Sunne oljer til steking og matlaging

Det finnes utrolige mange typer oljer å velge mellom. Det er ikke så lett å vite hvilke som er de beste å bruke til ulike formål. Noen oljer er sunne, mens andre er direkte usunne.

Flertallet av ekspertene er enige om at vegetabilske oljer er sunne. Dette fordi de inneholder enumettede og flerumettede fettsyrer. Blandt de enumettede fettyrene finner vi feks oliven og rapsolje. Soyaolje er en flerumettet olje.

Mange mener at den enumettede oljen er den flerumettede oljen overlegen. Flerumettet oljer skal ha lettere for å harsknede. Harsknede fleumettede oljer er ikke sunt.

Det er sagt av norske kostholdseksperter at raffinerte oljer egner seg godt til steking.

Det er enighet om at kaldpressede oljer ikke skal varmes opp til temperatur over 180 grader. Noen mener at 160 grader er maks temperatur.

 

 Her kommer ett forsøk på å skape en liten oversikt i noen av de vanligste oljene som finnes på markedet.

Olivenolje

Olivenolje består hovedsaklig av enumettet fett. Det finnes 2 ulike former for olivenolje. Kaldpresset(uraffinert) og varmpresset olje(raffinert)

Den kaldpressede er den sunneste. Dette fordi den er uraffinert og fremstilt uten bruk av varme. Den er heller ikke tilsatt noen kjemiske stoffer. Den har beholdt sine naturlige næringsstoffer og den opprinnelige smaken. Oljen kan få en litt kraftig smak når den varmes opp. Dessuten kan den bli litt harsk når den varmes opp.  Mange foretrekker derfor å bruke den fortrinnsvis til salater.

Ekstra virgin olivenolje er olje av høyeste kvalitet. Den utvinnes ved førstegangs pressing og uten bruk av varme. 

Den varmpressede oljen er den raffinerte. Den varmes opp, presses og filtrers. Dette fører blant annet til at innholdet av gunstige vitaminer reduseres. Oljen blir mildere på smak. Den varmpressede oljen er billigere enn den kaldpressede. Mange mener at denne fint kan  brukes til matlagning og egner seg godt til steking.

Her kan du lese en test av olivenoljer.

Uraffinerte olivenoljer  inneholder et stoff som demper betennelser og kan beskytte mot kreft og hjertesykdommer.
Den typiske middelhavskosten med grønnsaker og olivenolje kan gi et lengre og lykkeligere liv.

Hvordan? Blant annet fordi olivenolje inneholder et betennelsesdempende stoff med samme effekt som virkestoffene i vanlige smertestillende medisiner.

Stoffet som kalles oleocanthal har evnen til å bremse enzymer som fører til irritasjon og betennelser i kroppen. Stoffet virker på samme måte som smertestillende piller med ibuprofen eller paracetamol, men det kreves ganske store doser olje for å oppnå den samme effekten som pillene.

Forskere ved Monell Chemical Senses Centre i Philadelphia mener at daglig inntak av olivenolje kan forklare hvordan den såkalte middelhavsdietten ser ut til å gi mennesker et lengre og sunnere liv.

«Liknende fordeler har blitt funnet hos visse ikke-steroide anti-inflammatoriske medisiner som aspirin og ibuprofen. Nå som vi kjenner til de betennelsesdempende egenskapene i oleocanthal, er det sannsynlig at dette er forklaringen på helsefordelene for mennesker med mye olivenolje i kostholdet, sier forskeren Paul Breslin til BBC News»

Kilde: www.nettby.no

Soyaolje,  Soya olje inneholder både omega 3 og 6, men det inneholder vesentlig mer omega 6. Omega 6 får de fleste for mye av gjennom ferdig mat. Soye olje er derfor  ikke det beste valget når man skal velge en olje. Se her for ytterligere info.  Forøvrig pågår det jo en debatt om soya  og om soyaprodukter er helsefarlige. Velg uansett ikke raffinert soyaolje.

Maisolje og solsikkeolje inneholder mye av den flerumettede omega 6 fettsyren linolsyre. Flerumettet fett reduserer kolesterolet, men hvis det inntas i store mengder i forhold til andre fettsyrer kan det fremme betennelsesreaksjoner.

Rapsolje

Denne oljen er primært enumettet. Det er holdepunkter for at denne fettsyren bidrar til å styrke immunforsvar og forebyggelse av hjerte og karsykdommer.Den kaldpressede egner seg til steking, men den bør ikke varmes opp til over 180 grader. Den kan også brukes i salater og til baking.

Rapsoljen er nokså omdiskutert. Det er blandt annet påstått at brukt på høye temperaturer øker mengden av transfett. Denne påstanden gjelder primært hva den raffinerten oljen angår.

Linfrøolje (flaxfrø)

Linfrøolje inneholder mye Omega 3. Omega har som kjent en rekke positive effekter på helsen.  Ekempelvis kan omega 3 redusere risikoen for hjertesykdommer og høyt kolesterol samt dempe betennelsestilstander ved for eksempel leddgikt og betennelse i tarmen. Den egner seg ikke til steking.

Linfrøolje tåler ikke lys og må oppbevares i kjøleskap. Den er litt stram i smaken.

Linfrøolje kan brukes som kosttilskudd. Den kan også brukes som salatdressing. Personlig liker jeg best å bruke den i smoothie. Linfrøolje har ikke så lang holdbarhet. Bruk den ikke når den har harsknet!

Sesamolje er tradisjonelt blitt brukt i det asiatiske kjøkken. Det brukes da hovedsaklig som smaktilsetning.Det finnes mange ulike typer. Kaldpresset sesamolje er nesten fargeløs, Indisk sesamolje er gylden, mens Kinesisk sesamolje er vanligvis mørkebrun.  Sesamolje kan eksempelvis være god i hummus.

I tillegg kan nevnes tistelolje,  hasselnøttolje, valnøttolje, makedonia og peanøttolje som alle er sunne oljer i kaldpresset form.

Kokosolje har blitt populært i den senere tid. Den finnes i 2 former. Som matolje og som en olje som skal brukes som smakstilsetning og som kosttilskudd. Mat»oljen» smaker ikke kokos. !Det er omdiskutert om denne oljen er gunstig for helsen. Dette kan du lese mer om her. Mange velger allikevel å bruke uraffinert kokosolje til steking. Raffinert kokosolje/fett må unngås! 

Hemp frø olje

Denne oljen er enda ikke så vanlig på det norske markedet. Den inneholder både omega 6 og 3 i ratioen 3:1. Dette er den beste ratioen av alle oljer på markedet. Den er så langt ikke blitt så kommersialisert. Den finnes derfor stort sett som en kaldpresset utgave. Den inneholder også GLA -en viktig form for omega 6.

Den kan brukse rå på salater og i smoothier. Den kan som andre kaldpressede oljer varmes opp til 180 grader.

Rød palmeolje

Denne oljen må  ikke forveksles med raffinert palmeolje som er svær helseskadelig.

Rød palmeolje har  for mennesker i Stillehavsområdet den samme betydningen i kostholdet som olivenoljen har i sør Europa.

Rød palmeolje inneholder blandt annet antioksidanter og vitamin E. Den er sagt å være svært hjertevennlig.

Den tåler oppvarming til over 200 grader, men jo høyere temperatur dess mer ødelegger du mengden av antioksidanter. Bruk den aldri 2 ganger.

 Diskusjonen omkring raffinert visa uraffinert olje

Mange helsesksperter i Norge mener at det ikke er nødvendig å bruke den dyre uraffinerte oljen i så stor grad da den raffinerte er like sunn.

Det de da ikke tar hensyn til er prosessen som den raffinerte oljen går igjennom. Gjennom en oppvarmingsprosesss blir oljen ekstrahert vha organiske oppløsningsmidler. Deretter blir oljen kokt så de organiske oppløsningsmidlene fordamper. Deretter blir den behandlet med kautisk soda ( dette er primæringrediens i toalettrens), fosfor eller sitronsyre. Oljen blir så kokt flere ganger slik at kjemikaliene skal fordampe. Etter dette er oljen så harsk at den er uspiselig. Derfor damprenses oljen for å fjerne den dårlige lukten og smaken. Dette kalles også desodorisering. Til slutt står man igjen med en olje uten lukt og smak. Den er også helt uten næring. Hadde man fortsatt å herde den hadde oljen blitt fast fremfor flytende. Det hadde blitt en olje full av transfett. Kilde: Oscar Umahro Cadogan

 Her kan du se en video som viser hvordan raffinert rapsolje fremstiller. Sunt? Neppe!

Personlig velger jeg å av og til å bruke uraffinert kokosolje til steking. Bruk aldri raffinert kokosolje. Økologisk smør er også et godt alternativ. Det er også mulig å kjøpe upasteurisert smør fra såkalte bio kyr, men denne er såpass kostbar at den nesten bør spares til brødskiva. Dette smøret kan du i perioder bestille her.  Ett godt valg er også ghee, gjerne økologisk, da det er mer varmestabilt enn smør. 

Jeg unngår raffinerte oljer i matlagingen. Helsemyndighetene mener at raffinerte oljer er gunstige for vår helse.  Myte eller ei, jeg tror ikke de er så sunne! Det får være opp til den enkelte å ta et selvstendig valg!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.3/10 (12 votes cast)
Sunne oljer til steking og matlaging, 5.3 out of 10 based on 12 ratings

Legg igjen en kommentar