Stevia, sukkerindustriens skrekk?

Hva er stevia?

Stevia produseres av planten med samme navn. Den hører til solsikkefamilien og finnes i over hundre varianter.  Den stammer opprinnelig fra Sør og Mellom Amerika. Det er kun en av disse artene som har blitt brukt til søtning-stevia rebaudiana. Indianerne har gjennom flere århundrer brukt planten til søtning.

Hvordan fremstilles stevia?

Planten høstes helt ned til roten for deretter å tørke vel 1 døgn jfr. Livestrong.com. Deretter legges steviaen i esker hvor de forsegles. Bladene distribueres videre til land som feks USA hvor bladene videreforedles til søtstoffet som vi kjøper i butikken som enten pulver eller flytende ekstrakt. Dette innebærer blant  annet at vann fjernes fra bladene samt at de renses og avfarges jfr. Healthsweet.com. Steviosid andelen i steviaplanten er mer enn det dobbelte av rebaudiana.  (Reb A). Reb A er det søteste og mest smaksrike stoffet  av de mange stevia glukosidene som finne i steviaplanten. Stevia ekstrakt har en brunaktig farge samtidig som den er bitter på smak. Når steviaen ikke er blitt renset har den dessuten en ubehagelig lukt.

Stevia er mer enn 30 ganger søtere enn sukker.

Produsentene bak søtstoffet stevia hevder at produktet har følgende gode helseeffekter:

 • 100 % naturlig urt
 • Økologisk
 • Fri for kjemiske tilsetninger
 • 0 kalorier
 • 0 i Glykemisk Indeks
 • Påvirker ikke blodsukkeret
 • Gir IKKE hull i tennene
 • Ingen dokumenterte bivirkninger
 • Trygg for diabetikere 

Det hevdes at stevia brukes av millioner av mennesker uten bivirkninger.

Mange mener det er et overgrep mot folks helse at stevia ikke er allment tilgjengelig og at det er sterke markedsinteresser og ikke fornuft som har resultert i denne situasjonen. Stevia påvirker ikke blodsukkeret og inneholder ikke kalorier. Produktet tåler oppvarming.  

Er steviosid risikovurdert?

EFSA  (EU’s vitenskapskomite for mattrygghet) publiserte sin risikovurdering av steviosid 14. april 2010 

EFSAs hadde vurdert dokumentasjon om bruk av steviolglykosider i matvarer fra tre søkere. De toksikologiske testene som inngår i dokumentasjonen viser at steviolglykosider ikke er gentoksiske eller kreftfremkallende. Søtstoffene påvirker heller ikke menneskers forplantningsevne eller barns utvikling.

Akseptabelt daglig inntak (ADI) ble fastsatt for steviolglykosider til 4 mg per kg kroppsvekt per dag. Dette er det samme nivået som JECFA (WHO/FAOs ekspertgruppe for tilsetingsstoffer tidligere har kommet fram til. EFSA påpeker imidlertid at både  voksne og barn vil kunne få i seg mer enn det akseptable daglige inntaket av disse søtstoffene dersom de brukes i de høyeste dosene produsentene har søkt om godkjenning for.

Stevia ble av EU legalisert som menneskeføde i novmber 2011. Norge har etter dette også godkjent stevia til bruk i menneskeføde (sommeren 2012). I Sverige kan du kjøpe saften FunLight  med stevia som søtning.

I dag kan man i Norge  feks finne stevia i feks saft fra Lerum. 

Her kan du forresten lese hva Folkehelseinstituttet sier om stevia.

Er det potensielle bivirkninger forbundet med stevia?

Dette har som sagt vært ett stridsspørsmål og det er altså kun nylig at steviekstrakt ble godkjent til bruk i fødemilder i Norge og EU.  Den stevian som selges har  gått igjennom en raffineringsprosess og hevdes av noen derfor å være lite gunstig for helsa. Den bør inntas i sin naturlige form…

 • Andre kritikere har hevdet at stevia senker testosteronnivået og dermed kan redusere menneskers fertilitet. Indianerne har angivelig brukt stevia som ett prevensjonsmiddel. Hvis dette har effekt burde jo fødselsratene for fødselsratene i Paraguay og Brazil vært lave. Dette er ikke tilfelle. Dog er det vel slik at indianerne primært bruker planten i sin naturlige form. Dette er ikke det samme som kjemisk fremstilt stevia. Det har vært gjort noe forskning ad temaet. En studie fra 1999 publisert i J Ethnopharmacol viste at mus fikk redusert testosteronnivået sitt ved en kronisk adminisrering av stevia over 60 dager. Om dette kan overføres på mennesker er uvisst. Det er dessuten ikke aktuelt å innta store mengder for mennesker. Det har også blitt gjort studier på hamstere som ikke viser reduserte testosteronniv(  ref. Primate Research Center of Chulalongkorn University in Bangkok, Thailand). En del referanser til studier kan du finne her.  Disse referansene støtter opp om påstanden om at stevia er ufarlig.
 • det strides om blæren påvirkes av stevia. Noen studier sier at blæren kan skades hvis den tilføres stevia over lengre tid. Andre studier sier at blærefunksjonen bedres. Her trengs det tydeligvis flere studier.
 •  Wikpedia sier følgende om blodtrykk og insulinnivå:

Other studies have shown stevia improves insulin sensitivity in rats and may even promote additional insulin production, helping to reverse diabetes and metabolic syndrome. Preliminary human studies show stevia can help reduce hypertension although another study has shown it has no effect on hypertension. Despite these more recent studies establishing the safety of stevia, government agencies have expressed concerns over toxicity, citing a lack of sufficient conclusive research.”

Som jeg har beskrevet tidligere har stevia vært risikovurdert og man har k0nkludert med at stevia hverken påvirker forplantningsevnen, øker risikoen for kreft, eller virker toksisk på menneskekroppen.

Her kan du finne ytterligere referanser: «What are the dangers of stevia?» og «Medlibrary.org!

Hvem bør unngå stevia?

Dr. Mercola har en del kontroversielle syn. Han er en stor tilhenger av stevia og mener at dette er det beste søtningsmiddelet på markedet. Han mener allikevel at mennesker som har problemer med insulinnivået bør være forsiktig med alle former for søtstoffer,  også stevia. Dette fordi stevia kan redusere insulinsensiviteten. Hvis du har problemer med høyt kolesterol, høyt blodtrykk, diabetes eller overvekt bør stevia unngås.

Mange mener imidlertid at stevia er ett godt alternativ også for de med diabetes. Stevia påvirker som nevnt ikke blodsukkeret.

Noen studier viser imidlertid at stevia kan være gunstig til å behandle diabetes type 2 samt hypertensjon. Samtidig sies det at det trengs flere studier for å underbygge dette.

Noen mener at gravide kvinner bør være forsiktig med stevia, men det finnes ikke gode studer som underbygger dette.

Er det noen grunn til å være forsiktig med stevia?

Det er mye som tyder på at stevia er det beste søtstoffet på markedet. Aspartam og andre kunstige fremstilte søtstoffer har trolig langt flere bivirkninger. Det er imidlertid ikke gjort så altfor mange studier som sier noe om virkningen av stevia på mennesker. Det er imidlertid klart at indianerne som har brukt dette i tusenvis av år ikke har tatt skade av å bruke stevia i sin naturlige form.  Japanerne har  brukt stevia i flere tiår uten å ha rapportert en eneste bivirkning.

Har sukkerindustrien grunn til å frykte stevia?

Stevia blir mer og mer populært. Dette er nok ikke særlig populært i sukkerindustrien.  Ernæringsprofessor Kåre Norum sier til Aftenposten at «det forundrer meg ikke om konkurrenter av stevia står bak mange av påstandene om at sukkererstatningen er helseskadelig, men dette er kun antagelser fra min side.»

Det finnes en rekke sukkererstatninger på markedet som har en del dokumenterte negative effekter på helsen. Dog skal det sies at produsentene hevder det motsatte. Eksempler på dette er for eksempel aspartam og sukralose.

Dr Mercola har laget ett informasjonsskriv om stevia. Du kan laste ned dette gratis her. Han mener det drives sterk lobbyvirksomehet for å hindre at stevia vinner terreng. Det drives massiv virksomhet mot FDA (Food and drug administration) for å hindre at stevia kommer på markedet. Han sier for eksempel følgende;

The FDA has turned down three industry requests to use stevia in foods in the U.S.

Why does the U.S. shun stevia? One conclusion I’ve made is because it’s natural.

As a natural product, stevia cannot be patented. Because it has no patent protections that

allow exclusive rights to selling it, stevia’s appeal is limited to chemical corporate interests

looking for their next cash cow. Making a natural non-caloric alternative to sugar widely available

could potentially be devastating to the profits of the artificial sweetener industry. And after years of dedicated research on

this subject, I am convinced that’s why stevia’s competitors are spending lots of money to keep it from being approved as a

sweetening agent. To understand the immense power fueling the stevia backlash, you need only to review the

list of global chemical giants backing the artificial sweetener industry—a list that includes

Pfizer, Monsanto, Johnson & Johnson, Abbot Laboratories, and Hoechst. 

The backers of stevia form a much less formidable coalition, and include the American

Herbal Products Association (APHA) and the Lipton Tea Company. Thus, stevia has been

the subject of searches and seizures, trade complaints, and embargoes on importation.

Det er uansett ingen tvil om at de fleste sukkererstatninger er langt farligere enn stevia. Raffinert sukker er også svært helseskadelig. Per i dag tyder all forskning på at du bør velge stevia fremfor andre sukkererstatninger.

Mercola anbefaler ikke å kjøpe alle former for stevia. Han sier følgende: 

Always look for a high rebaudioside A content, as opposed to stevioside. The stevioside

ratio in leaves is more than double that of rebaudioside A, making stevioside more plentiful,

economical and most commonly used. While there is an aftertaste to stevioside, that aftertaste is almost

non-detectable in rebaudioside A—the sweetest part of the leaf that makes up only about 3% of the glycosides within a stevia

leaf.

Så da får du studere varedeklarasjonen. Det bør helst være 70 % Rep.A i den steviaen du kjøper. Finner du ikke dette vil jeg allikevel si at stevia er ett godt valg i de aller fleste tilfeller.

Det er imidlertid ingen grunn til å overdrive bruken. Husk også på at naturlig sukker i små mengder er helt ok. Eksempelvis økologisk produkter som rå honning, uraffinert sukker, palmesukker eller lønnnesirup. Aspartam og andre kunstige fremstilte sukkererstatninger  sosm nevne sukralose er ikke ok!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Stevia, sukkerindustriens skrekk?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

5 Responses to “Stevia, sukkerindustriens skrekk?”

 1. Kristine sier:

  Steviapulver fungerer veldig bra i vaffelrøre. Og jeg bruker dråper til å smaksette bla.a te og hjemmelaget godteri. Litt karakteristisk smak ja, men hvis man blander med andre gode søtstoffer fungerer stevia veldig bra. Synes jeg. Fin artikkel du har laget!

 2. holkapolka sier:

  Kjøp stevia fra et norsk firma her: http://www.steviasukker.com

 3. Supert at du tar dette opp! Jeg delte på facebooksiden min med det samme!

Legg igjen en kommentar