"/>

Barn og sukkerinntak. Hva med sukkererstatninger?

Det er en kjennsgjerning at norske barn spiser alt for mye sukker.

Sukker inneholder ingen næring og tilfører derfor tomme kalorier. Jfr Dag Poleszynski  «vil mat som spises i naturlig form inneholde både energi (karbohydrater,fett,protein) og de mikronæringsstoffene som trengs for at vi skal kunne omdanne maten til brensel og byggestoffer for kroppen. Når sukker skal omsettes til energi må den hente næringsstoffer fra andre matvarer med overskudd eller fra lagre i kroppen.  Sukker fungerer som en vitamin og mineralrøver. Hjelpestoffer hentes først fra blodet- og deretter fra skjelettet (bla kalsium og magnesium) og hjernen (B-vitaminer). Sukker gjør dessuten kroppen sur. Dermed skilles basedannende mineraler som kalsium og magnesium ut i urinen.»

Gir du ditt barn mye sukker er altså sjansen stor for at barnet utviker benskjørhet i voksen alder! Spesielt gjelder selvfølgelig dette hvis barna fortsetter med det samme høye sukkerinntaket når det blir eldre og videre som voksen. Fysisk aktivitet og inntak av kalsium og D vitamin kan motvirke dette.

Sukker har også mange andre kjente bivirkninger.  Barn som spiser mye sukker er ofte ukonsentrerte. Ved Midtbyen ungdomsskole i Danmark utførte de et eksperiment. De sørget for at samtlige barn fikk et bedre kosthold. Noen tok også vitaminpiller. Resultatet var at elevene ble mye mer konsentrerte. De hadde også færre konflikter. De fleste hadde begynt å vokse og sykdomsfraværet hadde gått ned.

Gir du ditt barn mye sukker legges dårlige vaner for resten av livet. Det kan føre til livsstilssykdommer. Diabetes type 2 er i dag i fremmarsj-også hos barn. Denne formen for diabetes har tidligere blitt kalt for «gammelmannsdiabetes»….

Barn som spiser mye sukker blir dessuten lettere syke.

Sukkererstatninger til barn

Det finnes i dag mange sukkererstatninger på markedet. Kunstig fremstilt sukker som for eksempel  aspartam bør unngås-spesielt til barn under 3 år!

Den beste sukkererstatningen er frukt. Tørket frukt gir mye sødme som fint kan brukes i feks bakverk. Spesielt aktuelt i denne sammenheng er dadler. Bananer blir også svært søte når de stekes.

Jeg syntes personlig det er litt vanskelig å konkludere med hvilke sukkererstatninger som er best å gi til barn.

De fleste naturlige former for sukker bør inntas i rå form. 

Honning er selvfølgelig bra, men bør som kjent ikke gis til barn under 1 år. Det finnes mange erstatninger som er laget av naturlige ingredienser. Disse inneholder da også ofte noe næring/mineraler som ikke finnes i sukker. Rissirup nevnes av ernæringsterapaut Monica Holand å være det mest balanserende. Andre naturlige erstatninger er feks kokosblomstsukker/palmesukker, yacon, lucuma og stevia. Lønnesirup er også et naturlig produkt som blandt annet inneholder mangan og sink samt mineraler som kalium og kalsium.

Hva med xylitol og sukrin?  Dag Poleszynski sier i mail til Kristine F. som har bloggen Gladerebarn at surkin og xylitol fint kan gis til litt større barn, med ikke i alt for store mengder pga dets avførende effekt.

Jeg har kontaktet leverandøren av sukrin,Funksjonell Mat. Alle i firmaet gir sukrin til egne barn i moderate mengder og føler seg trygge på at dette ikke er skadelig.

Jeg har også kontaktet Natur-Drogeriet i Danmark som selger «Birkesød». De sier at xylitol er et søtstoff. Normalt skal det være spesielle årsaker til å bruke et søtstoff i matlagingen som feks diabetes.

Hva med tagatose? Etter å ha kontaktet leverandøren fikk jeg følgende svar:

Myndighetene anbefaler generelt ikke søtstoffer til barn under 3 år, men ved små/moderate mengder og sunn fornuft mener vi at dette er uproblematisk.

Det gjelder altså å bruke litt sunn fornuft!

Litt sukker er selvfølgelig helt ok, men det er store mengder som er skadelig for både barn og voksne. Et stort inntak er vanlig i store deler av den norske befolkning! Begrens sukkerinntaket til lørdag og spesielle anledninger!

Sukker er uten tvil svært avhengighetsskapende. Jfr den amerikanske legen Dr Christiane Northrup kan man like gjerne injisere kokain direkte inn i barnas årer! Litt satt på spissen kanskje….?

Ps! Selv om du erstatter noe av det raffinerte sukkeret med sunnere alternativer kan ikke barna få ubegrenset med det søte!! :)

 

Noe av stoffet på denne siden er tatt fra boken » Sukker-en snikende  fare» av  Dag Viljen Poleszynski og Iver Mysterud.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Barn og sukkerinntak. Hva med sukkererstatninger?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

3 Responses to “Barn og sukkerinntak. Hva med sukkererstatninger?”

  1. […] familieoghelse.no et er en kjennsgjerning at norske barn spiser alt for mye sukker. […]

  2. Marit sier:

    Hei
    Jeg skal arrangere bursdag for guttungen som snart fyller ett. Det hadde vært stas med en kake han kan få. Men skal jeg lage en mer tradisjonell kake med steviasøtning, eller en banankake hvor det søte fra bananen gjør kaka søt? Eller er det best å lage en kake av brødskiver med philadelfiaost og frukt?

Legg igjen en kommentar