Hjemmelaget kefir vs kommersiell kefir

Kefir som du lager hjemme på kjøkkenbenken er noe helt annet enn den du kjøper i butikken. Det har forskning nå faktisk klart å påvise. Legen Michael Mosley har ledet denne forskningen.  De har sammenlignet kommersielle syrnede melkeprodukter med prebiotiks mat og hjemmelaget kefir.  Den hjemmelagde kefiren gikk helt klart  seirende ut av konkurransen. Taperen var de kommersielle produktene.

Tidligere har mange hevdet at melkesyregjæret mat og drikke ikke har noen effekt på fordøyelsen da de ikke overlever magesyren. Dette er ikke riktig.  Den samme forskningen konkluderer med at bakteriene overlever magesyren uten problemer da de i utgangspunktet er vant med å leve i et  surt miljø.

Hva er så forskjellen?

Når du selv lager kefir trenger du kefirkorn. Kefirkornene fermenterer melken i romtemperatur. Etter 24-48 timer har du en kefir med mange gode egenskaper.

Kommersielt fremstilt  kefir kan ikke lages på denne måten. Melken pasteuriseres før den tilsette melkesyrebakterier.  Deretter tappes den direkte  på kartonger.  I en naturlig fermeteringsprosess  oppstår det  gasser av gjæren som finnes i kefirkornene. Man kan se for seg hvordan Tine meieries melkekartongnen ville se ut hvis de laget sin kefir  på den opprinnelige måten…..Selve gjæringeprosessen som skaper de gode bakteriene må derfor «undertrykkes».  Butikk kjøpt kefir er derfor ikke så aktiv i sin form, den er ikke så balanserende og inneholder langt fra så mange gode bakterier som den du lager hjemme.

Jeg er ikke sikker på hvor mange ulike former for gode bakterier som finnes i den norske kefiren. Trolig 1-2 typer bakterier om vi kan sammenligne den med engelske syrnede melkeprodukter.

I den hjemmelagede kefiren er det langt flere.  Det eksakte tallet er litt usikker da forskning vel egentlig ikke har klart å påvise det eksakte antallet. Uansett, den hjemmelagede kefiren er bare helt overlegen den industrielt fremstillte kefiren!! Når du buker pasteurisert melk til å lage kefir vekker du på en måte melken til «live» igjen.

I tillegg til at den hjemmelagde kefiren inneholder svært mange gode bakteriestammer viser forskning at den også kan være med på å motvirke sykdommer i fordøyelsessystemet samt soppinfeksjoner. Det har også vist seg at noen av bakteriekulturene i kefiren demper betennelsesprosesser hos de med kolitt (tarmsykdom).

Vitamin K mangler i dietten til svært mange mennesker. Dette vitaminet er sammen med kalsium viktig for å bygge et sterkt skjelett. I tillegg til disse vitaminene inneholder kefiren B12 og folat.

Studier viser at kefir kan påvirke immunfunksjonen og dermed være med på å dempe allergiske reaksjoner. En studie har kunnet påvise at kefir demper allergiske reaksjoner som fører til IgE produksjon. IgE fører til at histamin frigjøres i kroppen.

En annen studie har kunnet vise at kefir bremset veksten av tumorceller. (Kilde til det ovenståend; Chris Kresser)

I tillegg til at den hjemmelagde kefiren er svært sunn er den også billigere. Det finnes dessuten utallige variasjonsmuligheter når det gjelder smakstilsetninger.

Du kan feks bruke upasteurisert melk, H-melk eller lettmelk. Du kan til og med eksperimentere med soya, havremelk, kokosmelk og mandelmelk. Selv lager jeg kefiren av upasteurisert melk. Fra naturens side er det  flere gode bakteriestammer i denne melken enn hva du vil finne i pasteurisert melk. Får du melk fra en god kilde er det ingen fare for at du får i deg farlige bakterier, heller tvert om.

Hvis du/dere har laktoseintoleranse kan faktisk hjemmelaget kefir være et alternativ. Selv med kefir laget på ku melk. Årsaken til dette er at den gunstige gjærkulturen samt de gode bakteriene konsumerer mesteparten av laktosen (melkesukkeret). Forsøk deg derfor frem med litt kefir på tom mage om morgenen. Du vil rakst finne ut om din kropp tolererer dette! Mange mennesker som har vært laktoseintolerante i mange år har funnet ut at de fint kan drikke denne melken. Er melken laget på rå melk er sannsynligheten enda større for at du tåler kefiren.

Kefir og hygiene

Det er viktig at du opprettholder en god hygiene når du lager kefir. Noen anbefaler at man bruker blekemiddel til rengjøring av utstyret. Jeg syntes personlig det høres litt ekstremt ut. Mange anbefaler dessuten sterkt å holde seg unna bruken av blekemidler!  Hvis du har vasket utstyret i oppvaskmaskinen bør du skylle det etterpå slik at du er sikker på at det ikke er såperester igjen. Eddik kan også brukes. Såpe og og vann (skyll godt) kan også brukes. Vær sikker på at du har rengjort hendene dine godt slik at du ikke tilfører kulturen potensielt smitteførende bakterier. Disse vil nemlig trives svært godt i kefirkulturen. Hvis hygienen er dårlig kan mugg og potensielt skadelige bakterier oppstå.  Det har vist seg at skadelige bakterier som E.coli, listeria og yersinia kan overleve fermenteringen. Vær derfor obs om kefiren lukter litt rart eller forandrer farge. Noen anbefaler at man selv pasteuriserer kefiren hvis man lider av en sykdom med nedsatt immunforsvar (personlig vil jeg iallefall tenke at transplanterte pasienter ikke bør drikke hjemmelaget kefir). Det er imidlertid et problem med å pasteurisere(oppvarming til høy temperatur) melken hjemme. Alle de gode bakteriene drepes når melken pasteuriseres. Da går igrunnen vinninga opp i spinninga….

Er du redd for potensielt farlige bakterier bør du hold deg til kommersielt fremstilte kefirer.Igjen, personer med dårlig immunforvar bør kanskje gjøre det samme selv om noen av  helsegevinstene ved å drikke hjemmelaget kefir er nettopp å skape et godt immunforsvar…..

Det får bli opp til den enkelte å gjøre ett selvstendig valg! :)

Hvordan lage kefir?

Dette er kun en svært kort beskrivelse.

Når du lager kefir tilsetter du kun 1 barneskje kefirkorn i 1 liter melk og setter den på kjøkkenbenken med et klede over i vel 1 døgn. Bruk feks et «Norges glass». Hvor lang tid det tar før den begynner å syrne avhenger av romtemperatur. Hvis den står for lenge skiller den seg og mysen legger seg på toppen. Du bør kun bruke plast eller tre da kefirkornene ikke er spesielt glade i metall. Husk de er levende «vesener» og har  sine preferanser. Oppbevar kefirkornene i kjøleskapet sammen med litt melk. Jeg pleier å bruke et lukket glass. Det fungerer fint, men hvis de står for lenge kan det begynt å lukte litt stramt og kefiren du da lager smaker ikke fullt så godt. Fortvil ikke. Du får fart på de igjen etter at de har fått jobbet et par ganger.

Kefirkornene er mest effektive når de er små. Del de gjerne opp til mindre «fnokker» med rene hender.

Kristine B. Fossheim har skrevet en god artikkel om kefir her.

Du kan få tak i melkekefir startkultur fra for eksempel Naturligliv.  Se ellers linker til ulike tradisjonsmat grupper her. Det finnes også en facebook gruppe som heter «Melkesyregjæring». Her er det flere som gir bort kefirkorn. Kanskje kjenner du også noen som har noen til overs?

Kilde; Home made kefir vs commersial store bought kefir

Bilde kopiert med tillatelse fra Yemoos.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.3/10 (4 votes cast)
Hjemmelaget kefir vs kommersiell kefir, 7.3 out of 10 based on 4 ratings

2 Responses to “Hjemmelaget kefir vs kommersiell kefir”

  1. Kine sier:

    Hei… har du prøvd å kun syrne melken på benken uten kefirkorn? Jeg er nemelig blitt litt lei av av å holde liv i alle disse greiene, og kunne tenke meg å prøve uten.

    Kine

Legg igjen en kommentar