Kilder til kalsium

Mange kutter nå ut melk fordi det er omdiskutert om melk er så gunstig for kroppen. Det er viktig å presisere at man bør ikke kutte ut melk dersom man ikke erstatter det med andre kalsiumkilder. Hvis du bestemmer deg for å kutte ut melk anbefales det å rådføre seg med en lege. Det kan være lurt å anslå om noen i familien har laktoseintoleranse eller melkeallergi. Ikke kutt det ut fordi det er trendy. Har dere kommet frem til at mengden melk skal reduseres betraktelig eller kutte det helt ut, er det svært viktig å vite om alternative kalsiumkilder samt  å være bevisst på dette i det daglige. Melk, ost og yoghurt er rikt på kaslium. Det er ikke mye som kan måle seg med dette. Alikevel mener jeg at melk er på ingen måte ett «must» hvis du er ditt kosthold bevisst.

  • Vanlig melk kan erstattes med havre eller rismelk ev. soyamelk. (soyamelk er omdiskutert. Den inneholder alikevel mer protein enn rismelk/havremelk.) Disse produktene er tilsatt kalsium i samme mengde som kalsiuminnholdet i melk. Vær da obs på at du kjøper den melken som faktisk er tilsatt kalsium. I tillegg er disse melkerstatningene tilsatt D vitamin. Tilstrekkelig mengde D vitamin er en forutsetning for å kunne nyttegjøre deg av kalsium. Det er kun den ekstre lette melken som er tilsatt D vitaminer. Kritikken mot bruk av disse melkerstatningene har blandt annet vært at de inneholder mindre proteiner enn vanlig melk. I tillegg inneholder de ikke jod. Kritikken går også på at de  inneholde lite vitaminer og mineraler. Når jeg sammenligner Tines ekstra lettmelk med Oatlys havremelk inneholder kumelken vel 3 ganger proteininnholdet i havremelken. Derimot har havremelken ett noe høyere innhold av kalsium,vitamin D samt riboflavin. Havremelken inneholder ikke jod.  Havremelken har litt mindre B12 innhold enn kumelken. Utifra innholdsdeklarasjonen kan ikke jeg se at havremelken er så mye dårligere når det kommer til mineraler og vitaminer. Jeg har studert de andre produsentene av havremelk. Det er så absolutt Oatly som kommer best ut.  Havre  har en kolesterolsenkende effekt. Melk har ikke den samme effekten. Her kan du se hva Matportalen og Opplysningskontoret om melk sier om at melk erstattes med vegetabilske drikker. Jeg har altså sammelignet innholdsfortegnelsen  på kumelk og havredrikk ved å lese på pakkene. Innholdsfortegnelsene samsvarer ikke med  det Opplysningskontoret informerer om. Jeg syntes absolutt man bør komme med riktige opplysninger på en slik side. 
  • grønne grønnsaker; som feks  grønnkål, spinat,grønne bønner (men også andre bønner), rosenkål, okra, brokkoli, nestle, erter, bok choy (asiatisk grønnsak), kinakål
  • fet fisk;  spesielt sardiner, sild og laks » på boks/tomatsaus», hvis samme type fisk tilberedes med ben fersk/frossen er den mer kalsiumrik enn uten ben.
  • frukt som fiken, aprikoser, rips, appelsin, nyper, rabarbra
  • nøtter/frø, som feks mandler, pistasj, solsikkefrø,sesamfrø
  • kaldpressede oljer, feks oliven eller rapsolj

Kalsiumtilskudd kan også være aktuelt for noen. 1 tablett inneholder 500 mg kalsium. Kalsiumbehovet for en voksen person er per i dag på 800 mg. Se følgende link.  Husk at tilstrekkelig mengde vitamin D og K er viktig for opptak av kalsium.

Her er en link til mat som ikke er gunstig for  kalsiumopptaket.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (2 votes cast)
Kilder til kalsium, 7.0 out of 10 based on 2 ratings

2 Responses to “Kilder til kalsium”

  1. Kristina sier:

    Takk for nyttig artikkel for en som nettopp har begynt å slutte med ku-melk! Har problemer med huden og tror melken kan ha litt å si for meg.. Kom over en artikkel om UTH-behandling (høypasteurisering) av soyamelk som gjør at de fleste typene soyamelk ikke er så bra (http://www.forskning.no/artikler/2011/januar/275961). Men vet dere noe om dette gjelder havremelk, siden mange av dem også er langtidsholdbare og sikkert høypasteurisert? (Inneholder jo mindre protein enn soyamelk, som dere skriver, så er kanskje ikke aktuelt..)

Legg igjen en kommentar