"/>

Vita Hjertego, anklages for villedende reklame!

Det foregår for tiden en kampanje på internett mot kjemisk fremstil plantefett. Det er Mills og Vita Hjertego produktene det dreier seg om. De anklages for villedende markedsføring. For de som mener at denne kampanjen er rettmessig kan de gå inn på Forbrukerrådet sin side for å sende en formell klage. Denne kan du finne under : Klager, tips og spørsmål. Ps! Dette er visst nå forandret. Det er nå Mattilsynet man må sende klage. Les ev mer her.

Det er opprinnelig Ancel Keys som står bake myten om at kjemisk fremstilt vegetabilsk olje er bra for årene våre. Ja for flere og flere mener at dette er en myte. Det var Minnesota Health Department som engasjerte Keys på 1950 tallet for å finne en årsak til den økende forekomsten av hjerte og kar sykdom. De forkastet imidlertid  hans rapport da den var av dårlig kvalitet og ikke var utført på en korrekt måte. Industrien grep da fatt i Keys og resten er igrunnen historie. Mange menneskers helse har nok blitt ødelagt pga store mengder transfett i margarinprodukter. Transfett er nå stort sett fjernet fra slike produkter. I Norge er det ikke lenger transfett i margarin. Derimot er det ikke lenge siden Mills fjernet den svært lite gunstige palmeoljen fra sine produkter. Da jeg oppdaget at denne oljen ble brukt i ett såkalt hjertevennlig produkt ble jeg mildt sagt sjokkert. Jeg mailet derfor til Mills for over 1 år siden og fikk dette til svar: 

“I Vita hjertego’ margarin bruker vi kun små mengder palmeolje for å gi produktet en best mulig konsistens. Raps- og Solsikkeolje utgjør hovedbestanddelen av vegetabilske oljer i Vita hjertego’ produktene. Det er dette som gjør at produktene får en meget god fettsyresammensetning, og at de er gunstige for kolesterolet. For å vurdere hvor hjertesunt et produkt er, er det viktig å se på den totale fettsyresammensetningen i produktet, og velge de produktene som inneholder lite mettet fett og mye av det gode og hjertesunne umettede fettet (flerumettet og enumettet fett). Vita hjertego’ margarinene har et meget høyt innhold av umettede fettsyrene, og lite mettet fett, og har derfor en gunstig effekt på kolesterolet til tross for at de inneholder små mengder palmeolje.

Våre majoneser og majonessalater, kaviar og Vita hjertego` posteier er uten palmeolje. Kilde: Byfuglien.

Det skal heldigvis sies at etter dette er palmeoljen fjernet fra margarinen ! 

Det er allikevel nå sterke krefter i sving for å få en stoppe for påstanden om at feks raps og solsikkeolje er så veldig sunt. Begge oljene inneholder mye omega 6. Det er en kjennsgjerning at vi får i oss altfor mye av denne oljen via allverdens ferdigmatprodukter, margarin etc etc. Omega 6 trigger betennelsesprosesser i kroppen. Det fører dermed til betennelsestilastander på innsiden av blodårene noe som lettere fører til arteriosklerose. (åreforklakning) Nyere forskning har heller ikke vist noen sammenheng mellom inntak av mettet fett og hjerte og karsykdom.

I Sverige og Danmark har produsenter som Bechel måttet endre markedsføringen av sine produkter.  Vita Hjertego Proaktiv må merkes med følgende tekst;

Skal ikke inntas av gravide, ammende og barn under fem år eller personer som tar kolesterolsenkende medisiner.

Jeg henviser her til Kostreform sin link hvor de oppfordrer alle til å klage Mills inn for forbrukerrådet. Jeg legger ved noen av deres referanser for hvorfor de mener at det nå er viktig at forbrukerne tar affære.

Nevner også noen andre artikler som:

 Vær bevisst på hva du kjøper. Her i huset er iallefall alle raffinerte planteoljeprodukter ikke tilstede. Her brukes økologisk kokosolje til steking. Smør bruker vi også en del. Det beste smøret du kan spise er fra kuer som har spist mest mulig gress. Dette smøret inneholder mye omega 3. Omega 3 er fortsatt det beste fettet og det bør du spise nok av. Ekstra virgin olivenolje er feks en flott fettkilde! Det er en kjennsgjerning at fett er nødvendig for kroppene våre. Spesielt er det viktig for barn i utvikling. Gi for all del ikke vegetabilsk margarin til barn under 5 år!

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (4 votes cast)
Vita Hjertego, anklages for villedende reklame!, 9.8 out of 10 based on 4 ratings

Legg igjen en kommentar