Soyaprodukter

Det er ett stort stridsspørsmål om soya er sunt eller ikke. Den anerkjenete forskeren Richard Bèliveau mener at soya er svæ’rt sunt da de inneholder såkalte isoflavoner. Isoflavonene har blandt annet en kreftreduserende effekt.

Soyprodukter har blitt svært vanlig for mange å bruke. Vegetarienere bruker det som en erstatning for kjøtt. Mange har kuttet ut melk og har erstattet dette med soyamelk.

Soyaprodukter har blitt massivt markedsført som gunstig for helsen. Nå er det flere og flere anerkjente forskere som sier at de mulige helseeffektene ved soyabruk bør veies opp mot de beviste negative effektene.

Det har blitt sagt at soya kan kurere og forebygge sykdom.

Hvis du drikker 8 glass med soyamelk om dagen er det sannsynlig at det reduserer kolesterolet med 3 %. Dette er minimalt sett i forhold til mengden du må drikke. 

 The America Heart Association sier følgende:

Thus, the direct cardiovascular health benefit of soy protein or isoflavone supplements is minimal at best.

Kilde; Soy Protein, Isoflavones, and Cardiovascular Health

Imidlertid mener The America Heart Association (2006)at  hvis man erstatter kjøtt med soyaprodukter kan det ha en positiv effekt på forekomsten av hjerte og karsykdom da det reduserer det totale inntaket av mettet fett. Nå skal det jo sies at all nyere forskning viser at inntak av naturlig mettet fett hverken har en negativ eller positiv påvirkning på forekomsten av hjerte og karsykdom.

Dr Kaaya Daniel startet å undersøke soyaen fordi hun så at mange som var opptatt av egen helse og vegetarianere hadde lite energi og var uopplagte. De hadde redusert hårvekst, grå hud, vektøkning og tarmgasser. Hvorfor var de det når de spiste og drakk av den «sunne» soyaen. Mange av disse hadde thyroideaproblemer. Fortrinnsvis lavt stoffskifte (hypothyrose). Manglende libido var også ett stort problem.

Spesielt viktig er det at små barn ikke får soyamelk. «Britiske myndigheter fråråder å gi barn soyamelk som erstatning for kumelk, ettersom soya inneholder store mengder fytoøstrogen som til en stor grad minner om østrogen, og som på sikt kan virke inn på barnas fertilitet» (Doktor online)

Kaayla mener at bivirkninene ved å drikke soyamelk som spebarn først manifisterer seg i puberteten. Jenter kan komme svært tidlig i puberteten, mens gutter har en veldig sen utvikling -hvis de overhode kommer i puberteten.

Soya inneholder mye østrogen. Menn som spiser soya får også i seg østrogen. Jfr Daniel Vitalis, en amerikansk helseguru, «dreper» soya testikkel vev. Hans påstand er at menn blir mer og mer «kvinnelige» pga høyt inntak av soya over tid.

I Japan er det en anekdote som sier » hvis en kvinne oppdager at mannen har vært utro forer hun han med store mengder soya. Elskerinnen blir da ikke lenger så interressant….

Her er ett radiointervju med Daniel Vitalis.  Litt ut i intervjuet snakker han om soya.

David Servan-Schreiber som har skrevet boken «Anticancer-a new way of life» er imidlertid ikke enig i at soya medfører en helserisiko. Han anbefaler soya som «anticancer» mat. Soya bør da spises som en del av en sunn diett som  inneholder blandt annet grønn te og store mengder grønnsaker. Soya inneholder som sagt isoflavoner. Dette er en form for planteøstrogen som ifølge Schreiber kan være med å motvirke bland annet brystkreft. Soyatilskudd i tablettform er imidlertid ikke å anbefale.

Det er imidlertid lite forskning som i realiteten kan fastslå at inntak av soyaprodukter faktisk reduserer forekomsten av kreft. Man har imidlertid sett at kvinner som starter å spise soya gjennom oppvekste og frem til overgangsalderen har en redusert sannynlighet for å utvikle brystkreft med 60 %. jfr Shanghai Women’s Health Study,

Hvor finnes soya? » Soya finnes i nesten alle slags produkter, inkludert i produkter vi minst ville forvente det, sier Kaayla. – Den finnes i noen merker av tunfisk på boks, iskrem, appelsinjuice, babymat, McDonald’s’ og andre hurtigmatburgere, pizza fra Pizza Hut, mange kjøttprodukter, en del brødtyper, muffins, smultringer, sitronblandinger, spagettisauser, sjokolade og titusenvis av andre populære matvarer. Faktisk er soya nå en av de åtte mest allergiframkallende matvarene. Hun presiserer imidlertid at tradisjonelle asiatiske soyaprodukter som miso, tempeh, natto og shoyu- eller tamarisauser er utmerket mat i små doser. Dette er gjæret eller fermentert mat, og gjæringsprosessen ødelegger noen av soyaens antinæringsstoffer som kan gi fordøyelsesbesvær og mineraltap. Kaayla forteller at noen av de beste merkene av disse produktene er lagd av økologiske soyabønner. – Tofu er imidlertid ikke fermentert, poengterer hun. – Det er et utfellingsprodukt og er ikke bra for oss, selv om litt i ny og ne selvsagt ikke er noe problem. Kos deg derfor med en vegetarisk gryte en gang iblant.» Kilde Matportalen

Richard  sier også at soyaen som finnes i industriell mat ikke er bra for oss. «Den inneholder svært lite isoflavoner. Dette fordi denne soyaen er produsert med konsentrat av proteiner som kommer fra industriell behandling av bønnene (uttrekk vha oppløsningsmidler basert på olje, behandling ved høy temperatur og vasking med alkoholoppøsninger). Soyaproteinene man oppnår gjennom disse prosessene har svært lite å gjøre med dem som finnes i de opprinnelige bønnene. Den økende bruken av genmanipulert soya stiller også viktige etiske og økolgiske problemer. Kilde; Mat mot kreft av Bèliveau og Gingras

Hva med soyamelk i moderate mengder? Kaayle sier da at soya maks bør drikkes ett par ganger i uken. Må man spise soya så bør man spise en miso suppe eller lignende . Det er den uraffienerte soyen som det er helt greit å spise en gang iblandt.  «Kaayla forteller at de verste produktene (bl.a. soyaproteinisolat, teksturert vegetabilsk protein og hydrolisert vegetabilsk protein) er framstilt ved høyteknologiske prosesser. Disse produktene er blitt utsatt for meget høy varme, trykk, heksanbaserte løsemidler og sure og basiske bad. Slike produkter er ikke akkurat ”naturlige”. De kan bare bli til på kjemiske fabrikker, ikke på et vanlig kjøkken».

Israelske helse myndigheter har nå gått ut og advart mot bruken av soya. De sier at det øker faren for brystkreft og nedsetter forplantningsevnen.I Frankrike kommer det nå en merking på soyaprodukter som sier at soya er helseskadelig. Kilde K Daniel

Hvis du vil lese en artikkel som balanserer både de negative og positive effektene av soya bør du lese følgende av Pd.D Kathleen Des Maison. Denne artikkelen er basert på mer enn 500 studier om soya.

Forøvrig finner du under noen linker som bestrider det ensidige positive synet som har rådet i vesten frem til nylig.

Ett kritisk blitt på soya

Hjemmesiden til boken «the whole soy story»

Enda en artikkel om soya.


 

Hvis du skal bruke soysaus i matlagingen bør du bruke Tamari. Dette er den oppprinnelige soyasausen. Den er laget på den tradisjonelle måten. Den består kun av vann, havsalt og gule soyabønner.Miso, natto,tempeh og fermentert tofu er trolig ok  i moderate mengder. Se her. 

Hvis du vil drikke soyamelk så les godt på etiketten. Noen produksjonsmetoder får den til å likne mer på syntetisk drikke enn virkelig melk da den lages av isolerte soyaproteiner som er blitt tilsatt ulike ingredienser. Melken bør være økologisk og fremstilt av ekte soyabønner.
 
Husk! Soya er ikke nødvendigvis sunt selv om det står soya på etiketten. Les nøye hva det inneholder før du kjøper det!
Du bør ikke ta soyasupplement. Soya skal inntas i sin naturlige form!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.6/10 (7 votes cast)
Soyaprodukter, 3.6 out of 10 based on 7 ratings

9 Responses to “Soyaprodukter”

 1. Guri sier:

  Måtte jo sjekke innom for å se om jeg fikk noen tips… Lykke til Yngvild!

 2. gladerebarn sier:

  Jeg prøver å få min datter til å slutte med kumelk, siden vi ikke tåler det så bra. Det dumme er at soyamelk er det eneste hun godtar som alternativ. Hun vil BARE ha gryn til frokost, så det blir ca 2 dl pr gang. Har du lest noe om hvor mye som er ok for barn? Jeg vil ikke servere det til mine gutter, men hvor mye er ok til en jente tro? Synes folk gir mange forskjellige svar, men hva er din konklusjon ut fra det du har lest? Jeg kjøper bare økologisk soyamelk.

  • yskjellu sier:

   Hvor gammel er datteren din? Jeg ville personlig ikke gi det til henne hvis hun er under 3 år. Dr Kayla Daniel mener at jenter som får dette gjennom oppveksten kommer tidligere i puberteten. Har du prøvd alle andre former for melkeerstatninger? Jeg ville nok ha valgt å gi havremelk, men hvis hun ikke liker dette er det jo ett problem. Se forøvrig linken om «alternativer til melk» på denne nettsiden. Økologisk er definitivt det beste valget hvis soyamelk er det eneste alternativet. Soyaproduksjonen i Sør-Amerika er storindustri. Sprøytemidlene som brukes har store ringvirkniger. Se forøvrig følgende link: http://www.youtube.com/watch?v=McX2pgSFtzs (Killing fields: the true cost of Europe’s cheap meat ). Jeg syntes personlig det er en sterk tankevekker.
   Når det gjelder mengde har jeg ikke lest så mye om dette annet enn at Dr Kaaya Daniel ikke anbefaler mer enn ca 2 ganger i uken.
   Det er som kjent svært omdiskutert om soya er sundt eller ikke. ¨Mange mener at det er svært sundt. Om de da tar hensyn til de store mengder sprøytemidler som mye av soyaproduksjonen utsettes for er usikkert…Jeg ville personlig kun valgt å spise naturlig fermentert soya. Jeg har lest litt bak på soyamelk pakkene og jeg må ærlig innrømme at jeg er litt usikker på hvor mye naturlig fermentert soya de egentlig inneholder.
   Dette var kanskje ikke mye til hjelp. Meningene er mange og hva som er mest korrekt er jammen ikke lett å vite.

 3. gladerebarn sier:

  Datteren min er 7 år. Hun vil helst ikke ha annen melk. Jeg har prøvd rismelk, hampmelk, hampmelk med chasewnøtter, havremelk :-). Jeg får ta en diskusjon med henne. Hun er desverre veldig bestemt på hva hun vil ha og ikke :-( Men har først begynt å like soyamelk i det siste, så det er vel håp…

 4. Endelig en grundig og mangesidig fremstilling av soya. Takk for at du tar deg tid til å gå så grundig til verks og dele det med «verden» :o). Veldig bra side dette, kommer til å stikke innom igjen!

  • yskjellu sier:

   Tusen takk for hyggelig kommentar!! Det er jammen ikke bestandig så lett å vite hva som er riktig informasjon. Den opplyste sannhet trenger ikke å være den mest korrekte. Jeg prøver uansett å få frem flere synspunkter på en sak…. Hilsen Yngvild

 5. jebasmoke sier:

  Hi,
  I totally agree that every new habit begins with mental shifts
  smoking as the “the chief preventable cause of death in our society.” Smoking nicotine is an extremely addictive habit and nicotine increases the possibility of endless diseases arising due to smoking. It not only affects the overall health of people but also adversely affects others who are exposed.
  If you want to know more about it then please Follow the link ecigmentality.com

 6. Marte sier:

  Ingen av disse kildene holder jo stand.

  Kaaya Daniel har jo sittet i styret til Weston A Price foundation. Vet du hva Weston A Price foundation er? De baserer troen sin om hva som er den sunneste kosten på «funnene» en tannlege (ikke en ernæringsfysiolog) som levde på 40-tallet.

  • Yngvild Skjellum sier:

   Weston A Price drev svært seriøs forskning. Ja den er litt kontroversiell og derfor velger mange å ikke forholde seg til den. Den enkelte får velge selv. Weston A Price Foundation er i mine øyne en svært fornuftig organisasjon. Den har gitt mange mennesker helsen tilbake. Noe av det jeg skriver på denne bloggen er også basert på deres teorier. Mvh Yngvild S

Legg igjen en kommentar