Bisfhenol A i emballasje

I de siste dagene har det igjen vært satt søkelyset på Bisfhenol A i blandt annet VG 6/6 2012. Jeg har derfor valgt å finne frem denne artikkelen som jeg skrev for en god stund siden. I artikkelen har jeg fokus på plastflasker. Jeg har også vært i kontakt med  Fredric voom Saal som er den forskeren i verden som trolig vet mest om dette stoffets skadelige virkninger. Det er imidlertid viktig å få frem at dette stoffet finnes i svær mange produkter. Blandt annet kan hermetikkbokser, plastleker og plastrør nevnes.

Vi er mange som har trodd at å drikke flaskevann er sunt for helsa! Vann i seg selv er sunt, men forskning viser at mange av de flaskene vi kjøper med vann inneholder giftstoffer. Det er selve plastflasken som avgir giftstoffer

Når du kjøper plastflasker bør du se under flasken. Der skal det stå en trekant med ett tall fra 1-7. Hvis tallet 3, 6 eller 7 står i trekanten bør du styre unna flasken. 3 tallet betyr at flasken inneholder PVC. 6 tallet står for PS, mens 7 tallet står for «andre». Under sistenvnte gruppe kan Bisphenol A være en av stoffene. Dette er absolutt værstingen i klassen..

Over 100 forskjellige studier har vist at stoffet kan virke hormonforstyrrende, redusere forplantningsevnen, forårsake prostatakreft og skade hjernevevet. En nylig studie viser at risikoen for å få brystkreft i voksen alder øker hvis fosteret i magen blir utsatt for kjemikaliet.Kilde: Dagbladet

Undertegnede så dokumentaren «Dyre droppar» på SVT høsten 2010. Etter det har jeg personlig nærmest stoppet å kjøpe vann etc på flasker. Traileren til dette programmet er ikke lenger tilgjengelig på SVT. Jeg har istedet lagt en link til den amerikanse filmen «Tapped» under.

 

Jfr et innslag på NBC news anbefales det å ikke drikke vann fra flasker som er merket med trekanten med nr 3, 6 og 7. Som sagt er det  nr 7 som kan inneholde Bisphenol A.

Jeg har studert noen av flaskene på det norske markedet. Mange har en trekant med nr 1 inni. Disse skal derfor være greie å drikke fra. På mange av flaskene kan jeg ikke finne denne trekanten. Feks fjelder dette for Pepsi max. Jeg spør meg: er det ikke lovpålagt å merke plastflasker i Norge?

På min jobb står det en stor beholder med Kildevann fra Aqua service. Vannet smaker godt og er flittig brukt av ansatte, pasienter og pårørende. Denne flasken er merket med værsting symbolet- nr 7. Jeg er litt forundret over at dette kjøpes inn av et sykehus…Kanskje inneholder det bisphenol A kanskje ikke….

Jeg kontaktet  leverandøren av Kildevannet og fikk tilsendt flere dokumenter som sier at slikt flaskevann ikke er farlig for helsa:

  1. EFSA04102010
  2. EFSA-TDI
  3. statement Harvard study 27.5.09 1

Dette stillte jeg meg litt tvilende til. Jeg kontaktet derfor  professor Fredric vom Saal ved University of  Missouri. Han er en av de personene i verden som har forsket mest på emnet.  Av han fikk jeg følgende svar:

«The current TDI for BPA is outdated, and the «models» of human exposure levels are not consistent with the published data. Which do you prefer to believe, the published scientific data or guesses «models» regarding how much BPA humans are «predicted» to be exposed to each day. Here are 2 published articles that address the contradictions and are critical of regulatory agencies that reject data because they want to maintain the status quo. Regards, Fred vom Saal

For de som er spesielt interesserte vedlegger jeg derfor 3 artikler jeg fikk tilsendt fra han. Dette er avansert lesning.

  1. Vandenberg EHP Biomonitoring Commentary 2010
  2. Vandenberg BPA biomonitoring rev EHP 2010 pub
  3. Taylor et al BPA pharmacokinetics monkey mouse EHP online2010

 

Her er ett innlsag om Bisfenol A hvor Fred vom Saal uttaler seg om Bisfenol A.

Det er ikke så lett for oss forbrukere å vite hva vi skal velge. Ett av argumentene i dokumentaren «Tapped» er i tillegg til Bisphenol A faren også den voldsomme forurensingen alle plastflaskene som produseres skaper. Heldigvis er vi her i Norge flinke til resirkulering, men det gjelder ikke for store deler av verden.

Generelt er det uansett en grei regel å ikke bruke plastflasker flere ganger. Plastflasker bør ikke varmes opp i mikrobølgeovnen da dette gjør at gifter frisgis fra plasten og over i innholdet. Morsmelk og morsmelkerstatning bør derfor varmes opp i varmt vann.

Husk! Det beste vannet får du fra springen! Det er også mye billigere! Vi her i Norge har generelt god vannkvalitet!

Bisfhenol A brukes også av det anerkjente firmaet Tupperware. De spesifiserer imidlertid ikke hvilke produkter som inneholder dette stoffet. Se ev. følgende link Tupperwares valg af materialer2

Les forøvrig Dagbladet sin artikkel: Vet du hva Bisfenol A er?

Her kan du også lese om bisfhenol  A i tåteflasker til barn

Her er en nettside hvor det diskuteres alternativer til  plastflasker

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

One Response to “Bisfhenol A i emballasje”

Legg igjen en kommentar