"/>

Gluten intoleranse/gluten sensitivitet

Gluten intoleranse er ikke cøliaki. Det finnes også mange mennesker som er sensitive overfor gluten, men som ikke tester positivt på den tradisjonelle «cøliaki blodprøven» eller en tarmbiopsi. Mange har blitt avvist av leger når disse prøvene har vært negativ. Alikevel har mange pasienter beskrevet at de har følt seg mye bedre når de har holdt seg unna gluten. De personene som  hverken har cøliaki eller hvete allergi, men som likevel har mange av de samme symptomene som de med cøliaki, har per definisjon gluten intoleranse/ sensitivitet. Denne lidelsen er mye mer vanlig enn cøliaki hvis man skal tro den amerikanske legen Dr Scott Lewey. Han mener at så mange som 10-30 % av den amerikanske befolkningen har denne lidelsen. Det er vel nokså sannsynlig at de samme tallene vil gjelde for Norge…. Han mener at NCGS (non-celiac gluten sesnsitivity)og andre gluten relaterte sykdommer fører til sykdom hos mange mennesker. Den er blandt annet med på å påvirke den økende forekomsten av autoimmune sykdommer.

Symptomer

 • Hoven i kroppen/oppblåst i magen
 • Blytung følelse i leggene/kroppen
 • TRØTT/sover tungt/vanskelig å våkne/snur døgnet
 • Lymfer -> hovne mandler -> halsbetennelse, kviser, byller -> kyssesyke (lever)
 • Hormonubalanse (hypotyreose, diabetes 2)
 • Fibromyalgi/urinsyregikt/artroser
 • Snorking/pustestopp
 • Sanseforstyrrelser – treghet
 • Trang til nikotin/alkohol/hasj
 • Bulimi
 • Vinterdepresjon/tungsinn (lite næring til hodet)
 • Autisme/ADD
 • ME       Kilde; Uten gluten og melk

Det er en kjennsgjerning at mennesker med cøliaki eller gluten intoleranse kan ha epileptiske anfall. Dette behandles ofte med medisiner, mens fravær av gluten vil gjøre disse menneskene symptomfrie. Ikke alle behandlere er klar over denne sammenhengen… Se ev her. Mange barn med adferdsproblemer kan få ett bedre liv av å kutte ut gluten og/eller melkeprodukter. Dette gjelder feks barn med ADHD. Barn med autisme og aspergers kan også bli betraktelig bedre av å kutte ut gluten. Gluten består i all hovedsak av proteintypene gliadin og glutenin. Dette er proteiner som fungerer som opplagsnæring av aminosyrer når frøet skal spire og danne en ny plante. Man tror at ca 40-50 % av de personene som har gluten sensivitet kan ha IgG eller IgA antigliadin antistoffer. Disse personene vil ikke ha symptomer som påvirker det «nevrolgiske». Hos flere med gluten og melkeintoleranse blir gluten og kasein (melkeprotein)brudt ned til peptider med opiat effekt. Hos disse personene vil dette være med på å skape «nevrolgisk uro». Eksempelvis ADHD. Personer med aspergers og autisme kan også ha god effekt av å kutte ut gluten, men det er ikke slik at alle vil ha like god effekt av dette.

«Dersom du brått fjerner gluten eller melk fra kosten, kan ein forvente at barnet også reagerer som ein «morfinist». Ikkje rart at Tine i sin reklame har innført «slagordet « «Må ha det, bare må ha det». Det er ikkje berre alkohol avhengige og morfinister som opplever slike reaksjoner. Morfinistene roer seg og når dei får morfindosen sin. Urinpeptid analyse avslører svikt i nedbryting av gluten og kasein. »  Kilde; lege Geir Flatebø.

Se også en link til Saras nettside hvor du kan se ett innsalg av  Dr. Peter Osborne fra Houston. I Ludvik Reichelt hadde i 2000 ett seminar i Bærum som sier noe om melk og gluten  som årsak til psykiske lidelser. Ett godt sammendrag av dette seminaret kan du lese her. Der henvises det også til mange av hans forskningsartikler. Forhør deg alltid med lege hvis du mistenker at ditt barn reagerer på kasein eller gluten. Dessverre er det ikke nok kunnskap blant allmenleger om dette utbredte problemet. Det er dessuten vanskelig å påvise en slik diagnose med sikkerhet. Det vanligste er å ta en matintoleranseprøve. Dette kan for eksempel gjøres ved  Lab 1.   Imidlertid er denne prøven ikke spesielt sensitiv. Dyr er den også. Den beste måten å finne ut om man lider av glutenintoleranse er derfor å holde seg helt unna gluten i minimum 1 mnd. Merker du ingen forskjell bør det ikke være nødvendig å kutte ut gluten, men hold deg fortrinnsvis til grove kornprodukter. Det er viktig å oppdage om ett barn reagerer på disse opiumslignende peptidene i tidlig alder da disse kan gi skader på hjernen. Det er ikke alltid at disse skadene kan reverseres jfr.  Ludvik Reichelt. Den mest pålitelige prøven for å avgjøre om man reagerer nevrologisk på  gluten gjøres vha en urinpeptidanalyse. Den påviser svikt i nedbrytningen av gluten og kasein. Denne analysen gjøres blant annet hos Lab 1 i Sandvika. For å få tatt en slik prøve må du først gå til en lege som henviser deg til dette laboratoriet. Ikke alle leger henviser videre. Se også Neurozym på Snåsa.  Raold Strand ved  Kilden Helse har dessuten lang erfaring med blant annet matintoleranser.Du kan dessuten få mye nyttig informasjon fra Medisinsk Helsesenter sin hjemmeside.

Se under noen innslag om hvordan mennesker kan reagere på feks gluten og melk.  

Her kan du se ett innslag fra svensk TV, Efter Tio; om hvordan det gikk med en autistisk gutt som kuttet ut gluten og melk i kosten. Mange med gluten intoleranse kan faktisk spise hvetemel, men ikke i sin opprinnelige form. Det må fermenteres. Det viser seg at svært mange av de som er glutensensitive fint kan spise surdeigsbrød. Det er da snakk om et ordentlig surdeigsbrød. De fleste av de brødene man kjøper i butikken er tilsatt surdeig like før de settes i ovnen. Dette er ikke godt nok.  Deigen må stå å heve i mange timer. En studie antyder også at personer med cøliaki kan spise noe surdeigsbrød. Her er en god link på surdeigsbrød. Hvis du bløtlegger kornene/lar deigen heve i totalt 7 timer fjerner du det meste av glutenet. Se feks her. Bløtlegging av korn tilsatt feks litt eddik, lime, sitronsaft eller sur myse kan også være en fremgangsmåte for å få enzymene i kornet til å starte prosessen med å nedbryte stivelse og proteiner. Her kan du få mange nyttige tips om dette! Speltmel kan av enkelte med hveteallergi tolereres bedre. I enkelte tilfeller kan personer med glutenintoleranse også tolerere spelt. Dette er imidlertid svært omstridt.   Her er en link som jeg virkelig anbefaler å  lese igjennom, fra tidligere Mat&Helse   Ps Jeg beklager at flere av linkene i denne artikkelen ikke fungerer. Jeg har dessverre litt tekniske problemer.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.9/10 (13 votes cast)
Gluten intoleranse/gluten sensitivitet, 6.9 out of 10 based on 13 ratings

10 Responses to “Gluten intoleranse/gluten sensitivitet”

 1. LEV VEL sier:

  Bra og informativt innlegg! 😀

 2. Camilla sier:

  Utrolig bra sider du har! Tettpakka av informasjon! Masse linker! Og viktige temaer du tar opp! Liker det:)

  • Yngvild Skjellum sier:

   Jeg har notert meg at jeg hadde skrevet glutenallergi nederst i dokumentet. Dette var en feilskriving. Dette er nå revidert til glutenintoleranse. Hilsen Yngvild

 3. Jan Egil sier:

  Emmer er i likhet med spelt en hvete-sort, men denne har vist seg å fungere bedre enn spelt for de med intoleranse/allergi. Se forresten http://www.nye-tider.no om flere gode tips for næringsrike kornprodukter.

 4. Frank Rigal sier:

  Hos Baker Rigal på Lilletøyen baker vi kun surdeigsbrød, med minst 12 timer heving i romtemperatur. Forskning, blant annet i Italia, har påvist at en slik behandling fjerner så godt som alt gluten i brødet (eller la oss si at den omdanner gliadin til fordøyelige proteiner).

  Men glutenintoleranse dreier seg ikke bare om gluten men også om intoleranse til toksiner fra melet, som Fytinsyre, lektiner, mykotoksiner (selv i økologisk mel) og sprøytemidler (ikke i øko mel). Disse toksiner blir også kraftig redusert av lang hevingstid med surdeig i romtemperatur (så lenge man ikke bruker noe bakegjær og unngår heving i kjøleskap og flytende surdeig, som inneholder for mye villgjær i forhold til melkesyrebakterier.

  Vi har mange kunder med glutenintoleranse som sier at de tåler brødet vi baker og ikke minst våre nydelige kanel-, sjokolade- og eplesnurrer. En av dem tåler ikke vanlig glutenfritt mel på grunn av hennes intoleranse mot maismel, men tåler helt fint det vi baker.

  Vi baker kun med gamle økologiske urkorn som landhvete, bygg, emmer og spelt, i samarbeid med Holli Mølle. Disse type korn inneholder allerede mye mindre gluten enn moderne type korn, og det som er igjen forsvinner nesten totalt etter vår ekstra lang heving,

  Neste gang du prøver et surdeigsbrød gjør dette for å teste hvor lenge den har hevet: skjær en skive og rist den på fullt kapasitet/ tid. Er det ekte surdeigsbrød skal skiven ha beholdt nesten samme farge. Den brune fargen i ristet brød kommer fra karameliseringen av sukkeret i melet. Ekte surdeigsbrød har hevet lenge nok til å fjerne både nesten alt sukker, gluten og toksiner i melet og skal ha frigjort alt næring i melet.

  Og det er det det dreier seg om: hvor mye næring er fordøybare i brødet og hvor mye antinæringstoffer (toksiner) har blitt fjernet. I et riktig regnestykke får vi mye næring og smak og unngår stoffer som har skylder for de fleste intolleranser i vårt moderne samfunn.

Legg igjen en kommentar