Benskjørhet, ett stort problem i Norge

Kvinner i Oslo er på verdenstoppen i bruddskader. Ja faktisk så ligger Norge nersten øverst på listen i verden når det gjelder hyppigheten av benbrudd. Hva kommer dette av? Vi er jo blandt det folket i verden som drikker mest melk. Melkeprodkter er jo svært rike på kalsium. Hva i all verden kan dette komme av?

 Ifølge Sunnhetsbloggen fra 5 ernæringsfysiloger ved Tine stemmer det  ikke at vi drikker så mye melk her i landet. De mener at vi nordmenn faktisk ligger på bunnen i Europa når det gjelder det totale inntaket av meieriprodukter.Melkeforbruket har gått ned med 1/3 siden begynnelsen av 1900 tallet.

Det forskers en del på årsaken til at det er så mye benskjørhet i Norge. Det er fortsatt mye usikkerhet omkring dette emnet.

Det som er sikkert er at kvinner har en mye større risiko for å få benbrudd enn menn. De som kommer tidlig i overgangsalderen har en økt risiko. Europeiske og amerikanse kvinner har en høyere risiko enn asiatiske og afrikanse kvinner. Arv samt økt alder er også risikofaktorer man ikke kan gjøre noe med. Høye mennesker har trolig også en økt risiko for benskjørhet. Nordmenn er i verdensmålestokk relativt høye.

Vi normenn får mindre sollys enn de som bor lengre syd. Fra sola får vi vitamin D. Vitamin D er nødvenig for opptak av Kalsium. Det er derimot viktig å ikke overdrive solingen da dette som kjent ikke er gunstig for huden. Her kan du lese mer om anbefalt D vitamin inntak. Fet fisk, lever, smør og egg er matvarer som er rike på vitamin D.

Røyking, kortisonbehandling, alkohol, kaffe og brus er eksempler på faktorer som øker benskjørheten. I denne sammenheng er det heller ingen fordel å være for tynn. 

 Vi tror kanskje at vi er så aktive her i landet. Harde fakta er at vi i gjennomsnitt er lite fysisk aktive. For å opprettholde en god benmasse kreves mosjon.

Det ser ut til at vi Nordmenn får i oss for lite vitamin K.Vitamin K  mangel spiller trolig også en rolle i utviklingen av benskjørhet. Kilder til vitamin K er feks salater, rosenkål og brokkoli.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar