Vi tror vi vet årsaken til diabetes, men har vi tatt helt feil…?

Vi kan konstatere at vi blir bare tyngre og tyngre! Samtidig øker forekomsten av diabetes 2.

Det er ikke til å komme ifra at noen spiser svært usunt og at dette kan bidra til overvekt. Allikevel er det mange som gjør akkurat det de blir anbefalt. De trener mer og spiser mindre, men de går ikke ned i vekt. Hvordan i all verden har dette seg?

Hva om vi ikke har skjønt «greia» enda? Kanskje er det ikke overvekt som fører til insulin resistens, men insulin resistens som fører til overvekt?

Faktisk er det slik at tynne mennesker også kan være inulin resistente, mens overvektige mennesker  ikke trenger å være insulinresistente. Tynne mennesker med insulin resistens løper trolig en enda større risiko enn overvektige med den samme metabolske sykdommen..!

Vet du forresten hva det vil si å være insulin resistent?

Når insulinresistens oppstår utvikler cellene en resistens mot insulinet som utskilles fra bukspyttkjertelen. Insulin er nødvendig for at glukose/sukker skal tas opp av cellene. Dette gir cellen drivstoff. En celle trenger brensel for å kunne fungere!

Når cellene ikke opptar glukose forsvinner glukosen en annen plass-ut i vevet hvor de lagres som fett.

Ubehandlet vil denne tilstanden kunne føre til  diabetes type II.

Vi vet at  ett for høyt inntak av raske karbohydrater som raffinert sukker og hvetemel øker blodsukkeret og det er også sannsynlig at dette øker risikoen for å utvikle insulin resistens. Det er allikevel ikke nødvendigvis slik at overspising og mangel på fysisk aktivitet fører til insulin resistens.  

Hva om vi er på villspor?

Kanskje er det ikke slik at det er overvekt vi skal bekjempe, men insulin resistens?  Er det slik at vi mener at den overvektige har seg selv å takke. De har jo total mangel på selvkontroll! Kanskje bør vi tenke oss litt om før vi begynner å tenke nedlatende tanker i møte med den overvektige?

Den amerikanske legen Peter Attia mener at  vi er nødt til å forske mer på overvekts problematikken.

Ta en titt innom denne videoen. Du som møter overvektige med en skjult forakt, tenk litt over dine egne holdninger. Kanskje er det snakk om en metabolsk sykdom i form av insulin resistens. Kanskje er det insulin resistensen  vi må bekjempe og ikke overvekten i seg selv ?

 

 

Hvis det nå er slik at det er insulinresistensen vi må begynne å bekjempe og ikke overvekt er det lettere å forstå hvorfor det kan lønne seg å spise mere naturlig mettet fett. Vi er forskjellige. Noen tåler ikke å spise mye karbohydrater før de legger på seg, mens andre kan spise mye mer. Noen er rett og slett mer predisponert enn andre til å utvikle insulinresistens. Sannsynligvis er så mange som 30-40 % av befolkningen svært sensitive overfor karbohydrater. De vil fortsette å være insulin resistente inntil praktisk talt alle karbohydrater er fjernet fra kostholdet. Kilde; Attia.

Allikevel er det mye som tyder på at de fleste av oss vil ha svært godt av å redusere på karbohydratinntaket.  I alle fall bør vi holde oss unna raffinert sukker og hvetemel hvis vi vil unngå å komme i den stadig økende gruppen med insulin resistens. Insulin resistens kan lett føre til metabolsk syndrom og derigjennom diabetes II.

Hvis du sliter med overvekt anbefaler jeg deg å gå innpå bloggen til Peter Attia. Her vil du få mange gode tips. Hans råd er basert på medisinsk forskning og egen erfaring med overvekts problematikk. Han bør derfor være en svært god kilde.

Du kan lese mer på hans blogg her.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar