighet i de medisinske miljøet i hvorvidt gluten intoleranse faktisk eksisterer. Mange har svært liten kjenneksp til denne sykdommen. Det ender ofte med at den sekundære lidelsen blir behandlet med medikamenter. I mange tilfeller ville den enkelte ha blitt frisk ved å fjerne triggeren til sykdommen-altså gluten.

Hvorfor sykdommen egentlig oppstår vet vi enda ikke nok om, men man mistenker altså faktorer som  genetisk disponering i form av  et  «cøliaki gen». Et dårlig kosthold, medikamentbruk og for eksempel kultivering av hvete er alle faktorer som kan være en medvirkende årsak til at glutenintoleranse oppstår.

Etter min mening vil det bli viktig å øke kunnskapen om denne sykdommen i årene fremover slik at forebygging kan gjøres på et utbredt plan. Dette vil kunne spare befolkningen for store lidelser. Samtidig vil mye penger kunne være spart i det offentlige helsevesenet.

Se for øvrig; Hvordan finne ut om man lider av glutenintoleranse

 

Referanser

http://www.glutenfreesociety.org/gluten-free-society-blog/why-are-some-doctors-scarred-of-gluten-sensitivity/

http://drhyman.com/blog/2012/02/13/three-hidden-ways-wheat-makes-you-fat/#close

http://drhyman.com/blog/2011/03/17/gluten-what-you-dont-know-might-kill-you/

http://www.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/gluten-what-you-dont-know_b_379089.html

https://enzymevitaminhealth.com/tag/causes-of-gluten-intolerance/

http://helhetligliv.blogspot.no/p/hvorfor-spise-glutenfritt.html

http://www.dietsinreview.com/diet_column/07/qa-with-leading-celiac-experts-on-gluten-sensitivity-schizophrenia-and-nutritional-deficiencies/

http://surefoodsliving.com/2010/09/a-brief-history-of-wheat-and-why-it-is-making-us-sick/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/10 (3 votes cast)
Hvordan oppstår glutenintoleranse? Hva med autoimmune sykdommer?, 4.0 out of 10 based on 3 ratings

3 Responses to “Hvordan oppstår glutenintoleranse? Hva med autoimmune sykdommer?”

 1. Frank sier:

  Hei,

  Min mening er at ingen er bygd for å tåle gluten. Men i flere tusen år har mennesker brukt surdeig og levain for å bryte ned den farlige delen i gluten: gliadin. Så det er sannsynelig bare snakk om tid før alle som spiser gluten får intoleranse og deretter cøliaki.

  Man må også huske at hvetemelet og rug, blant annet, inneholder også andre antinæringstoffer, spesielt fytinsyre, som stripper kroppen for mineraler (magnesium, kalsium, potassium…), mykotoksiner, sprøytemidler, lektiner, sukker med mer…

  Melkesyre bakteriene i surdeigen og levain klarer faktisk å fjerne alt dette hvis man hever minst 7 timer rundt 22grader. Nå tenker jeg ikke på halvflytende surdeig med masse bobler som lukter sprit, og dermed inneholder mest villgjær og lite melkesyrebakterier. Jeg mener fastere, godt luktende levain som gir ekte levain brød.

  Alle surdeigsbrød og levain brød som viser store hull og fin karamelisering av skorpen (mørkbrun litt skinnende farge) er feil fordi kramelisering betyr at deigen fortsatt inneholdte sukker, og dermed også gluten med mer. De store hullene tyder på stor gjæraktivitet (mye CO2 gass, mye heving) og lite melkesyreakyivitet. Årsakene kan være bruk av gjær, høy temperatur, for flytende surdeig, lokk eller tett plast under heving…

  Ekte surdeig/ levain brød skal ha en elastisk konsistens, null sukker, flere aromaer/ dufter, litt tyngde i forhold til volum, holde seg i minst en uke, ikke bli brun etter risting, bli fantastisk etter risting og ha en skorpe som ikke smaker bitter (brent karamell) og som viser små sprekker overalt ellet avkjølingen (fra det jeg har sett er det kun Poilane i Paris og jeg som får dette til. Men før i tiden fikk alle det til). Sist men ikke minst skal ekte levain brød «synge» når den kommer ut av ovnen. Dette får dere høre i bakeriet på Lilletøyen når vi kommer igang (slutten av september).

  Jeg anbefaler dere alle å sjekke Weston Price siden for mer info om hvordan å tilberede mat på tradisjonell vis. Det moderne menneske er blitt syk av å glemme hvordan man bør tilberede maten. Melk og brød har blitt ufordrøyelig, vin innholder sulfider, tannkrem inneholder fluor, alle moderne oljer oksideres av lys, varme og luft, mettede tradisjonell fett som smør og palmeolje demoniseres, akkurat som alt det som inneholder kolesterol, som egg for eksempel, salt, hvor det livsviktig magnesium er rafinert bort og erstattes med sin værste fiende, fluor, i flere land hvert år mens salt er nødvendig både for å fordøye proteiner og for å holde nok væske i kroppen. Nordmenn spiste dobbelt så mye salt for hundre år siden og hadde halvpart så mye hjerte- og blodtrykkproblemer.

 2. Giorgio sier:

  Hej,

  Vi bør ikke spise brød, pasta, alla karbohydrater fra landbruket opprinnelse.
  Kroppen trenger 50 til 100 gr. karbohydrater maks. per dag til funksjon som kan komme fra grønnsaker. Et godt eksempel for å se hvordan glutenintoleranse i Norge (og Skandinavia) er raskt økende i løpet av de siste 30 årene på grunn av moderne næringsmiddelindustrien….Også sukker må elimineres helt ….

Legg igjen en kommentar