Røykeslutt

Det er ikke lenger «in» å røyke. Det er ikke lenger lov å røyke på uteplasser og i offentlige rom. Røyking omtales som svært negativt. Mange røykere føler seg kanskje litt «uglesett»….?

Flere og flere slutter da også å røyke, men veien frem til å være røykfri kan være tung og lang.

Det er lett for andre å si at du skal slutte, men for deg er det ikke så enkelt….!

Når alt kommer til alt er det viljen som gjelder. Er du motivert nok til å slutte vil du også klare det! Er du ikke tilstrekkelig motivert til å slutte å røyke er det egentlig ingen grunn til å forsøke heller!

3 av 4 røykere har forsøkt å røyke, men mislyktes. Hvorfor er det så vanskelig?

Det er flere grunner til det.

Farmakologiske årsaker

Tobakksrøyken inneholder nikotin. Nikotin er ett sentralstimulerende middel. Det gir økt lystopplevelse, fravær av tretthet og en økt mestringsfølelse. Når man har inhalert nikotin over en viss tid oppstår avhengighet. 12-24 timer etter røykestopp kommer abstinensen i form av irritabilitet, rastløshet, angst eller tretthet. Abstinensen varer i 2-3 uker hvis man ikke begynner å røyke igjen.

Psykologiske årsaker

Begrepet røykesug omfatter visse reaksjoner (tanker, følelser og handlinger) som utløses refleksmessig av visse forhold. Man tenker seg at røykere over tid venner seg til at det er en sammenheng mellom visse opplevelser og det å ta en røyk. Frykten for å legge på seg kan være ett hinder for personer som ønsker å slutte å røyke.

Sosoiale årsaker

Man har en tendens til å omgås personer med samme sosialøkonomiske bakgrunn. Dermed blir det lett til at røykere omgås hverandre. I røykekretser møter man også mindre motforestillinger mot røyking. Det med høyest utdanning røyker minst.

Kilde: Lungesykdommer, Gulsvik og Bakke, 2004.

Positive effekter av røykeslutt inntrer allerede de første timene. Etter noen uker og måneder vil du begynne å merke at helsa blir bedre.

Etter 1 til 9 måneder

 • reduseres hoste, tette bihuler, trøtthet og tung pust
 • vokser nye flimmerhår ut i luftveiene og faren for luftveisinfeksjoner blir mindre
 • får kroppen generelt mer overskudd

Etter 1 år

 • er risikoen for å dø av hjerteinfarkt halvert. Ingen andre medisiner vil være tilnærmet like effektiv som det en røykeslutt vil være.

Etter 5 år

 • er risikone for å dø av lungekreft halvert

Etter 10 år

 • er celler som var i ferd med å utvikle seg til kreftceller erstattet med friske celler

Kilde; Champix, behandlingsveileder for helsepersonell, Pfizer

Allan Carr har hjulpet mange røykere å slutte.  Han regnes som guruen innen røykeslutt i store deler av verden. Han har blandt annet gitt ut boken «Endelig ikke røyker» . Den er en internasjonal bestselger og har hjulpet svært mange mennesker å bli røykfrie.  Han har også utgitt en bok spesielt myntet på kvinner «Endelig ikke-røyker for kvinner!

Du kan lese mer om hans teorier på den offisielle hjemmeside. Her er det også en link til den norske samarbeidspartneren. På deres hjemmeside står det:

«Andre røykesluttmetoder kan gi deg vonde abstinenser og alvorlige bivirkninger fra medisiner. Heldigvis er Allen Carrs Easyway forskjellig. Easyway er et rent og naturlig røykeslutt som virker gjennom å endre ditt syn på sigaretten, slik at du lykkes med å slutte på en måte som er viljestyrkefri, varig og uten medikamenter. Det virker umiddelbart og uten gimmicks»

Personlig kjennere jeg mennesker som har blitt røykfri etter å ha lest boken.  Boken er skrevet av en amerikaner. Det bærer den også preg av. Alikevel; er du motivert er det kanskje vært å prøve….?!

Det finnes forøvrig medikamenter på markedet som skal bidra til å redusere røykesuget ditt.

Disse er:

 • Nikotintyggegummi, spesielt egnet for de med situasjonsbetinget røykesug. Forsøk med laveste styrke (nicoretete 2 mg eller nicotinell 2 mg) Ved manglende effekt kan du øke til høyeste styrke (4 mg) Det tar 30  min før du får maksimal effekt. Det er derfor lurt å ta en tyggegummi før du vet at røykesuget vil komme.  Tygg langsomt til smaken  kjennes sterkt (10-15 ganger). La tyggegummien hvile i munnen i ca 1 minutt eller til smaken avtar. Repeter det foregående inntil 30 minutter har gått. Da er nikotinet tygget ut av tyggegummien. Bruk maks 8-12 tyggegummier per dag. Bivirkninger: hikke ved for rask tygging, irritasjon i munn og svelg og magesmerter.
 • Nikotinplaster anbefales for de med fysisk abstinens. Hvis du røyker mindre enn 20 ferdigsigaretter daglig kan du begynne med Nicorette 10 mg/16 t eller nicotinell 14 mg/24 t. Hvis du fremdeles har symptomer kan du skifte til svakeste styrke etter 2-3 uker. Dvs Nicorette 5 mg/16 t eller nicotinell 7 mg/24 t. Etter ytterligere 2-3 uker kan du slutte med plaster. Bivirkninger: lokale hudreaksjoner og forøvrig bivirkninger som ved for mye nikotin. Feks svette, kvalme, oppkast og hodepine.  Kilde: En hjelp til røykeslutt- for deg som virkelig trenger det, Vest- Agder råd for folkehelse

I de senere år har zyban vært et reseptbelagt medikament som noen har hatt hjelp av. Det har dessverre for mange vært forbundet med mange bivirkninger.

I den senere tid har det kommet en sterk konkurrent til zyban.  Det nye medikamentet kalles  Champix. Zyban er nå praktisk talt ikke ett alternativ ved røykeslutt.

Champix (varenicline) skal angivelig ikke ha på langt nær så mange bivirkninger som zyban hadde. Alikevel er bivirkninger som kvalme  ikke uvanlig. Videre nevnes  blandt annet søvnløshet og hodepine. Det er også dokumentert at personen som bruker dette kan bli voldelige.  Peronlig har jeg hørt at det er vanlig med relativt sterke mageserter. Det kan da bli aktuelt å redusere på dosen. Jeg har faktisk vært borti pasienter som har blitt lagt inn med mistanke om hjerteinfarkt. Etter nærmere undersøkelse viser det seg at magesmertene etter all sannsynlighet kan tilskrives bruken av champix. Dette forhindrer alikevel ikke at det er vært å forsøke medikamentet hvis andre alternativer til røykeslutt har vært forsøkt. Mange har god effekt av medikamentet.

Pfizer er produsenten av legemiddelet. De tilbyr i tillegg til det resepbelagte legemiddelet ett støtteprogram som kalles for «LifeREWARDS». Under røykeavvenningen anbefaler de hyppig kontakt med fastlegen. 

Champix bør ikke brukes av gravide.

I forsøket på å slutte å røyke er det altså vanlig å sprekke opptil flere ganger.

Husk da på:

«De største seire blir sjeldent vunnet etter det første slaget.»      Johan Falkeberget

Under finner du en del linker som kanskje kan være til hjelp.

Helsedirektoratet.

Kreftforeningen

Landsforeningen for hjerte og lungesyke.

Easy way Norge, Allan Carr.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

3 Responses to “Røykeslutt”

 1. Hei!
  Dere skriver at Allen Carr er Amerikansk…han var jo ENGELSK. Klinikker som bruker hans Easyway metode finnes i over 70 land nå! Norge har en i Sandvika. Mer info finner dere her: http://easyway-norge.no tlf. er 93200911. Velkommen skal du være!
  MVH,
  Rene’ Adde

 2. Vi holder også kurs i bedrifter over hele landet, og arrangerer kurs for private personer også. Byer som er i kalenderen er Bergen, Kristiansand, og Stavanger. Vil du at vi kommer til din by, skriv en e-post til adressen du finner på websiden http://easyway-norge.no
  MVH,
  Rene’ Adde

Legg igjen en kommentar