Svangerskapsforgiftning øker risikoen for hjerte og karsykdom

Hva er svangerskapsforgiftning?

Følgende er tatt fra Nettdoktoren:

Det kalles svangerskapsforgiftning (preeklampsi) når den gravide har forhøyet blodtrykk, eggehvitestoffer (protein) i urinen og eventuelt hevelse i beina eller hendene (ødem) etter 20 svangerskapsuker. Svangerskapsforgiftning deles i mild, moderat og alvorlig svangerskapsforgiftning.

  •  Det kalles mild svangerskapsforgiftning når blodtrykket stiger over 140/90 mmHg og med en lett grad eggehvitestoffer i urinen (1+).

  • Alvorlig svangerskapsforgiftning er når blodtrykket stiger over 160/110 mmHg og med økende eggehvitestofferutskillelse i urinen.

  •  Moderat svangerskapsforgiftning kommer mellom disse to kategoriene. 

Alvorlig  svangerskapsforgiftning kan medføre stor risiko for mor og barn. Det er derfor ikke uvanlig at barnet må forløses før termin.

Hvem får svangerskapsforgiftning?

Studier viser at overvektige har lettere for å få svangerskapsforgiftning enn normalvektige. Blodsukkernivået hos gravide som utvikler preklamsi ligger høyere enn hos gravide som er friske under svangerskapet. De har ofte utvilket metabolsk syndrom. De har også ett forhøyet kolesterol. De har dessuten ett høyere BT initialt enn friske gravide. Det tyder derfor på at gravide som utvikler svangerskapsforgifning er i en risikogruppe for å utvikle  hjerte og karsykdom senere i livet. Se følgende artikkel fra «The American Heart Association«.

Det er en klar opphopning av svangerskapsforgiftning i noen familier. Forskning tyder på at dette kan skyldes ett gen.Se Tidsskrift for den Norske legeforening.

Det viser seg at fastlegen bør følge opp en kvinne som har vært gravid med svangerskapsforgiftning. Ett år etter fødslen bør kvinnen måle blodtrykk, kolesterol og fastende blodsukker for å avgjøre om hun er i risikogruppen for å utvikle hjerte og karsykdom senere i livet. (Dagbladet)

I så tilfelle bør kvinnen ta forholdssregler å forandre sitt kosthold samt å øke den fysiske aktivitet.

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar