Våre «kjære» bakterier!

Det var en tid da vi fryktet bakterier som pesten. Jeg vil ikke påstå at vi har sluttet å være redde for de, men i større og større grad begynner nå forskerne å forstå hvor avhengige vi er av bakterier. Helt livsavhengige! Det finne farlige og det finnes gode bakterier.

De farlige bakteriene blir mer og mer hissige. Noe av grunnen til dette er at vi har vært så redde for bakterier, store som små. Vi begynner med en antibiotika kur bare vi er litt såre i halsen. Om det er en bakteriell eller viral infeksjon tar man seg ikke tid til å sjekke. For det gjelder jo å bli frisk-og det i en fart (som kjent virker antibiotika kun mot bakterielle infeksjoner)!Mest sannsynlig ender det med at du blir syk igjen,  raskere og raskere. Til slutt utvikler du multiresistens mot en rekke bakterier. Da begynner det å bli trøblete.

Dette problemet er som kjent økende i den vestlige verden. Vi i Norge har så langt vært en av de flinkeste guttene i klassen, men nå er disse skumle bakterien for lengst kommet også til oss.

Det er ikke spesielt lurt å være så redd for bakterier. Antibiotika og desinfeksjonsmidler er noen av de stoffene som er med på å gjøre vår helse mer sårbar. Det finnes også andre stoffer som er med på å være bakteriedrepende. Et eksempel på dette er triklosan. Det finnes i for eksempelvis tannkrem, kosmetikk og deodoranter. Dette stoffe bidrar også til utviklingen av antibiotika resistens.

Vi omgir oss med vaskemidler. I ethvert akseptabelt hjem er kjøkkenskapet fyllt til randen av kjemikalier. Vi desinfiserer overflater. Oppvaskmidler etc er fulle av antibakterielle midler. For sikkerhets skyld har vi til og med begynt å sprite hendene våre mange ganger om dagen. Dette er fornuftig når det er smittsomme sykdommer i hus eller om man er på reisefot i et land hvor hygienen er dårlig.  I dagliglivet er det derimot ikke nødvøndig. En god håndvask med en naturlig såpe er mer enn tilstrekkelig.

De «skumle» bakteriene som vi ikke er så glad i blir sterkere og sterkere. Magene og kroppene våre har ikke lenger de bakteriene i seg som vi trenger. I alle fall blir de færre og færre.

Den «kjemiske» maten vi spiser  er dessuten fulle av sukker og karbohydrater Digg for bakteriene som vi ikke ønsker oss!

La bakteriehysteriet være forbi! Vær bevisst når du handler rengjøringsmidler. Bruk gjerne eddik eller natron til rengjøring. Det fungerer utmerket. Her i huset går det i nettopp eddik, natron og vaskenøtter . Det var en tid da vi hadde hånd desinfeksjon stående både på bad og kjøkken. Det er en svunnen tid. Vi har en sønn  med utbredte allergier og matintoleranser. Dette slår ut som eksem. Alle disse kjemiske stoffene er med på å påvirke en tarm ute av balanse. En tarm hvor de gode bakteriene ikke har overtaket.

Et godt tips er også å spise mest mulig økologisk mat. Konvensjonell frukt og grønt kan ha tatt opp i seg antibiotika etter å ha blitt gjødslet med møkk fra dyr som har spist antibiotika. Det finnes diverse sprøytemidler i grønnsaker og frukt,men de inneholder så vidt meg bekjent ikke antibiotika.

Når det gjelder kjøtt og fisk er antibiotika problematikken mer utbredt. Dette fordi antibiotika brukes til sykdomsbekjempelse i stort monn. Problemet er mer utbredt i for eksempel kjøtt som kommer fra Spania og USA. Når det gjelder oppdretts fisk er imidlertid antibiotika brukt i relativt stor utstrekning også i Norge, men det påstås at bruken er sterkt redusert de senere årene.

Det er viktig at konvensjonelle grønnsaker vaskes godt før bruk.  Eddik i vaskevannet  dreper en del av de ugunstige bakteriene, parasitter og virus.  Når det gjelder økologiske produkter er det beste å kun vaske frukt og grønnsaker ved synlig smuss. Bakteriene som befinner seg på grønnsakene er primært gode for oss. Selv om det selvfølgelig kan ha vært personer med dårlig håndhygiene som har håndtert frukt og grønnsakene….

Ett av de aller heteste tipsene for å øke utbredelsen av gode bakterier er fermentert/melkesyregjæret mat og drikke. Dette er mat som inneholder store mengder gode bakterier. Faktisk i mye større antall enn hva du kan finne i noen probiotisk pille. Jeg er ikke motstander av disse pillene, men jeg slår imidlertid et slag for den egenproduserte maten.

En del oppskrifter og tips om fermentert mat kan du finne under fermentering på denne siden.

Så mottoet er; ikke vær så hysterisk med hygienen! Spis ren og naturlig mat! Daglig bør du også tilføre melkesyregjæret mat!

Dessuten, litt sykdom må vi tåle skal vi stå rustet når vi virkelig blir syke!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
Våre "kjære" bakterier!, 8.5 out of 10 based on 2 ratings

Legg igjen en kommentar