Kjernesunn familie

Da boken «Kjernesunn familie» av Ninka-Bernadette Mauritson kom ut i Danmark for en tid tilbake siden skapte den stor furore i Danmark. Forfatteres familie var overvektige,var ofte syke og uopplagte.  De var mye plaget av allergier og hodepine. De hadde en sønn med alvorlig autisme som var spådd ett liv i institusjon.

De gikk hardt til verks for å bedre livet sitt. De kuttet ut gluten, sukker og melk. Resultatet var en familie med god helse.

Før hadde Ninkas mann måttet sitte å sove sittende  pga alvorlig astma. Han brukte også astma sprayer samt at han var multiallergisk. I dag har han ikke astma. Han kan til og med spise mat som tidligere holdt på å ta livet av ham.

Gutten med autisme og alvorlige adferdsforstyrrelser er nå helt rolig og tålmodig. Han går i dag på vanlig skole.

Tidligere sov barna dårlig om natten. De hadde eksem, fordøyelesesproblemer, astma bronkitt og store humørsvigninger. Nå sover de hele natten. De trenger ikke lenger hormonkremer eller astmaspray.

Da boken kom ut i Danmakr skapte den store diskusjoner. Myndighetene mener at det kostholdet de anbefaler ikke er bra for helsen. Anbefalingene samsvarer ikke med Danske helsemyndigheters råd. Samtidig bør den enkelte familie rådføre seg med eksperter før de kutter ut gluten og melk.

Mange har nok ikke fulgtt disse rådene fullstendig og har alikvel kuttet ut både melk,gluten og sukker. Mange beskriver en stor forbedring i egen og/eller familiens helse.

Norske helsemyndigheters syn samsvarer med danske helsemyndigheter. Vi er anbefalt å drikke melk og melkeprodukter for å få i oss nok kalsium. Vi er også anbefalt å spise brød -helst grovt brød. Matpakke med brødskiver følger de fleste nordmenn til lunsjtid. Det er  ikke akkurat en ny tradisjon…

Hva skal vi tro på? Myndighetene eller de som forteller om sine «forvandlinger» til bedre familiehelse?

Den enkelte må selv ta ett valg.

Personlig mener jeg det er viktig å lage det meste av maten selv. I ferdigmat er det mange tilsetningsstoffer som ikke er bra for helse. Mottoet er derfor: lag mest mulig av maten fra grunnen av!

Er det noe man kan kutte ut så er det sukker. Sukker skaper svingende blodsukker, urolige barn og voksne. Den gir høy glykemisk  indeks samt dårligere tannstatus.  Sukker er med på å utvikle livsstilssykdommer som  blandt annet fedme, diabetes type 2 og hjerte og kar sykdomemr. I dag finnes det så mange alternativer til sukker at det bør ikke være ett problem å redusere kraftig på sukkerinntaket.

Når det gjelder melk og gluten mener jeg personlig at man bør teste seg med en blodprøve før man bestemmer seg for å kutte ut disse matvarene fullstendig. Dessverre er det slik at denne blodprøven ikke er 100 % sensitiv. Noen foreldre beskriver iallefall at barna ikke hadde utslag på prøvene, men når melk og gluten innføres i kosten merkes dette på barnas ev. voksnes helse. Hvis feks barna får en negavit test, men alikevel ser ut til å få sterke reaksjoner når gitte matvarer innføres i kosten er det jo veldig trolig at det er dette de reagerer på. I slike tilfeller bør man jo alikevel være forsiktig med melk og gluten.

Personlig mener jeg at det er ingen grunn til å kutte ut melk og gluten hvis man ikke reagerer på det. Alikevel velger jeg å bruke mindre glutenholdige «melsorter» i bakingen.  Feks er bokhvete, quinoa og amaranthmel, hirsflak diverse frø etc  alle alternativer til gluten som er sunne og næringsrike. I smoothie, supper, baking etc bruker jeg havremelk eller rismelk med kalsium. Barna våre får melk når de ønsker det. Minstemann er forøvrig ikke spesielt glad i melk.

Har du barn som lett får  øreverk samt astmaproblemer kan det være lurt å redusere på melkeinntaket. Melk er slimdannende og tetter lett de små kanalene mellom øre/nese. Samtidig kan det være med på å øke astma og bronkitt plager. Utenom «forkjølelsessesongen kan man ev. øke melkeinntaket noe.

Barn som lider av aspergers syndrom kan reagere på gluten. Både glutenprotein og et protein i melk kan gi en opium-lignende (sløvende) effekt på dem som lider av dette syndromet.

En del forskning viser  dessuten at lidelser som ADHD, dysleksi, angst og depresjoner, epilepsi med flere kan ha sammenheng med at man ikke tåler glutenprotein og melkeprotein særlig godt.

Her kan du lese en artikkel fra Aftenposten om familien Mauritson.

Se forøvrig deres egen hjemmeside.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar