Agave sirup

Jeg har over ett par år nå levd i den  tro at agavesirup er sunt. Jeg har kun kjøpt rå agave da det har vært hevdet at alt som er «rått» er best…. Det har vært hevdet at agave er sundt pga den lave glykemiske indeksen på 25.

Det viser seg nå at så enkelt er det ikke.  «Glykemisk last eller load» bør også tas inn i bilde når man vurderer om ett produkt er sundt eller ikke. Agave gjør at insulinresistensen øker. Det vil si at agave er med på å bidra til at kroppen reagerer dårligere på insulin. Resultatet blir at bukspyttkjertelen må produsere mer og mer insulin da insulinen mister sin effekt. Dette øker risikoen for utvikling av diabetes type II. Agave kan også påføre leveren skade.

Agave er faktisk værre å bruke en mais sirup. Agave inneholder mye fruktose. Sukkererstatninger som inneholder fruktose fremfor sukker er  mer skadelig for leveren enn vanlig sukker. 1 ts med agave inneholder like mye kalorier som 1 ts sukker dvs 16 kcal. Fruktose brukes nå i stor skale i matvareproduksjonen da det er billigere enn sukker. I motsetning til sukker brytes fruktose ned i leveren. Fruktose har noen av de samme skadelige virkningene på leveren som alkohol har. Fruktose omdannnes til farlig fett. Kun 20 % av sukkeret metaboliseres i leveren. Resten av sukkeret brukes i cellenes forbrenning. 100 % av fruktosen metaboliseres i leveren

Produksjonen av agave er kraftig kommersialisert. Den lages av ofte ved hjelp av ulike kjemiske prosesser. Den er derfor helt blottet for næring. Fruktosenivået er da på minst 80 %. Mye agave produseres i Meksiko. Mange tror at agave produseres av saften i selve stilken. Det er ofte ikke tilfelle. Det er ofte roten som blir brukt. Fermentert blå agave brukes til tequila produksjon. Den beste blå agaven på det meksikanske markedet går til denne produksjonen. d

Det finnes imidlertid seriøse agave produsenter på markedet som produserer agaven rå. Disse er tross alt mye bedre enn andre former for agave. De inneholder ca 50 % fruktose. Sprøytemidler er ikke brukt. Naturlige enzymer er fortsatt tilstede. Vil du gjerne bruke agave så hold deg til den «rå utgaven».

Her kan du finne noen artikler om agave:

Ps; jeg har brukt en del agave i flere av oppskriftene på denne nettsiden. Bytt heller ut dette med feks rått palmesukker, stevia eller rent daddelsukker. Sistnevnte sies å være den beste naturlige sukkerstatning jfr dr Gregor.

Per i dag har jeg ikke anledning til å gå inn å revidere alle oppskriftene.

Det er ikke til å ko0mme ifra at det er omdiskutert om agave er sundt eller ikke. Her kan du feks se en link om dette. Se Globalhealincenter. og Wholesome sweeteners. Forvirret kanskje… Ja det er lov! :)

Her en liten filmsnutt om ulike former for sukker erstatninger.:

 http://tv.greenmedinfo.com/what-is-the-healthiest-sweetener/

 

 
 
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/10 (6 votes cast)
Agave sirup, 4.0 out of 10 based on 6 ratings

6 Responses to “Agave sirup”

 1. Jeg har dårlig erfaring med agave – smaker himmelsk godt, men fikk så voldsomt søtsug av den. Så ikke bra for mitt blodsukker i hvert fall! (Ble etter hvert kastet i søpla!

  Bra innlegg. :)

 2. Mint sier:

  Jeg tåler heller ikke agave; reagerer likt som med sukker. Blir rett og slett dårlig av det. Jeg bruker yaconsirup, det funker bra for meg :)

 3. Thea sier:

  Alle matvarer som inneholder monosakkarider kan vel bidra til å øke insulinresistensen? Er agave verre enn andre produkter? Hva med akasiehonning som også er relativt flytende? Hvorfor mener du at agave er verre enn ren maissirup? Sistnevnte er vel kunstig fremstilt der fruktosen er konsentrert, mens agave (hvis du kjøper rå) er et ubearbeidet produkt som inneholder mer en konsentrert fruktose? Korriger meg om jeg tar feil.. :)

  • Yngvild Skjellum sier:

   Jeg mener ikke at agave er værre enn maissirup, men kommersielt fremstilt agavesirup er absolutt ikke å satse på. De har mye av de samme negative helse effektene som for eksempel økt risiko for fettlever. Rå agave er bedre.

 4. Supert Yngvild! Det er helt utrolig hvor mange som bruker agave og tror det er et sunt sukker alternativ – mange misoppfatninger her. Veldig bra at du skriver om dette. Skal deles!

 5. 10/10 Dette ga meg et nytt innsyn på livet som Buddhist. Det er vanskelig å leve i denne verdenen. Takk så mye.

Legg igjen en kommentar