Vannkefir, oppskrift og tips

Endelig har jeg satt meg ned for å skrive litt om vannkefir. Har lenge tenkt på å gjøre dette, men det er denne berømte tiden da….Ps. Jeg gjør oppmerksom på at noen av disse bildene er kopiert med tillatelse fra Yemoos. En svært informativ side om blandt annet vannkefir.

Hva er egentlig vannkefir?

Egentlig noe litt sære greier…! Disse vannkefirkornene lever sitt eget liv. De trenger forpleining for å vokse og trives. Dropp akavarium og sats heller på vannkefir:)

For å si det som det er-vannkefir er faktisk en sunn drikk som for mange barn fint kan erstatte brus. Den faller nok ikke i smak hos riktig alle, men hos svært mange er det populært. De fleste voksne vil også like den.

Kefir er opprinnelig et tyrkisk ord og betyr  «å føle seg vel». Vannkefir er en probiotisk drikke. Dette vil si at den inneholder mange gode bakterier.  Disse bakteriene er svært viktig for å opprettholde en god tarmflora. Hvis men spiser den maten som folk flest spiser her i landet vil ikke tarmfloraen være optimal. Det er en kjent sak at 70-80 % av immunforsvaret sitter i tarmen. Spiser man «junk food», raske karbohydrater osv er tarmen ute av balanse og sykdom oppstår lettere. Dropp tilførsel av dyre probiotiske kosttilskudd kjøpt på helsekostforretningen. Vannkefir er mye billigere og veldig mye mer effektivt!

Andre gode helgegevinster kan være:

 • bedrer altså immunforsvaret og bidrar til å skape en god tarmflora
 • reduksjon av eksem og utslett
 • hjelper til med å avgifte og rense leveren
 • gir mer energi
 • roer nervesystemet
 • kan redusere søvnproblemer
 • noen mener også det kan dempe betennelsestilstander som artheriosklerose, metabolske forstyrrelser, kreft, allergier etc. (Undertegnede vet ikke om det foreligger dokumentert forskning på dette)

Sukkeret som tilsettes i drikken konverteres vha gjær og bakterier til eddiksyre og etanol. Alkoholprosenten er allikevel forsvinnende liten.

Hvis du har en tarmflora som er litt ute å kjøre bør du begynne svært forsiktig med vannkefir. Kanskje er det nok med bare ett par ss i begynnelsen. Deretter øker du opp mengden. Du kan etter hvert drikke så mye du bare vil!

Hvordan lages vannkefir?

For å lage vannkefir må man ha vannkefirkorn. Dette kan man fint kjøpe på nett fra USA for en billig penge. Jeg vil på mitt varmeste anbefale Yemoos. Jeg kjøpte mine der og de har fungert utmerket. Jeg skulle gjerne ha distribuert noen av mine, men pga litt manglende kapasitet,og ikke minst fordi vannkefirkornene mine formerer seg svært langsomt for tiden, har jeg ikke mulighet til å sende vannkefirorn per i dag til de som ønsker dette. Prøv ev. med en av flere lokale Tradisjonsmat grupper på Facebook.

Lykkelige vannkefirkorn

Vannkefirkornene som jeg kjøpte hos Yemoos kom i tørket form. De brukte fra 1-2 uker på å våkne opp.

Dehydrerte vannkefirkorn

Etter å ha ligget i sukkervann med rosiner og sitron våknet de fint til liv. Bare se her:)

Vannkefirkorn

Det er 2 viktige steg når du skal lage vannkefir. Steg 1 er selve fermenteringsprosessen med vannkefirkornene. I steg 2 tar du ut kornene og smakstilsetter med hva du måtte ønske.

Så har vi kommet til selve oppskriften -steg 1. Det finnes mange forslag til dette og det er ikke superviktig å være helt tro mot oppskriften. Her kommer nå iallefall en enkel oppskrift:

 • 2-3 ss vannkefirkorn
 • 4 ss sukker
 • 1 liter vann
 • i neve tørket økologisk frukt
 • max 1/2 økologisk sitron

Når du lager vannkefiren må du huske på å bruke en plastikk eller treskje. De tåler nemlig ikke metall så godt. Ha alle ingrediensene i et «norgesglass». Rør godt og la det stå på kjøkkenbenken i 1-2 døgn. Gjæringsprosessen går raskere dess varmere det er. Sukkeret blir best brutt ned når du lar den stå fremme i ca 2 døgn. Ha feks et klede over vannkefiren når den står på kjøkkenbenken. Det er viktig at gasser får slippe ut av glassbeholderen ellers kan du få en liten eksplosjon på kjøkkenbenken. Det er dessuten en fordel at småkryp ikke tar seg et bad i drikken din…

 • Kommentarer om sitron i vannkefiren. Den bør være økologisk. Hvis du ikke har tilgang til dette må du ta av skallet før du legger sitronen oppi glasset. Det er mange giftstoffer i sitronskall som  ikke er dyrket frem økologisk. Det er litt omdiskutert om det er nødvendig å ha sitron i blandingen. Jeg referere til Yemoos når de sier at sitronen fungerer som en naturlig ph buffer. Den bidrar til å redusere ph’ en i blandingen og dermed forhindre oppvkest av uønskede bakterier. Sitronskall inneholder dessuten mye kalsium. Vannkefirkornene elsker kalsium!
 • Kommentarer om tørket frukt i vannkefiren. Du kan velge mange former for tørket frukt. En fellesnevner er imidleritd at de bør være økologiske. Den tørkede frukten tilfører blandingen ekstra sukker samtidig som de er rike på magnesium og kalium. Hvilken type tørket frukt du velger å bruke er opp til deg. Mange foretrekker rosiner, men jeg syntes det blir like godt med feks aprikoser, dadler eller fiken. Under finner du forslag til hva du kan bruke:
   
  Alternativer til tørket frukt
 • Kommentar om valg av sukker. Vannkefirkorn er små selvstendige   individer som har forskjellige preferanser. Du må kjenne dine korn! :) Du må rett og slett prøve deg litt frem. Kanskje vil de vokse raskere hvis du finner den perfekte sammensetningen for akkurat dine korn. De kan også ha ulike preferanser avhengig av årstid. Yemoos sin erfaring er at de trives godt  med hel rårørsukker. Om sommeren har de erfart at en blanding av  palmesukker og  hvitt sukker også  fungerer bra, mens molasse blandet med hvitt sukker fungerer best om vinteren. Kanskje må du etter hvert variere litt på blandingen du velger å bruke da vannkefirkornene rett og slett kan se seg lei på en type sukkerblanding. Årsaken til dette er at en type sukker umulig kan inneholde alle former for mineraler som vannkefirkornene trenger for å trives. Du kan bruke alle former for sukker, men det vil sannsynligvis fungere best med økologiske produkter. Lønnesirup  er også et godt alternativ. Xylitol, stevia og sukrin er ikke ett alternativ!
 • Kommentarer om vann. I Norge har vi stort sett veldig bra vannkvalitet. Vannet bør bære mineralrikt. Det går stort sett helt fint å bruke vann fra springen. Hvis du mistenker at det er en del klor i vannet kan det være en ide å la det stå fremme på kjøkkenbenken i ca 1 døgn før du tar det i bruk i vannkefiren. Kloren vil da fordampe.

Mens vannkefiren står på kjøkkenbenken til gjæring vil du oppdage at det begynner å komme små bobler i vannet. Etter hvert vil også vannkefirkornene begynne å svømme opp og ned til overflaten. Dette er et tegn på at vannkefirkornene vokser og formerer seg. Snodige greier igrunnen!

Så er det tid for å sile væsken fra kornene. Det er igjen viktig å bruke en sil  som ikke inneholder metall. Dette kan du finne på din lokale Jerniabutikk, men hvis du strever litt med det kan du ev. bestille det på nettet.

Ha deretter væsken  over på glassflasker. Du har nå kommet frem til steg 2. Det er tid for å smakstilsette vannkefiren hvis du ønsker dette.

Forslag til smakstilsetninger i vannkefir.

Her finnes det et hav av muligheter. Det er igrunnen kun å ta ibruk fantasien. Min erfaring er imidlerid at hvis du har i feks litt frukt, en kanelstang eller lignende bør du ta dette ut av væsken etter ca 1 døgn. Noen velger å tilsette frisk frukt i den første fermenteringsprosessen istede for feks tørket frukt. Jeg har ingen god erfaring med dette. Honning kan dessuten være ett litt dårlig valg. Hvis du har i frukten og setter flaskene i kjøleskapet kan du vente i opp mot 2 døgn før du tar ut frukten.

Du kan tilsette alle former for frukt og bær. Du kan også blande flere frukt og bærsorter. Feks kan mango og bringebær bli godt isammen.

Bruker du eple er det godt med 1 liten kanelstang oppi. Du kan eksperimentere deg frem med ulike former for krydder.

Mange foretrekker å tilsette kun litt vanilje. Jeg bruker vaniljeekstrakt. Du kan selvfølgelig også forsøke med en vaniljestang.

Jeg har så langt brukt  epler, mango, fersk mynte, bringebær, blåbær, jordbær, tranebær, mandarin, ananas og  appelsin. Jeg har også brukt kanelstang en del.

Juice  er også ett kjempegodt alternativ. Du kan presse den selv eller bruke ferkspresset juice fra butikken. Vanlig juice fungerer også helt utmerket, men bruk gjerne en økologisk variant. Selv har jeg forsøkt de fleste former for juice. Kom nettopp tilbake med noen nye juicealternativer fra Danmark. Jeg har forsøkt  en juice med bringebær og drue. I dag skal jeg prøve økologisk hyllebærjuice.

Det som er så spennede med vannkefir er at man kan trylle frem så mange ulike smaker. Kanskje finner du noen favoritter!? Her finner du mange gode oppskrifter.

Ulike smaksvarianter

Hvordan få vannkefiren til å danne maaase bobler?

For å få en mest mulig «fizzy» drikk bør du sette flasken med vannkefir på kjøkkenbenken. Du har altså kommet til steg 2 og du har tilsatt smakstilsetningene. Ofte vil juice gi mest bobler. La den stå fremme på kjøkkenbenken i ett døgn før du ev. setter den kaldt. Hvis du har tilsatt en del frukt etc må du jo åpne opp flasken. Du vil du miste litt av bruseffekten, men på langt nær alt. Du må alltid huske på å ha litt plass igjen i flasken før du setter på lokket. Ellers kan du risiskere en eksplosjon.

Jeg testet nettopp ut denne fremgangsmåten. Etter 1 døgn åpnet jeg flasken. Vel, jeg var klar over at det ville komme litt brus, men at det ville bli så voldsomt hadde jeg ikke regnet med. Jeg sprutet ned halve kjøkkenet samt meg selv. Så man bør være litt obs bare så det er sagt! :)

Hva om du ikke får fart på fermenteringsprosessen?

Da må du rett og slett tilføre litt mineraler. Mange foretrekker å tilsette litt eggeskall. Selv har jeg best erfaring med  ca 1/8 ts natron. Hvis du tilfører for mye mineraler vil vannkefiren bli tykk og nærmest litt slimete. Ikke drikk denne! Det kan dessuten ta litt tid å få fart på vannkefirkornene når du nettopp har fått de i hus. Kornene må venne seg til de nye omgivelsene. Skyll alltid kornene før du tar de i bruk. Hvis du har kjøpt dehydrerte vannkefirkorn på nett, bør du ikke drikke de første porsjonene med vannkefir.

Hva om du ikke orker å lage vannkefir alt for ofte?

Da kan du sette dem i kjøleskapet i litt sukkervann eller i litt av vannkefiren. De kan da stå lenge i kjøleskapet. Du må bare passe på å skifte ut sukkervannet 1 gang i uka.

Kan vannkefir drikkes av de med diabetes?

Bakteriene samt gjæren som oppstår i vannkefirblandingen bryter ned sukkeret til fruktose og glukose.Fruktose brytes ned av leveren og fører derfor ikke til en like rask blodsukkerstigning som ren sukralose og glukose. Drikken har derfor en lavere glykemisk belastning. Karboniserinngen som oppstår gjennom fermentering skaper også en lavere GL. Mange diabetikere har erfart at de best kan drikke vannkefir hvis de feks blander vannkefir og juice (2 fermenteringssteg) med ren vannkefir. Hvis vannkefiren fermenteres i mer enn 48 timer vil sukkeret bryte ned ytterligere, men det øker alkoholprosenten noe.

Hva med de som har candidaproblemer?

De må nesten prøve seg frem. Mange som  sliter med slike problemer har opplevd at de har blitt bedre etter at de har begynt å drikke vannkefir.

 Oppsummering

Det er så mye jeg kan skrive om dette emnet, men det blir kanskje litt kjedelig lesning. Kom gjerne med spørsmål på siden hvis det er noe du lurer på så skal jeg forsøke å svare etter beste evne.

Uansett, det er ikke tvil om at vannkefir er bra for vår helse. Er du mye syk bør du definitivt prøve dette! I det hele tatt, all mat som er fermentert er veldig bra for å fremme ett godt immunforsvar.

Jeg håper noen av dere der ute får satt igang å lage vannkefir. Det anbefales på det varmeste!

Lykke til!

En annen god side om vannkefir er Cultureforhealth

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (13 votes cast)
Vannkefir, oppskrift og tips, 8.8 out of 10 based on 13 ratings

32 Responses to “Vannkefir, oppskrift og tips”

 1. Kristine sier:

  WOW for en flott side om vannkefir du har laget! Denne skal jeg linke til aldeles straks:-) Hvis noen har lyst å prøve vannkefir, så sender jeg gjerne i posten mot et porto og ekspedisjonsgebyr. Det blir billigere enn å handle fra utlandet. Her formerer de seg villig!

  • yskjellu sier:

   Bra at du likte innlegget! Har blitt introdusert for vannkefirens vidunder av deg vet du! :)

  • Tore sier:

   Hei,
   Min kone og jeg har prøvd en god stund å få tak i vannkefirkorn og er veldig interressert i å komme i gang med dette. Er det mulig å få (evt kjøpe) noen korn av deg?

   Beste hilsener,
   Tore Skåtun

   • yskjellu sier:

    Jeg har litt lite vannkefirkorn for øyeblikket. Forsøk ev. facebook siden «tradisjonsmat i Oslo». Her er det mange som har vannkefirkorn mm til overs.

  • ank sier:

   Hei Kristine, eg vil gjerne kjøpe vannkefirkorn. Send meg gjerne ein mail om korleis vi skal gå fram vidare. Helsing, Ank

 2. Christine sier:

  Flott side!
  Når du bruker juice i andre runde av fermenteringen, hvor mye bruker du da?

  • yskjellu sier:

   Jeg tar det igrunnen litt på slump. Bruker kanskje 1/5 til 1/4 juice rasten vannkefir.Det kommer jo litt ann på hvor mye juice smak du vil ha…Prøv deg frem til du finner den mengden du liker best, men husk å ha litt plass igjen på flaska. Hvis du har den på kjøkkenbenken ett døgn blir det som nevnt mye gjæring/brus.:)

 3. Marita sier:

  Jeg har forsøkt med frosne solbær i steg 1. Ca 2 dl solbær og 3-4 ss lønnesirup, 2 døgn på kjøkkenbenken og ferdig. Den ble veldig god. Har fått så mye kefirkorn etterhvert at jeg ikke er redd for å ekperimentere. Det har gått bra foreløpig, og kefirkornene ser ut til å trives :)

  Ellers har jeg god erfaring med å bare oppbevare kefirkornene «tørre» i en boks i kjøleskapet når de ikke er i bruk. Skyller de bare i vann etter jeg har brukt de, og har de i en plastboks med lokk som jeg setter i kjøleskapet. De kan stå flere uker i kjøleskapet. Begynner å boble fint igjen når de kommer i vann med sukker og frukt på benken :)

  Ellers synes jeg du har en informativ og interessant blogg :)

  • yskjellu sier:

   Jeg trodde faktisk det var litt vanskelig å smakstilsette vannkefiren i steg 1. Har iallefall lest at man ikke bør prøve på dette sånn helt i starten. Jeg gjorde nemmelig dette og det gikk ikke bra. Måtte holde begravelse for samtlige vannkefirkorn. Det fungerer kanskje bedre når vannkefirkornene har blitt godt vandt i det nye hjemmet sitt. Jeg ble fristet til å forsøke på nytt nå. :) Har en del vannkefirkorn så om noen skulle dø så er den ingen krise. Takk for tipset ditt om å oppbevare de tørt i kjøleskapet! Den var ny for meg!! Tror du forresten det går ann å sende vannkefirkorn til andre i «tørr tilstand»? Kanskje litt risikabelt nå om sommeren….?

   Bor noen i Oslo området så kan jeg fint dele ut noen vannkefirkorn. Bare send meg en mail. Som sagt tidligere så har jeg ikke kapasitet akkurat nå til å sende vannkefirkorn per post. Kapasiteten blir bedre utpå høsten!

   • Marita sier:

    Tror sikkert det går fint å sende i posten i «tørr» tilstand. Jeg fikk mine i posten fra Gry (frajordtilbord). Et par ss kefirkorn i en plastpose sendt i en vanlig konvolutt. Puttet de rett i en mugge med vann, brunt sykker rosiner og sitron, og de kom seg fint. De så jo ikke kjempefriske ut når de kom frem, men kom seg altså raskt med litt stell, og jeg hadde ingen erfaring med vannkefir fra før. Hvis jeg kan få det til, så kan sikkert hvem som helst! Bruker faktisk metall-sil også, selv om jeg har lest at det ikke er optimalt! Kefirkornene vokser og trives, og jeg gir bort i øst og vest :)

    Ha en fin dag!

 4. Hebys sier:

  Hei, har hatt vannkefirkornene noen uker nå og gjør tydeligvis noe galt.. De formerer seg veldig, øker i mengde, men kornene blir bare mindre og mindre. Jeg lurer på hvordan vannkefir egentlig skal smake. Jeg synes min blir sur og bitter, og den er helt uten bobler. Har du noen tips til meg?

  • yskjellu sier:

   Heisann Hege!
   Jeg har en oppfatninga av at kornene blir mindre når de formerer seg. Vannkefir babyer oppstår…Hvis du vil ha kornene litt større bør du holde deg til en type sukker. Mine vokser sakte og blir store når de kun får økologisk rårørsukker. De «formerer» seg raskere når de får ulike former for sukker. De får da tilført mange ulike mineraler. Lønnesirup og feks palmesukker øker veksten. Hvis de fortsatt formerer seg i rask fart er de iallefall ikke døde og bør fungerer bra.
   Vannkefir smaker litt lett gjæret. Står den for lenge blir den veldig sur og ligner nesten litt på eddik i smaken. Jeg pleier å ha den på kjøkkenbenken i 2 døgn. Står den lengre enn dette blir den surere. Står den kortere blir den søtere, men da blir mindre av sukkeret spist opp av gjærbakteriene.
   For å få mest mulig bobler er det juice som fungerer best. Jeg tilsettetr da litt juce og lar den stå på kjøkkenbenken i nok et døgn. Da bør du få mye bobler! En forutsetning er at beholderen er helt tett. Ren frukt er ikke like effektivt som juice. Setter du vannkefirern rett i kjøkleskapet etter at du silt av kornene vil du ikke få bobler. Det vil i tilfelle ta veldig lang tid! Varme fremskynder gjæringsprosessen og dermed bobler! Tilsett feks noen dråper stevia hvis du fortsatt syntes den er sur! Lykke til! Hilsen Yngvild

 5. Hege sier:

  Hei! Er det noen steder å få kjøpt ferdig laget vannkefir?
  Eller er det noen der ute som vil lage til meg, slik at jeg kan kjøpe fra deg.
  Bor i Oslo

  • yskjellu sier:

   Jeg vil annbefale deg å lage den selv. Tror dessverre ikke det finne noen som lager vannkefir for kommersielt salg. Det tar litt tid å lage vannkefir, men spennende og morsomt å lage selv.Kristine som har bloggen http://www.gladerebarn.blogg.no har helt sikkert noen vannkefirkorn å gi bort. Bare ta kontakt på hennes nettside Se artikkl fra 21/5 2012. Jeg har ikke fått laget så mye vannkefir i det siste som jeg gjerne skulle ha ønsket. Jeg har derfor ikke så mange til overs. Vet forresten at Kombucha selges kommersielt i USA, men tror ikke det finnes for salg i Norge enda.

 6. Kristin P sier:

  Hei jeg er veldig nysgjerrig på dette og ønsker å få/kjøpe frø :-)

 7. sylvi sier:

  Til 2.gangsfermentering prøvde jeg rosiner og stjerneanis, nyyydelig :-) veldig god artikkel forresten :-)

 8. Hei!

  Finner ikke så lett info på nettet, og spør nå deg: Hva består vannkefirkorn av? Hva med de som skal unngå gluten og gjær?

  På forhånd takk for svar!

  Trine Dokkesveen

  • yskjellu sier:

   Vannkefir inneholder ikke gluten. Vannkefir oppstår vha en gjæringsprosess. Kommersielt fremstillt gjær er noe helt annet enn den «gjæren» du finner i vannkefir.. Får ev. prøve seg frem og se om man tolererer vannkefir. Vannkefir er en god bidragsyter på veien mot å skape en mer balansert tarmflora. Hilsen Yngvild

 9. hopeful sier:

  Er det mulig å få kjøpe vannkefir-korn fra deg?

  • Yngvild Skjellum sier:

   Ad salg av vannkefirkorn må jeg dessverre si at jeg ikke har noen for salt per dags dato. De formerer seg så veldig sakte. Få de tilsendt fra for eksempel http://www.yemoos.com eller hør med noen i en av de tradisjonsmatgruppene som finnes på Facebook. Hilsen Yngvild s

 10. […] ekte kefir av melk og kefirkorn, veldig interessant! Han selges også kefirkorn på forespørsel. – familieoghelsen.no, mye nyttig og interessant lesing om vannkefir samt tips om  hvor man kan få kjøpt […]

 11. […] ekte kefir av melk og kefirkorn, veldig interessant! Han selges også kefirkorn på forespørsel. – familieoghelsen.no, mye nyttig og interessant lesing om vannkefir samt tips om  hvor man kan få kjøpt […]

 12. Hege sier:

  Hei.

  Har fått tak i tørkede korn, hvordan får jeg vekket disse til live? Følger jeg bare Step 1???

  • Yngvild Skjellum sier:

   Legg de i vann, økologisk sukker og rosiner samt sitron. Se artikkelen om vannkefir. Jeg har selv opplevd ulik kvalitet på dehydrerte vannkefirkorn. Yemoos har utmerket kvalitet.

 13. KP sier:

  Hei. Ser at det er nevnt vanilje som smakstilsetting. Kan eg da bruker vanelig vanilje sukker?

  • Yngvild Skjellum sier:

   Det er bare å prøve seg frem, men må nok innrømme at jeg hadde foretrukket ekte vanilje. Mvh Yngvild S

 14. Hege Kristin sier:

  Hei og takk for god informasjon! Eg har eitt spørsmål om du blander sukkervannet i varmt vann, kjøler av og så tilfører kefirkornene (slik som ved laging av Kombucha)?

  Mvh,
  Hk

Legg igjen en kommentar