Medfører fete melkeprodukter helserisiko?

Det sies fra myndigheter og anerkjente eksperter at melkeprodukter inneholder mettet fett. Mettet fett øker faren for hjerte og karsykdom. Det anbefales derfor å spise og drikke fettreduserte melkeprodukter. Smør og fløte bør holdes på ett minimum. Skummet melk er å foretrekke fremfor lettmelk og h-melk.

Dette er det flere og flere som nå bestrider. Lavkarbo dietten har fått stor oppmerksomhet de seneste år. De mener at naturlig fett er sundt. Dietten har blitt sterkt kritisert av kostholdseksperter mfl.

Noen studier har sett en sammenheng mellom høyt kolesterol og inntak av melkeprodukter. Dr Kilmer McCully, forfatter av «The Heart revolution», mener at melkepulver kan ta på seg skylden for dette. Melkepulver fremstilles via «spray-tørking». Selve spray tørkingen ødelegger kolesterolet-i denne sammenheng LDL (det dårlige kolesterolet). I USA er melkepulver vanlig i industrielt fremstilt mat som melk, yoghurt, lett ost, oste erstatninger, kaker, kakaopulver etc etc. Undertegnede vet ikke nok om hvor utbredt melkepulver er i ferdigmatindustrien. Faktisk er det slik at mye av skummetmelken som selges i USA består av melkepulver. Jeg har ikke undersøkt saken i Norge, men jeg vil tro at dette ikke er tilfelle her.

De Francis Pottenger brukte på 1930 og 40 tallet råmelk til å behandle tuberkulose. Ingen av disse pasientene fikk påvist ett forhøyet kolesterolnivå.

Western price, en organisasjon som jobber for å legalisere råmelk. Dets grunnlegger, W. Price studerte lokalbefolkningen i melkeproduserende landsbyer i Sveits. Menneskene der spiste store mengder helmelk, fløte og smør. De hadde ikke økt forekomst av hjerte og karsykdom-tvertimot.

Professor George Mann dro til Kenya for å studere Masaifolket. Hans hypotese var at deres høye inntak av mettet fett hadde ført til stor utbredelse av hjerte og karsykdom.  Masaifolket spiser rovdyr, melk, blod og kjøtt. De drikker opp mot 4 liter melk per dag. Han var overrasket over å oppdage at kolesterolet deres var noe av det laveste som noensinne var målt. Ca 50 % lavere enn den jevne amerikaner. Masaifolket er fysisk aktive. Jeg vil tro at detet også har hatt en innvirkning på kolesterolet.

Amerikanere spiste mye mettet fett frem til tidlig 1900 tall. Etter dette har gradvis inntaket av industrielt fett økt. Smør er blitt erstattet med margarin og raffinerte planteoljer.

På slutten av 1800 tallet spiste amerikanerne, smør, lard, kyllig og oksefett. Nå er det mais, soya og rapsolje som dominerer.

Den samme tendensen har vi sett i Norge. Vi har gått fra å spise tradisjonelt fett til plantefett. Omega 6 inntas i alt for store mengder. Omega 3 taper terreng. Fettsammensetningen i industriell fremstilt mat er en katastrofe.

Forskning viser at mettet fett har en nøytral virkning på hjerte og karsykdom etc. Du øker altså ikke helserisikoen ved å innta fete melkeprodukter, men du blir heller ikke friskere av det. Derimot viser det seg at Middelhavsdietten som innebærer ett blansert kosthold faktisk reduserer faren for hjerte og karsykdom med hele 45 % jfr F. Lindberg.

Hva var det som var så bra med melkefettet som tradisjonelt ble spist og drukket før industrien tok overhånd? Jo, kuene spiste gress på engene. Dette inneholder CLA, en form for omega 6 som ser ut til å motvirke kreft samt overvekt. Kuer som har spist gress inneholder også en stor mengde omega 3. Den har påviste helsegevinster som blant annet nedsatt risiko for hjerte og karsykdom. Rå melk inneholder  også ett stoff  som kalles for Wulzen factor. Det viser seg å motvirke motvirker betennelser og stive årer.

Det er vanskelig å få tak i rå melk i Norge i dag. Det er forbudt ved lov å selge denne melken. Ett unntak er imidlertid gjort gjennom legalisering av upasteurisert ost. Upasteurisert rømme er det også mulig å få tak i. For øvrig vet jeg per i dag  om ett sted hvor man kan kjøpe upasteurisert  melk hvis du ikke selv kontakter en bonde. Dette er på gårdsbutikken Duggurd i Bærum. Hvis du er medlem av samvirkeforetaket kan du altså kjøpe upasteurisert  melk her.

Kritikere av rå melk trenden mener at den forskning som legges frem er utgått på dato. Det sies også at det er stor smittefare forbundet med inntak av upasteurisert melk. Rå melk bør derfor ikke inntas. Selv om forskningen skulle være utgått på dato er det allikevel ingen tvil om at de som har  prøvd denne melken opplever store helsefordeler.  I syrnet tilstand er helsegevinsten størst.  Dessverre er det slik at  forskere forkaster levd liv.  For menneskene som har opplevd disse helsefordelene er det  vanskelig å oppnå støtte for sin erfaring. Ingen industri vil dessuten støtte en slik forskning.

 Hvilken melkeprodukter gir størst helsegevinst?

Tradisjonell rå melk er sannsynligvis aller best, nest best er økologisk melk.

I mail med Tine meierier  sier forbrukerkonsulent Nina Østby følgende om økologisk melk:

 De økologiske melkekyrne får fortsatt kraftfôr, men mer beite og mer høy enn konvensjonelle kyr. Økologiske kyr får også mer mosjon og frisk luft. Alt økologisk fôr er produsert uten bruk av kunstgjødsel og sprøytemiddel, noe som også er gunstig for miljøet.

 På melkekartongen til Tines økologiske lettmelk står det følgende;

Tine økologiske produkter kommer fra økologiske gårdsbruk og produksjonsmeierier som er Debio godkjent. På økologiske gårdsbruk fores kuene med gress og kløver som er dyrket frem uten bruk av kunst gjødsel og sprøytemidler.

Melkekartongen sier altså at kuene spiser gress og kløver, mens en forbrukerkonsulent i Tine sier at de fortsatt får kraftfor.  Reklamen er kanskje litt misvisende?! Litt kraftfor er imidlertid bedre enn mye…:)

Den økologiske melka på markedet i Norge i dag er allikevel det sunneste alternativet tilgjengelig tatt i betraktning at upasteurisert melk/ rå melk i prinsippet ikke er å få tak i.

Dette er da også grunnen til at jeg  kjøper økologisk melk i den grad det er mulig å få tak i. Rømmen fra Avdem bruker jeg også en del. Upasteurisert ost har ofte en litt sterke smak, men den er allikevel veldig god. Noen gårdsmeierier produserer dessuten sin egen upasteuriserte rømme.

Kilder;  Real food av Nina Planck og Nourishinng traditions av Sally Fallon.

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar