Sunnhet, den nye besettelsen….?!

Å bevare ungdommen er blitt en viktig verdi i dagens samfunn. Hvis man ser ung og pen ut er man en vinner….Voksne kvinner opplever at verdien deres svinner i takt med at kroppen eldes.

Kroppsfokuseringen har blitt så intens for mange at de selv i voksne alder rammes av spiseforstyrrelser.

Hvis en person er overvektig blir dette sett på som negativt. Denne personen må ha en manglende selvdisiplin og liten respekt for seg selv…Den overvektige blir dessuten ikke respektert i samme grad som en slank person.

Ressursterke og middelaldrende kvinner og menn får nå en ny «ungdom» ved å sette strenge kost og treningssregimer for seg selv. Ungdom som vokser opp i ressurssterke deler av samfunnet lærer av sine foreldre at det er viktig å lykkes i arbeidslivet, være flink og kroppslig vellykket. For mange er det hardt å leve opp til dette.

Vi lever i ett overflodssamfunn som oppforder til overspising. Jfr sosiolog Annechen  Bugge ligger den høyeste statusen i å mestre overfloden.

Det «vellykkede» mennesket er flink på jobben og i hjemmet, spiser sunn mat og trener, har mange statussymboler og deltar i konkurranser som Birken.  Gjerne skal man delta i alle disiplinene; sykling, løping og skigåing.  Kilde; DN 21 mai 2011

Å leve sunt er ikke så lett for alle grupper i samfunnet. Det er faktisk slik at sunn mat er dyrere enn usunn mat. Ikke alle har råd til det. Såkalt «supermat» er uoppnåelig for mange. Det er rett og slett alt for dyrt. Iallefall hvis man kjøper det i Norge. Det er heller ikke slik at alle mennesker har ressurser til å sette seg tiltrekkelig inn i hva som er sunt og ikke sunt. For mange er det derfor nok å vite at et produkt har fått «Nøkkelhulsmerket». De lever  i den tro at all mat som har fått dette sempelet er sunt. Det er dessverre en stor misforståelse!

 For noen blir mat og trening en besettelse. Det blir viktig å finne en slags «gylden middelvei» som ikke vipper over til det sykelige. 

For noen er det ikke så viktig at maten smaker godt bare den er sunn. Det syntes jeg personlig er å dra den litt for langt. Mat skal være godt! Mat er en stor glede i livet! Det er ikke bare «noe» man putter i munnen. Mat kan smake godt selv om det er sunt!

Det finnes nå så mange «dietter» og forslag til hva som er den sunneste maten at det er vanskelig å vite for den vanlig» dødelige» hva man bør spise. Jfr Jonny Bowden, en amerikansk kostholdssekspert, finnes det ingen «perfekt» diett for mennesket. Det eneste man kan si med sikkerhet er at det er sunt å spise mat som kommer  fra planter. Spis også ordentlig mat! Dvs mat som lages fra grunnen av og som ikke har gjennomgått diverse prosesser som fjerner næringsstoffene.

Helsemyndighetene mener at vi får i oss de næringsttoffene vi trenger ved å spise sundt og variert fra  de matvarene som finnes i butikken. De fleste bør i tillegg ta omega 3. Mange mener at dette ikke er nok da mange av de matvarene som finnes i butikkene er fattige på blandt annet vitaminer og mineraler pga måten maten dyrkes på.

Dette er en diskusjon for seg selv. Flere av artiklene på denne nettsiden tar opp blandt annet temaer som økologisk mat og ferdigmat.

Uansett, det kan være fornuftig å ikke bli for ekstrem. Det er viktig at barna får et naturlig forholdt til mat. Mat kan for noen bli en besettelse!

Her kan du lese mer om ekspertenes dom over motediettene.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

One Response to “Sunnhet, den nye besettelsen….?!”

  1. Kerstin sier:

    Sunn mat er å bruke friske råvarer og lage maten fra bunnen av. Jeg mener dette må,være en prioritering hos den enkelte. Trenger ikke å kjøpe nøkkelhull produkter. Er det egentlig mange som vet hva slags matvarer som blir brukt av en familie? Hvor mye er det egentlig nødvendig å spise? D fleste har noe favoritter både til brødmat eller korn blandinger. Hvor mye mat hiver hver enkelte familie? I tilegg skal mat være litt spennende, fargerik og ha ulike typer karakteristiske smaker, det er barre å bruke fantasi og variasjon. Alle har tid å lage ordentlig middag, kanskje bare endre litt på organiseringen av innkjøp og selve matlagingetn med på følgende opprydding. Det er utrulig hva vi får tilmom vi bare jobber sammen.

Legg igjen en kommentar