Økologiske melke og kjøttprodukter

Det har i mange tiår vært sagt at melk er bra for helsen. Spesielt hva benbygning angår pga kalsiuminnholdet. Magre meieriprodukter har vært anbefalt fordi forskning har vist at fete meieriprodukter som fløte, smør og ost skaper fedme, øker risikone for hjerte og karsykdom mm.

Det er nå mer enn 10 år siden man oppdaget at margarinprodukter inneholdt transfett. Det værst tenkelige man kan spise for å øke faren for hjerte og karsykdom. Dette er nå fjernet fra alle margarinprodukter i Norge.

I dag sier imidlertid lavkarbo tilhengere at man skal spise mest mulig naturlig fett. Gjerne fløte, smør, animalsk fett osv. Bør dette være økologisk? Det har jeg ikke sett påstander om.

I Norge går mange kuer ute på engene om sommeren og spiser grønt gress.Når norske kuer står inne i fjøsene om vinteren spiser de surfor og kraftfor. Surfor er tørket gress, mens kraftfor er korn som er malt til mel.  Korn som er sprøytet eller behandlet med kunstgjødsel.

Hva er fordelene med økologisk for til dyrene?

Kuers naturlige føde er gress. Mat som kommer fra dyr som er foret med grønt gress inneholder CLA.
CLA er en type fett som naturlig finnes i kjøtt og melk. Det blir dannet når kuen spiser gress, og produksjonen av CLA er ikke like stor når kuen spiser høy. Ettersom det moderne jordbruket anvender høy isteden for gress i mye større utstrekning enn før, har halvparten av naturlig CLA minsket i kosten vår.

CLA sies å motvirke kreft. Forskning har også vist at CLA kan motvirke vektøkning spesielt rundt midjepartiet.

I 2008 ble det gjort en større studie i UK angående effekten av gress som for til kuene. Det ble påvist en stor helsegevinst ved å innta økologiske melkeprodukter. Den største helsegevinsten oppnådde man om sommeren da kuene gikk og gresset på engene. Nivået av antioksidanter og essensielle fettsyrer var da på sitt høyeste. De fant også at nivået av omega 3 var høyere hos kuer som hadde spist gress. Hos konvensjonelt forede kuer er nivået av omega 6 betraktelig høyere enn omega 3. Dette er ingen fordel da vi allerede får alt for mye omega 6 gjennom kosten. Økologiske melkeprodukter inneholder dessuten vitamin E og betakarotiner (antioksidant).

CLA, betakarotiner, omega 3 samt vitamin E har alle vist seg å ha en effekt i forebyggelsen av hjerte og karsykdom.

Hvis du ønsker å lese mer om denne studien kan du se her.

Økologisk smør, ost og  melkeprodukter har mange av de samme helsefordelene. De er rike på  A, E, K og D vitaminer. D vitaminer får mange for lite av. D vitaminer kan motvirke kreft og dårlig benbygning. Mange mener at ubehandlet melk, altså melk som ikke er pasteurisert og homogenisert, er den mest næringsrike. Slik melk er det vanskelig å få tak i i Norge da myndighetene mener at slike melkeprodukter kan medføre smittefare. Rørosmeieriet tilbyr melk som ikke er homogenisert. Det finnes i tillegg en del upasturiserte oster på markedet- utenlangske og norske. Noen gårdsmeierier tilbyr dette. En av de største er Avdem gård på Lesja. De produserer blandt annet upasturisert rømme, fjellost, betaost og smør. VIl du ha både økolgisk og upasurisert melk må du nok måte opp på døra til bonden og spørre om du kan få kjøp litt melk…

 Kjøtt

 • Kuer som er foret på kraftfor har 1/3 av vitamin E innholdet sammenlignet med økologiske forede kuer. Kuer som har fått det tradisjonelle kraftforet inneholder 1/8  av betakaroteninnholdet og 1/3 av omega 3 innholdet sammenlignet med «økolgiske kuer». En stor mengde forskning sier at omega 3 reduseres betennelser, motvirker  betennelsesssykdommer samt hjerteinfarkt. Vi får i oss alt for mye omega 6.  Kjøttet fra gress forede kuer inneholder som melken det gunstige stoffet CLA. Storfekjøtt er også en god kilde til vitamin B, spesielt vitamin B12. Kjøtt inneholder også jern. Ca halvparten av fettet i oksekjøtt er enumettet fett.
 • Lam  lever mesteparten av sitt liv på enga eller i fjellet. Lam fores ikke med veksthormoner. Jeg går utifra at mye av det lammekjøttet vi kjøper i butikken om høsten er tilnærmet organisk, men helt organisk er det jo ikke ellers hadde det fått debio merkingen. Lammekjøtt  er svært proteinrikt. Det inneholder også kalsium, magnesium, fosfor, sink, vitamin B12 og selen.   Mesteparten av fettet i lam er enumettet fett.
 • Kylling og kalkunsom har spist organisk for blir  heller ikke tilført antibiotika, steroider, veksthormoner osv. I tillegg er kylling  og kalkun svært proteinrikt. Det inneholder primært enumettet fett og feks selen som er svært gunstig for helsa.
 • Svinekjøtt bør primært også kjøpes økologisk, men storfe, kylling og lammekjøtt er å foretrekke ernæringsmessig.
 • Viltkjøtt, prima vare. Spis gjerne viltkjøtt!

Noen  produsenter av økologisk kjøtt og egg:

Noen produsenter av økolgiske melkeprodukter:

 • Rørosmeieriet, produserer økolgisk smør, tykkmelk, rømme, cottage cheese og skjørost.
 • Grøndalen gård, produserer osten Nyr. De selger også kjøtt.
 • Tine meierier, leverer flere typer yoghurt, lettmelk, skummetmelk, kulturmelk/cultura, lettrømme samt Dovre og Norvegia ost som økologiske produkter.
 • Eggen gardsysteri, produserer oster
 • Ålen gård i Lofoten produserer oster og gomme. Geitosten er populær.
 • Gaula gårdsmeieri  i Trøndelag produserer oster og smør økolgisk.
 • Hodne gård i Setesdal produserer smøret » Søren så godt».

Du vil alltid få tak i en del økolgiske  produkter på Bondens marked. Les litt om dette markedet her. Her finner du også en oversikt over hvor og når du vil kunne finne de ulike markedene. 

Ifølge legen og forskeren  David Servan-Schreiber er det viktigere å spise økologisk kjøtt og melkeprodukter enn andre fødevarer. Øvrige økolgiske varer som feks frukt og grønnsaker er selvfølgelig også viktig, men melke og kjøttprodukter er enda viktigere for å bekjempe sykdom.

Kilde; The 150 healthiest food on earth; Jonny Bowden.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Økologiske melke og kjøttprodukter, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Legg igjen en kommentar