Transfett, mettet fett som er svært ugunstig

Transfett er sært usunt. Det er med på å øke faren for hjerte og kar sykdommer dramatisk samtidig som det kan øke kreftrisikoen. Transfett inneholder også en del hormonlignede stoffer som kan være skadelige.

Transfett påvirker det dårlige  (LDL) og det gode  kolesterolet (HDL). Det dårlige kolesteroler stiger og det gode kolesterolet synker.

Transfett er mettet fett.  Varm opp sunt, flytende (flerumettet) plantefett sammen med nikkel og hydrogen – dette kalles herding eller delvis hydrogenering – og du får transfett. Transfettet gjør at fettet harskner mye langsommere en annet fett. Dessuten er det billig å produsere. Transfett finnes både i flytende og i fast form. Transfett finnes i en rekke matvarer. Såkalte sunne oljer som det står delvis hydrogenert på inneholder transfett. Kjøp derfor kaldpressede eller ekstra virgin oljer. En del typer margariner har også inneholdt transfett, men dette skal visstnok være bedre nå. Forøvrig bør du styre unna  alle datostemplede bakevarer som kjeks og kaker, frityrstekte matvarer, chips, pommes frittes, alle pålegg som inneholder varmebehandlede oljer eller margarin skal betraktes som skyldige til det motsatte er bevist.

 Mat og oljer som inneholder transfett er i land som Danmark ulovlig å selge.

Flere og flere forbrukere i Norge blir klar over hvor farlig transfett faktisk er. En stor undersøkelse fra USA viser at kvinner som spiser relativt mye transfett (ca 3% av kaloriinntaket) økte sin risiko for hjertesykdom med 50% i forhold til dem som spiste lite transfett og godt med fet fisk.

«Etterhvert som folk blir klar over hvor farlig transfett er, tror jeg det vil bli påbudt med merking. På den andre siden er vi litt for oss sjøl her oppe i nord, og vi er vel et av de få landene som heller ikke har innført krav om å deklarere kolesterolinnholdet i mat.»  Kilde; Jan Arne Sunne, lege ved Fedon Linberg klinikken.

Ønsker du å lese hele artikkelen se Lommelegen

Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll  i vg sier dette: Det er riktig at transfettsyrer øker risikoen for hjerte- og karsykdommer betydelig, men beregninger viser at inntaket av transfettsyrer hos gjennomsnittsnordmannen er blitt så lavt at det ikke lenger representerer et folkehelseproblem. Derfor har ikke myndighetene sett seg nødt til å forby dette. (Margarinindustrien og de fleste bakere/kjeksprodusenter har uansett sluttet å bruke dette.) Når det er sagt så er det transfett i blant annet pommes frites, tørre kjeks, fete kjøttprodukter og fete meieriprodukter, men dette er matvarer som er generelt usunne og uansett bør unngås i stor grad…

Følgende er uttdrag fra Mills sin hjemmeside:

«Før i tiden var herdet fiskeolje en viktig bestanddel i norske margariner. Den nye kunnskapen om transfettsyrer har imidlertid gjort at vi i dag benytter andre råvarer, som for eksempel palmeolje og kokosolje, for å oppnå passe fast konsistens på vår margarin. Palmeolje og kokosolje har en naturlig fast konsistens pga. høyt innhold av mettet fett.»
«

Du kan også lese om transfett på siden til «The American Heart Association»

  Under har jeg lagt ved ett par linker  til amerikanske nettsider

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar