Økologisk mat, har det noe for seg?

I mange land er det ett stort fokus på økologisk mat. Dette gjelder også for våre naboland. I denne sammenheng er Danmark ett foregangsland. I statens kantiner i Danmark er 75 % av den maten som serveres økologisk. I Danmark samlet sett er 7 % av den maten som selges økologisk. Tilsvarende tall for Sverige og Norge er henholdsvis 4 og 1 %.

Det er Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) som gir råd til Mattilsynet om hvilken mat som er trygg å spise i Norge. Leder for VKM er Jan Aleksander. Han er lege, toksikolog og assiseterende direktør på Folkehelseinstituttet.

På spørsmål fra Matilsynet om å vurdere økologisk mat sier Alexander følgende:

«Det er få holdepunkter for at økologisk mat inneholder flere nærignsstoffer eller er sunnere enn annen mat.» Kilde DN

Forsker Arne Grønland ved Bioforsk mener at økologisk produksjon står for større mengde klimagassutslipp i forhold til produsert mengde enn hva «vanlig» mat gjør. Han mener at økologisk mat er en forretningsidè . Økologi selger og det er drevet av en allianse som vil tjene penger. Han mener at mange av de påståtte miljøeffektene ved økologsik mat ikke er dokumentert.

Det er lett å tenke at personer som Jan Aleksander har stor innvirkning på hvilke valg som tas av norske myndigheter. Slik jeg tolker det jfr DN, 26 augst 2011, virker det som om han har stor innflytelse på Mattilsynet.

Har han rett?

Nei, mener svært mange!

De siste årene har det kommet flere gode studier som er postivie til økologisk mat. Spesielt kan nevnes Quality Low Input Food-undersøkelsen fra 2009. Den sier blandt annet at økologisk mat inneholder 40 % mer antioksidanter en mat som er behandlet med kjemiske stoffer. Det er værdt å merke seg at Jan Aleksander i VKM ikke har kjent til denne undersøkelsen.

Barack Obamas kreftpanel anbefalte i sin rapport ett tilnærmet økologisk kosthold. De mener at det er miljømessige årsaker til kreft. Ledende forskere i panelet mener at menneskekroppen bør unngå eksponering for sprøytemidler, antibiotika, veksthormoner og forurensing fra kunstgjødel.

Den fransk-amerikanske legen David Servan-Schreiber anbefaler i sin bok «Kreft og terrenget ditt» en nærmest økologisk  kosthold. Han fikk selv hjernekreft. Etter kostomlegging og cellgift ble han kurert.

Hva er egentlig økologisk mat?

 • «Fremstilles uten bruk av kunstgjødsel og kjemiske/syntetiske sprøytemidler. Godkjente økoprodukter etter økologiforskriften er merket med Debio.
 • Biodynamisk landbruk ser på gårdsdrift som en  helhetlig, individuell og bærekraftig organisme bestående av jord, planter og dyr. Homeopatiske preparater og astronomisk plantekalender brukes av biodynamiske bønder. Biodynamiske produkter er merket Demeter. (se også http://www.biodynamisk.no/)»    Kilde:DN, 26 aug. 2011

Hvor utbredt er bruken av sprøytemidler og kunstgjødesl i Norge i dag?

Under kan du se noen eksempler:

 • epler sprøytes i gjennomsnitt 7,2 ganger. I nesten halvparten av gangene ble det brukt mer enn 1 preparat
 • jordbær sprøytes i gjennomsnitt 6 ganger i løpet av sesongen. Jordbær er det produktet som inneholder mest rester av plantevernmidler. I 2008 ble det funnet sprøytemiddelrester i 83 % av norske bær-mot 93 % av utenlandske bær.
 • Gulrot sprøytes 4,8 ganger i løpet av en vekstsesong
 • Hodekål sprøytes i gjennomsnitt 3 ganger
 • Havre sprøytes 1,3 ganer
 • Høsthvete sprøytes 2,3 ganger
 • poteten er utsatt for tørråte og sprøytes derfor mye.

Barn av norske bønder er mer utsatt for fosterskader enn andre barn. Forekomsten av misdannelser på nevralrøret er 60 % høyere hos barn av bønder som driver med potetdyrking.

Den såkalte coctaileffekten oppstår når flere sprøytemidler sammen utgjør en større risiko for helseskade selv om grenseverdiene hver for seg ligger under grenseverdiene for skade. Det jobbes nå i WHO og  Den Europeiske vitenskapskomiteen for mattrygghet for å finne en bedre metode, enn hva som finnes i dag, for å beregne risiko.

Det skal nevnes at feks agurk og salat vokser i drivhus der det ikke sprøytes. Istede brukes brukes biolgiske metoder mot skadeyr som feks rovdyrmidd.

Ved økologisk landbruk kan produsenten regne med ett svinn på 20-30 %.

Quality Low  Input Food- undersøkelsen konkluderer som sagt med at økologisk mat inneholder 40 % mer antioksidanter. Det er gjort en studie på Washington State University som viser at økologiske jordbær hadde betydelig mer tørrstoff, lengre holdbarhet og antioksidantnivå.

Norske myndigheter mener at det ikke foreligger nok dokumentasjon for å hevde at økologisk mat er mer næringsrik.

Statens mål er at 15 prosent av matforbruket i Norge skal være økologisk innen 2020. Ikke ett imponerende mål mener mange.

Fremtiden i våre hender mener at ingen i Norge tørr å si at økologisk mat er best. Det produseres mer økologisk mat enn det som selges. Salget av økologisk mat har i den senere tid gått ned. En av årsakene til det dårlige salget kan være at markedsføringen ikke er spesielt god. I Sverige og Danmark har store markedsaktører vært villige til å si at økologisk mat er bedre enn konvensjonell mat. I Norge markedsfører Tine den konvensjonelle melken som «kanskje verdens beste»…. Se forøvrig «Fremtiden i våre hender«

Norge er nok absolutt ikke  i værstingen i klassen hva matvareproduksjon angår. Her går feks mange av dyrene fritt omkring om sommeren og spiser gress.  Hvor bra kyllinger har det kan nok diskuteres…

Under kan du se ett utklipp fra filmen til Robert Kenner; Food, Inc.

 

 

Det som er skrevet i dette innlegget bygger i hovedsak på en artikkel fra Dagens Næringsliv, 26 august 2011 

Mattilsynet har per juni 2011 ute ett høringsutkast for vurdering a om økologisk mat er sunnere enn annen mat.

Se forøvring Oikos for ytterligere opplysninger om økologisk mat samt Ren glede

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Økologisk mat, har det noe for seg?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

4 Responses to “Økologisk mat, har det noe for seg?”

 1. Allan sier:

  Veldig interessant artikkel, og bra side! Jeg jobber med ett dokumentarprosjekt om økologisk mat, og har også tatt kontakt med Bioforsk, og leger som er ledende på disse områdene bl.a. Ralph-Raphael Kleinmann(baldron.org) som har lagt merke til at det er stor splittelse i instituttet, 50/50ish med for og imot økologisk mat. Så det er forskere i Bioforsk som er uenige i Grønland. Tenkte det kanskje var interessant :)

  • yskjellu sier:

   Jeg er ikke noe ekspert på dette, men har alikevel gjort meg opp den mening at økologisk mat må være bedre for menneskekroppen samt for miljøet. Jeg ser at det er stor uenighet om dette. Det er imidlerid ikke kun kunstgjødsel som brukes i jorbruket verden over, sprøytemidler er også flittig i bruk. Se feks følgende link om soya. http://www.youtube.com/watch?v=McX2pgSFtzs. Hvis bare en brøkdel av dette er sant så stiller jeg meg spørrende til hvordan man kan påstå at giftsoffer ikke finnes i konvensjonell mat.

   • Allan sier:

    Helt enig, har levd på økologisk mat i snart ett år, og har gjort mye research selv. Det er ingen tvil om at økologisk er bedre for kroppen og jorda. Men hvor mye næringsstoffer det er i det har mange faktorer, derfor mye tvetydig forskning. Jordsmonn har mye og si, hva slags regn det kommer i området(syrlighet) og hvor lang tid det tar etter den blir plukket til du spiser den. Hoved problemet er vel at det er alt for mye penger i å selge kunstgjødsel og plantevernmiddler, så de som tjener seg gode og rike på det neppe vil gi fra seg den pengesekken veldig lett. Hoved argumentet mitt når jeg diskuterer økologisk matproduksjon nå om dagen er så enkelt som; tror du det er sunt å fore plantene våre med stoffer man kan lage bomber av?? Da innser flesteparten at, nei det er det ikke.

    • Heidi sier:

     «Hoved argumentet mitt når jeg diskuterer økologisk matproduksjon nå om dagen er så enkelt som; tror du det er sunt å fore plantene våre med stoffer man kan lage bomber av?? Da innser flesteparten at, nei det er det ikke.»

     Knallbra Allan! Den skal jeg ta med meg :-)

Legg igjen en kommentar