Naturmedisiner og interaksjoner

Hva er en interaksjon?

En legemiddelinteraksjon vil si at et legemiddel forandrer effekten til et annet legemiddel. Interaksjoner kan medføre både økt og redusert virkning av en medisin, men den kan også gi andre effekter. Det kan også oppstå interaksjoner mellom et legemiddel og mat, drikke, naturmiddel eller miljøfaktorer. Kilde; Vitus Apotek

I våres var undertegnede på en kongress i Drammen for Kardiogiske sykepleiere.

På denne konferansen hadde Steinar Madsen et innlegg om naturmedisiner og interaksjoner. Steinar Madsen er overlege ved Statens legemiddelverk og er relativt ofte i media.

Han mener at alternativ terapi og medisin som regel innebærer minimal risiko. Grunnen til dette er at alternativ medisin og behandling har en minimal effekt. Dette vil nok mange være uenige i, men dette er altså hans standpunkt. Det samme standpunktet har også de flest leger som er utdannet innnenfor den vestlige tradisjon.

Som eksemple kan nevnes homeopatisk medisin. Mange leger mener at dette ikke har en effekt. Det er derfor også helt ufarlig. Allikevel kan allergiske reaksjoner forekomme pga feks  allergier mot laktose, fargestoffer, gluten, mugg etc som disse medisiner da kan inneholde spora av.

Det er også slik at svært mange studier ikke kan vise fortrinn for tilskudd av vitaminer, sporstoff og mineraler. Det kom også frem følgende:

 • Betakaroten øker kreftfaren hos røykere. Betakaroten er en organisk forbindelse som stimulerer dannelsen av stoffet melanin som skaper fargepigmenter i huden.
 • Folsyre øker risikoen for kreft hos eldre med 20-30 %

 På tross av at de flest naturmedisiner er helt ufarlige jfr Madsen er det spesielt 2 stoffer man skal være forsiktige med: Dette er:

 • grapefruktjuice
 • johannesurt

Johannesurt har tradisjonelt blitt brukt mot depresjon, slapphet og dårlig matlyst.

Et ensym som heter 3A4 bryter ned 2/3 av alle legemidler. Johannesurt fremmer nedbryningen av legemidler. Dete vil altså si at denne urten gjør at flere medisiner mister sin effekt relativt raskt. Eksemplvis gjelder dette for: 

 • p-piller
 • warfarin(maravan). Et blodfortynnende medikament som feks brukes av de med atrieflimmer og økt tendens for blodproppdannelse.  Johannesurt kan derfor redusere effekten av marevan . Dette kan få fatale konsekvenser da alvorlige blodpropper kan oppstå.

Svelg ikke medisiner med grapefrukt juice da dette vil gi en forsterkende effekt av medisinen man står på! Grapefruktjuice hemmer nedbrytningen av medisiner.

Øvrige punkter som kom frem på forelesningen

 • seltin er en salterstatning som inneholder kaliumklorid og magnesiumklorid. Dette kan være farlig for de som har en tendens til nyresvikt. Det samme gjelder for de personene som bruker kaliumbesparende legemidler eller har nyre og eller hjertesvikt. Noen av de alternative salterstatningene skal være merket med en advarsel.
 • aristolochia kan forekomme i noen urtepreparater. Dette er et svært farlig stoff. Det kan blandt annet kommenteres at en kvinne i fra Trøndelag ble behandlet på St. Olavs Hospital med nyresvikt etter inntak av denne urten. Det endte med at kvinnen måtte få transplantert en ny nyre.  Aristolochia har blandt annet vært å finne i slankepreparat. Urten er også kreftfremkallende.
 • ginseng brukes av mange fordi det skal inneholde antioksidanter og motvirke stress. Ginseng kan redusere effekten av marevan (warfarin). Dette kan igjen få svært alvorlige konsekvenser. Mye av den ginsengen som selges på markedet er falske preparater.
 • tempeltre (ginkgo biloba)skal forbedre sirkulasjonen og beskytte mot frie radikaler. Obs igjen ved bruk av marevan. Dette kan gi en økt INR og økt effekt av platehemmere. Faren for blødning som feks hjerneslag kan derfor øke dramatisk.

Helsmyndighetene advarer følgende grupper mot bruk av alternativ medisin:

 • de som står på blodfortynnende medisin som feks marevan
 • pasienter med epilepsi
 • pasienter som har transplanter organer
 • pasienter som bruker mange legemidler og har mange sykdommer

Uansett er regelen følgende; konferer alltid med din fastlege før du starter med alternativ medisin. Dette gjelder spesielt for nevnte grupper over.

Ikke ta med stoffer fra utlandet!

Det er mange helsebevisste nordmenn som blandt annet har fått øynene opp for www.iherb.com. For meg så virker det som om det er et seriøst firma som selger relativt uskyldige produkter. Vær allikevel observant når du kjøper fra iHerb. Se feks på Urtelisten. Alt som er merket med H er lovlig å importere, mens øvrige preparater er å regne som legemidler og er derfor ikke lovlig å importere. Legemiddellisten kan du se her. Som beskrevet ovenfor så er det altså ikke alt som er helt ufarlig å bruke. Du skal være spesiell observant hvis du står på medisiner fra tidligere. Selv p piller kan altså reagere med alternativ medisin.

Det er en forskjell på urtemedisn og tradisjonell reseptbelagt medisin. Stort sett så er naturmedisin relativt ufarlig (noen av unntakene er da nevn over.) Når det gjelder tradisjonell vestlig medisin så er dette generelt mye mer potent og har derfor større grad av bivirkninger og interaksjoner.

Det er i dag blitt et stor problem at nordmenn, uten skepsis, importerer all verdens legemidler uten å ha den minste ide om hvilke helsemessige konsekvenser dette kan få. Dette er svært farlig! Noe blir stoppet i tollen, men det gjelder så langt fra alle. Les mer om dette på Statens legemiddelverk sin nettside. Obs! Noen legemidler er også kamuflert i kosttilskudd!

Vær skeptisk til det du kjøper og sett deg inn i innholdet før du handler dette på nett. Ikke all medisin er helt ufarlig! Mye av det som selges på nettet inneholder dessuten stoffer som kan være direkte giftige! Dette er big business! Penger settes i høysete fremfor personers liv og helse!

Her kan du lese en utfyllende artikkel om alternativ medisin og bivirkninger.

 

Ps! Det er til og med slik at visse typer mat påvirker effekten av medikamenter. Ekesmpelvis nevner jeg igjen warfarin. Tar du dette bør du være forsiktig med mat som inneholder mye vitamin K da dette kan redusere effekten av medikamentet.Eksempler på slik mat er feks mørke grønnsaker som spinat, brokkoli og grønnkål. Se en god artikkel om dette her.

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

6 Responses to “Naturmedisiner og interaksjoner”

 1. Randi sier:

  veldig fint innlegg! Jeg bruker alternativ medisin selv og har vel ikke brukt noen «vanlige» piller i mange år, ikke en gang p-pille. kjenner kroppen min har så godt av å slippe alle bivirkningene… men jeg er ikke helt i mot medisin, jeg vet jo at den kan redde liv.
  men jeg hadde egentlig tenkt å si noe om urter. Visste du at Jernurt(te) for eksempel kan utløse fødselen hos en gravid kvinne? Altså OBS med urter. I noen tilfeller kan det jo kanskje være ønskelig framfor at det blir kunstig satt i gang på sykehuset hvis babyen ikke vil komme av seg selv.

 2. Heidi sier:

  En annen ting man kan gjøre for å utløse fødselen er å ha sex. Just for the record… 😉

 3. Heidi sier:

  … og en annen ting. Det er alltid dette med «hvis du er i tvil, konferer alltid med din lege før du bruker urter» osv. Men sannheten er: De aller fleste leger i Norge vet ingenting om urter, og kan ikke svare deg uansett.

  • yskjellu sier:

   Tror nok ikke de kan så mye om urter nei. Noen unntak finnes selvfølgelig. Derimot vet de fleste mye om vanlige medisiner og bivirkninger. De kan bedre enn de fleste tolke Felleskatalogen (oversikt over registrerte legemiddelpreparater i Norge). Den sier imidertid ingen ting om urtemedisin….

 4. Hei! Så fint med oppmerksomhet rundt det at naturpreparater, kosttilskudd og mat(grapefrukt) kan påvirke effekten av medisin:)

Legg igjen en kommentar