Hvordan påvirker sukker kroppen vår?

Det er helt greit å spise litt sukker, men den gjennomsnittlige nordmann spiser i dag alt for mye sukker. Dette kan på sikt påvirke helsen negativt. Det kan derfor være fornuftig å redusere noe på sukkerinntaket.

Hvordan påvirker sukker kroppen vår?

Sukker fører til en rask blodsukkerstigning. Kroppen skiller derfor ut insulin for at sukkeret skal bli brukt til energi til kroppens celler. Det er insulinet som gjør at sukkeret transporteres inn i cellen. Hvis man spiser for mye sukker ift aktivitetsnivå oppstår det ett overskudd. Dette overskuddet lagres som fett i kroppen. Sukker fører til en rask blodsukkerstigning og dertil ett raskt fall. Du blir derfor hurtig sugen på mat igjen og fortsetter kanskje å spise enda mer sukker….Fettet legger seg som en «pølse» rundt magen. Overvekt kan føre til livsstilssykdommer som blandt annet metaboslk syndrom og  diabetes. Det er påvist en klar årsakssammenheng mellom inntak av «raske» karbohydrater (mat med høy GI), som feks sukker, og  forekomsten av hjerte og karsykdom. Sukker fører også til at man lettere får infeksjoner i kroppen. Dag Viljen Poleszynzki har skrevet en bok som heter «Sukker-en snikende fare.» Se ev. en artikkel på Aftenposten her.  Denne boken kommer snart ut i ny utgave.

Sukker finnes i mye ferdigmat som feks hamburgere, ketchup, leskedrikker, kaker osv osv…Ofte brukes fruktose fremfor sukker fordi det er billigere og søtere enn sukker. Denne form for fruktose lages av mais. Ved å bruke fruktose trengs det mindre mengder og det blir derfor billigere ennå bruke sukker. Fruktose metaboliseres i leveren og kan faktisk føre til utvikling av fettlever. 80 % av sukkeret metaboliseres i cellene, mens det kun er 20 % som metaboliseres i leveren.

I 1982 anbefalte amerikanske helsemyndigheter befolkningen å redusere fettintaket fra 40 til 30 %. Den samme anbefalingen på 30 % gjelder også for Norge. Etter dette har forekomsten av blandt annet hjerte og karsykdommer, diabetes og fedme økt betraktelig.

Den amerikanske endokrinolegen Robert Lustig sier at det er en klar årsaksammenheng mellom reduksjonen av fettinnhold i maten og den økte . 

Innlegget til Robert Lustin som følger her er svært interressant. Det er ett langt innlegg med mye kjemi. Kjemien kommer spesielt mot slutten av innlegget. Jeg anbefaler sterkt å høre på  30-45 minutter av filmen.

Faktisk så er sukker å foretrekke fremfor fruktose, men begge deler bør holdes på ett minumum i det daglige. Fruktose brukes i stor skala i ferdigmatindustrien igjen fordi det er billigere enn sukker.

Her er en link til ett innslag fra dansk fjernsyn som sier litt om hva godterier inneholder.

Den fransk/canadiske legen David Schreiber mener dessuten at sukker er rottegift for kroppen hva forekomsten av kreft angår. Alle mennesker har potensielle kreftceller i seg. Kreftceller elsker sukker. Sukkeret gir kreftcellene optimale vekstvilkår. Å satse på fruktose/mais sirup i stedet er definitivt ikke helse fremmende.

Her kan du se enn innslag på CBC news som sier noe om fruktosens bivirkninger.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (4 votes cast)
Hvordan påvirker sukker kroppen vår?, 5.5 out of 10 based on 4 ratings

2 Responses to “Hvordan påvirker sukker kroppen vår?”

  1. Ines sier:

    Er helt enig med deg hva som angår fruktose fremfor sukker. Men jeg tenker du burde ha nevnt at om man bruker litt sukker av og til, så må det absolutt være uraffinert sukker. Alt som finnes av raffinert sukker/mat er svært helseskadelig også i små menger.

    • Yngvild Skjellum sier:

      Det er så langt fra optimalt å spise sukker. Uraffinert og naturlige sukker erstatninger er selvfølgelig bedre enn raffinert sukker. Personlig mener jeg at det skal være mulig å skeie ut en gang i blant. Det er ikke farlig. Det er mengden det kommer ann på. Sukkerinnholdet i den befolkning er altfor høyt og bidrar til altfor mye sykdom, men du skal være dyktig hvis du unngår sukker helt. Når det gjelder barn og sukkerinnhold så mener jeg det er umulig å unngå at de får i seg litt sukker. Vi omgir oss med sukker på alle kanter. Vi har selv et barn som ikke tåler noen former for sukker per i dag. Det er svært vanskelig i den praktiske hverdagen. På sikt lar det selv praktisk talt ikke gjøre å la barn delta i for eksempel bursdager uten at de får i seg litt sukker. Kunne ønske det ikke var slik, men slik er dessverre hverdagen.

Legg igjen en kommentar