Mettet fett- er det virkelig så usundt?

Fettinnhold i mat er ett  mye diskutert emne blandt fagpersonell.  Det har vært påstådt i flere 10 år at mettet fett er noe kroppen ikke har godt av. Det er det nå mange som begynner å stille spørsmålstegn ved. Det man imidlertid ser ut til å være enige om når det gjelder mettet fett er at transfett og raffinert palmeolje er ugunstig for helsa. Mange mener at det er menden av spesielt raffinert sukker, men også fruktose og sukralose, som påvirker blodårene våre. Allmennlege Andreas Eenfeldt sier på sin helseblogg  at mettet fett har vært naturlig menneskemat i millioner av år. Kroppen vår består stort sett av det og lager det enkelt selv. Det viser seg at man bør stille seg det spørsmålet; er det fornuftig å avstå fra mettet fett? Nei, mener A. Enfeldt. Se forøvrig mer info her.

Han anbefaler å lese boken «Good calories, bad calories av Gary Taubes.

Her kan du også lese informasjon om gode og dårlige fettkilder. Den følger ikke synet som den vestlige verden har hatt i flere tiår.

Hardvardprofessoren Frank Hu har sagt følgende:

”Vissa tror fortfarande att personer som äter mycket mättat fett får hjärtsjukdom eller diabetes. Inte så i Harvardgruppens enorma material: inget statistiskt signifikant samband, trots att de kan tänkas vara personer som bryr sig mindre om sin hälsa. Det finns däremot ett tydligt samband med glykemisk belastning, kolhydrater alltså.” Kilde: semninar på Karolinska Institutet; Stockholm

Frank B Hu har sammen med flere kollegaer  studert 21 studier som alle ligger i databasen til to anerkjente medisinske databaser -MEDLINE og EMBASE. Samlet er 347 747 individer inkludert i disse 21 forskningsartiklene. De ble følgt opp fra 5-23 år. Hu og hans kollegaer konkluderer med at den dataen som er samlet inn ikke viser en signigfikant sammenheng mellom inntak av flerumettet fett og en økt risiko for hjerte og karsykdommer.  De understreker at det trengs videre forskning før man klart  kan anbefale mettet fett i større grad enn hva dagens kostholdsråd tilsier. Artikkelen er publisert i «The American Journal of Clinical Nutrision»

Professor Walter Willet ved Harvard anbefalte lenge den amerikanske befolkning å gå over til margarin istede for smør inntil man plutselig oppdaget at margarin inneholdt mye transfett. Transfett er i dag fjernet fra norske margarintyper, men mange inneholder imidlertid raffinert palmeolje.

 Transfett  er altså farlig.   Mettet fett fører til at LDL (det dårlige kolesterolet) stiger, men HLD  (det gode kolesterolet) stiger også. Transfett fører til at LDL stiger, mens HDL synker.

En omstridt forsker i Sverige Annika Dahlqvist mener at Low Carb High fat (LCHF) er best for helsa. Det er en myte at mettet fett gir hjerte  og karsykdom.

I helsekost kretser sies det at mettet fett som ikke er gått igjennom en herdingsprosess ansees som sunt mettet fett. Dette er fett som er fremstilt i sin naturlige rå form slik som feks ekstra virgin kokosnøtt olje, rå kakaofett og rå palmeolje. Sistnevnte er jo sagt å være svært lite gunstig for kolestereolet. Den palmeoljen som finnes i ferdigprodukter er imidlertid herdet. Dette for å øke holdbarheten på produktene. I denne formen er palmeolje absolutt ikke å anbefale.

Det er tydelig at det er en stor uenighet blandt forskere på dette emnet. Kanskje vil fremtidig forskning gjøre at dagens kostholdsråd vil komme opp til vurdering. I Norge sies det at  det er en myte at mettet fett er sundt. 

Overvekt, hjerte og karsykdom har økt betraktelig under helsemyndighetenes råd om å redusere på det mettede fettet. Se forørig betraktninger gjort om emnet under følgende link. Ellers kan du lese mer på Dr. Hexebergs klinikk.

Forskere mener at å ersatte mettet fett med raske karbohydrater vil ha en negativ effekt på kolesterolet. Se Current Atherosclerosis Reports nov 2010.
Mange mener i dag at mettet fett fra planter er bra for kroppen. Det er da snakk om uraffinerte produkter av typen «ekstra virgin». Naturlig mettet fett er trolig ikke skadelig for kroppen. Personlig tenker jeg -alt med måte, men litt smør eller rømme en gang i blandt har kroppen bare godt av. Jeg mener at natrulig mettet fett bør være økologisk. Det er derfor jeg under denne websiden fremmer bruk av økologiske melke og kjøttprodukter. Det er dessuten mye som tyder på upasteursierte melkeprdukter er mettet naturlig fett som kroppen har godt av!

Enn så lenge er det dette som gjelder i helse Norge:

Mettet fett øker faren for utviklingen av hjerte og karsykdommer.

Det finnes også ett hav av forskningsartikler som underbygger dette.

Her er imidlertid flere forskningsartikler som konkluderer med at mettet fett ikke øker faren for hjerte og karsykdom.

Doktorgradstipendiat Espen Rostrup  ved Haukeland sykehus forsker på lavkarbo og forekomsten av hjerte og karsykdom. Han sier også at studier ikke viser økt forekomst av hjerte og karsykdom.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar