Yoghurt og kefir!

Det er ingen tvil om at kefir og yoghurt ikke er det samme, men hva er egentlig forskjellen?

Forskjellen ligger i fermenteringsprosessen. Kefir fermenteres vha av gjær og bakterier, mens yoghurt fermenteres vha kun bakterier.

Kefir inneholder mer «vennlige» bakterier enn yoghurt. Yoghurt bidrar til å opprettholde et «rent» tarmsystem, mens kefir koloniserer tarmsystemet med gode bakterier. I tillegg til dette er kefir «god mat» for de andre vennligsinnede bakteriene som finnes i tarmsystemet. Yoghurt har også noen av de samme egenskapene, men er ikke fullt så  «likandes» mat for de andre gode bakteriene. Kombinasjonen av gjær og bakterier i kefir bidrar  til en økt ernæringsmessig verdi.  Kefir bidrar også til å holde tarmen ren og frisk. Kefir blir dessuten lettere fordøyet av kroppen enn hva tilfellet er for yoghurt. Dette gjør at kefir er det beste alternativet for små barn og eldre mennesker.

Kefir er altså et pro biotikum. Hjemmelaget kefir inneholder ca 56 gunstige mikrobielle stammer. Lang flere enn du finner i kommersielt fremstilt kefir. Yoghurt inneholder også flere gunstige mikrober, men langt fra så mange som tilfellet er ved kefir.

I dagens matvareindustri tilsettes bla konserveringsmiddel. Vi kjøper vaskemidler med antimikrober. Det er et overforbruk av antibiotika etc etc. Vi trenger å tilføre tarmen gunstige bakterier for å unngå sykdom!

Yoghurt kan lages ved å tilsette feks melk til litt yoghurt. Dette er ikke mulig når man skal lage kefir.

Både kefir og yoghurt har tyrkisk opprinnelse.

Hjemmelaget yoghurt har blitt svært populært hjemme hos oss. Kefiren har dessverre en litt mer særegne smak. Jeg har derfor så langt valgt å tilsette den i bakverk

Jeg vil i løpet av de nærmeste ukene komme med forslag til hvordan man lager både yoghurt og kefir.

Jeg er litt travel for tiden, men kanskje jeg får satt av litt tid til dette i neste uke…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/10 (1 vote cast)
Yoghurt og kefir!, 2.0 out of 10 based on 1 rating

7 Responses to “Yoghurt og kefir!”

 1. Kristine sier:

  Bra innlegg, midt i blinken for meg! Jeg drikker kefir med noen dråper stevia – inntil videre. Må venne meg til smaken. Og jeg smugler inn kefir her og der til minstemann. Ellers er det for surt for de andre barna – foreløpig. Veldig rart å drikke melk igjen, men hva gjør man ikke for god helse?!

  • yskjellu sier:

   Ja kefir er litt i sureste laget.. Må nok finne på noe lurt for å få i ungene dette. Smoothies og bakverk er mitt beste tips så langt. Kanskje du kan lage en enkel smoothies utgave til ungene med litt syltetøy eller bær og stevia….?

 2. britt åse sier:

  hvor kan kefirkorn kjøpes???og forventes pris??

  • yskjellu sier:

   Du kan kjøpe kefirkorn til både kefir laget på melk samt vannkefirkorn på http://www.yemoos.com. Jeg kjøpte mine vannkefirkorn herfra. Det fungerte helt strålende! Melkekefirkorn koster 15 dollar + frakt. Flere selger også sine kefirkorn fra sitt eget kjøkken. Selv har jeg dessverre litt få korn samt litt manglende kapasitet til dette for øyeblikket. :(

 3. Mia sier:

  Ser tråden er gammel, men Jeg selger kefirkorn, yoghurtkulurer og startpakker til ost på http://www.lillebudeie.no :-)

 4. Margit sier:

  Hei!

  Fra Hvilken ålder kan barn bruke kefir?

Legg igjen en kommentar