Metabolsk syndrom

Hva er metabolsk syndrom?

Metbolsk syndrom er en samlebetegnelse for flere tilstander- økt blodtrykk, insulin resistens, overskuddsfett rundt midjen og en dårlig lipidprofil. Når disse opptrer samlet er du i risikogruppen for hjerte og karsykdom, slag og diabetes.

Hvis du kun har en av disse diagnosene betyr ikke det at du har metabolsk syndrom, men det fører allikevel til  at risikoen er økt  for alvorlig sykdom. Hvis mer enn en av disse riskofaktorene oppstår i kombinasjon er risikoen din enda større for å utvikle alvorlig sykdom.

Hvis du har metabolsk syndrom  eller en/ev.  flere av disse diagnosene, kan en  omlegging av livstilen utsette eller motvirke utviklingen av alvorlig sykdom.

Symptomer på metabolsk sykdom

Hvis du har metabolsk syndrom vil du ha 3 eller flere av følgende «symptomer»:

  • overvekt, spesielt rundt midjen (eple form)
  • ett overtrykk/systolisk trykk høyere enn 140 mm Hg og ett undertrykk (diastolisk trykk) høyere enn 90 mm Hg
  • ett forhøyet triglyserid nivå samt ett lavt HDL-det gode kolesterolet.
  • Resistent mot insulin. Dvs at inulinet virker dårlig og sukkeret blir dermed vanskeligere opptatt som drivstoff for kroppens celler. Du er i risikosonen for å utvikle DiA 2.

I tillegg til at du kan utvikle diabetes 2 er du også i risikosonen for å utvikle hjerte og karsykdom som feks hjerteinfarkt og hjerneslag.

Årsaker

Man mener at det kan være en arvelig komponent i sannsynligheten for å utvikle insulinresistens, men miljøfaktorer har også en stor betydning. Hvis du er overvektig og lite fysisk aktiv vil dette øke sannsynligheten for å utvikle metabolsk syndrom. Man har til nå trodd at disse 2 faktorene i seg selv har vært årsaken til utviklingen av insulin resistens. Flere mener nå imidlertid at det er insulin resistens som fører til overvektsproblematikken  jfr Peter Attia

Hvis du utvikler insulinresistens må kroppen (bukspyttkjertelen) produsere mer og mer insulin for å få sukkeret til å gå inn i cellene. Sukker er cellenes drivstoff. Hvis bukspyttkjertelen ikke lenger klarer å kompensere med økt insulinproduksjon vil blodsukkeret bli forhøyet. Du har utviklet type 2 diabetes.

Forhøytet  triglyseridnivå samt for lite av det gode kolesterolet vil føre til fettavleiringer på innsiden av blodårene.

Risikofaktorer

  • overvekt. BMI på over 25.

  • alder, økt alder øker risikoen

  • arv, hvis en av foreldrene dine har diabetes eller hvis du hadde svangerskapsforgiftning under graviditet øker også risikoen

  • andre sykdommer, som feks høyt blodtrykk,  polycystisk ovarie syndrom og urinsyregikt

Komplikasjoner

Som nevnt tidligere er det stor sannsynlighet for at du utvikler DiA 2 og/eller hjerte og karsykdom. Dette kan medføre angina, hjerteinfarkt og hjerneslag. 

Det er viktig med en livsstilsendring for å motvirke alvorlig sykdom. En livsstilsendring kan føre til at du helt eliminerer ev. arvelige komponenter

Metabolsk syndrom er på fremmarsj. Dette pga vår usunne livssførsel. Dårlig mat som raske karbohydrater og transfett bidrar sammen med lite fysisk aktivitettil at metabolsk syndrom er på fremmarsj.  

Kilder; Mayoklinikken , Norsk Helseinformatikk, The Eating Academy

Tips!

Det viktigste e du kan gjøre for å unngå og havne i denne gruppen er og styre unna store mengder raffinert sukker og andre raffinerte karbohydrater som feks hvetemel.

Ps sukker er svært avhengighetsskapende! Et svært farlig stoff som mange definerer som et «narkotikum».   Noe sukker er imidlertid greit. Kos deg feks i helgene…

Unngå også ferdigmat med usunne oljer, salt og sukker. Du bør primært lage maten din selv. Hvis du må kjøpe ferdigmat bør du lese på innholdsfortegnelsen. Unngå også Mc Donalds besøk. Pommes frites er absolutt værste sort!

Som nevnt over er fysisk aktivitet et nøkkelord!
 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar