Økologisk frukt og grønt

Økologisk frukt og grønt  tilføres ikke sprøytemidler eller kunstgjødsel. I økologisk planteproduksjon tilføres næringsstoffene gjennom organisk gjødsel enten i form av husdyrgjødsel eller gjennom grønngjødsel og kompost. Kløver er en viktig del av planteproduksjonen i økologisk landbruk. Økologisk mat inneholder 40 % mer antioksidanter enn konvensjonell mat jfr den EU finansierte Quality Low  Food undersøkelsen.

Mattilsynet sier at det er trygt å spise alt  av frukt og grønt som finnes i norske butikker.  De lager imidlertid ingen liste over hvilke frukt og grønnsaker som inneholder mest og mint av sprøytemidler. De mener samtidig at det ikke finnes noe mat som overskrider grenseverdier som er satt. Coctaileffekten er heller ikke noe å bekymre seg for jfr mattilsynet. Oikos Norge jobber imidlertid for tiden med dette.

Her kan du se en oversikt over hvilken frukt og grønt som er mest sprøytet og som det dermed kan lønne seg å spise  økologisk. Nyttige tips å tamed segpå veien!

Når du spiser økologis mat så vet du hva du spiser.

Utvalget i Norske butikke er ikke overveldende stort. Dessuten er det relativt dyrt. Det er lett å la seg friste av frukt og grønt som ser «friskere» ut og som er billigere. Hvis du ikke har råd til å kjøpe alt økologisk, kan du kanskje «skeie» ut litt av og til. Helsa til familien vil definitivt ha godt av det. Syntes du utvalge av økologisk frukt og grønt er dårlig i din nærbtukk så ta det opp med butikken. Kanskje vil de ta inn mer økologisk mat!

Skal du bruke skall av en appelsin eller sitron i bakverk bør du kjøpe økologisk da giften gjerne setter seg i skallet jfr Mattilsynet. Skallet kan også smake litt beskt når det er sprøytet.  Appelsiner som brukes til juice skrelles før pressing. Det er vanskelig å si hvor stor del av sprøytemidler som opptas i frukt og grønt.  Det er ulike sprøytemidler. Noen tas opp gjennom rotsystemet og bladverk, mens andre virker utenpå.

Fellesorganisasjonen for økolgisk produksjon og forbruk mener at mye av sprøytemiddelrestene på frukt som eple og pære ligger i skallet, og at det kan skrelles bort. Imidlertid ligger mye av vitaminene i skallet eller rett under skallet…

Her kan du finne en liste over noen av de gårdsbrukene som i dag driver økologisk i Norge.

Jeg vil under dessuten linke til noen andre produsenter og leverandører som ikke er nevn på Agropub sin side.

 • Alm Østre er en av de eldste biodynamioske gårdene i Norge.
 • Fokhold gård på Stange driver biodynamisk. De har egen gårdsbutikk.
 • Vervik gård. Du kan her få bestilt kasser med økologisk frukt og grønt direkte levert på døra.
 • Sæther Gård i Levanger produserer en del økologisk frukt og grønt
 • Godt brød er ett bakeri som kun leverer økologisk.
 • Egger gård i Lier produserer blandt annet økologiske epler
 • Eplegården på Hurum produserer økolgiske epler
 • Kjær gartneri i Vestfold produserer økologiske cherrytomater.
 • Finstad gård i Vestfold produserer rotgrønnsaker og gresskar
 • Balholm produserer flere typer økologiske fruktjuicer.
 • Ramme gård i Vestby produserer økologisk mat. De har også en cafe med utsalg.

Her kan du lese litt mer om økologisk mat-primært grønnsaker og frukt.

Du vil alltid få tak i en del økologiske  produkter på Bondens marked. Les litt om dette markedet her. Her finner du også en oversikt over hvor og når du vil kunne finne de ulike markedene. 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

One Response to “Økologisk frukt og grønt”

 1. eidenshage sier:

  Flott og informativt innlegg! Kjekt å få nye inputt på økologiske produsenter :)

Legg igjen en kommentar